Kommentar af 
Majbritt Maria Nielsen

Majbritt M. Nielsen: Hvad har LA tilbage efter regeringens ydmygelse?

KOMMENTAR: Regeringens droppede skatteaftale udstiller det borgerlige Danmarks nederlag til flygtningeforskrækkede mandater. Os, der kalder os liberale, har dårligt nok en taburet at sidde på længere, skriver Majbritt M. Nielsen.

Foto: /Ritzau Scanpix/ Mads Claus Rasmussen
Majbritt Maria Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da regeringen sku' åbne, sagde vælgerne farvel og gik uden et opløst taxamonopol og et sænket, offentligt forbrug. Den stakkels Anders sagde: Nu går vi da fallit! For folk, de elsked' det der gamle skidt. Men hva', så ta'r vi landet' med et skattetryk, hvis niveau er sjældent, så vi ka' tjene ind på gyngerne, hvad vi har mistet på karrusellen.

Men det gjorde Liberal Alliance ikke. Det er snart søgt at pointere, at Liberal Alliance skulle være forblevet et oppositionsparti, der klappede til de tilbud om indflydelse, de kunne nå, når de blev budt til. Danmark er i sin DNA et socialdemokratisk land, der tilmed er tilstrækkeligt bange for indvandrere og flygtninge.

Dén kombination har i utallige blå og røde regeringsperioder båret rundt med Dansk Folkeparti på ryggen og heller ikke i 2015, hvor opbakningen til Venstre og Liberal Alliance, Danmarks to liberale partier, var enorm, kunne regeringen rejse sig i fuld højde uden Dansk Folkeparti hængende på skulderbladene.

Det er både specielt og en anelse opportunistisk af Liberal Alliance at tro, at man værdipolitisk kan forbrødres med Dansk Folkeparti i deltaet mellem skatte- og flygtningespørgsmål under finanslovsforhandlingerne, men det er decideret præmaturt og naivt at tro, at Dansk Folkeparti netop nu, hvor Nye Borgerlige ånder Thulesen Dahl i nakken, skulle træde tilbage med krav om skærpelser på deres største, værdipolitiske mærkesag.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Dansk Folkeparti er endda så idealistiske, også næret af presset fra Nye Borgerlige, at de smider krav på bordet, de ved ikke kan passere på grund af de humane grænsebomme, Danmark altså har tiltrådt i form af menneskerettigheder og flygtningekonventioner.

Menneskerettigheder er heldigvis ikke noget, de tiltrædende stater kan tage af og på efter forgodtbefindende. Også derfor vil flere af de seneste, famøse syv DF-krav aldrig se dagens lys. Og heldigvis for det. Det er måske det eneste positive ved Lars Løkke Rasmussens og derunder resten af regeringens ydmygelse; opretholdelsen af en eller anden form for menneskelig integritet og grundlæggende respekt for sammes liv og levned. Individets ukrænkelige rettigheder er også en liberal mærkesag.

Det er decideret præmaturt og naivt at tro, at Dansk Folkeparti netop nu, hvor Nye Borgerlige ånder Thulesen Dahl i nakken, skulle træde tilbage med krav om skærpelser på deres største, værdipolitiske mærkesag.

Majbritt M. Nielsen

Men hvad har Liberal Alliance så tilbage nu? Der er for længst gået metaltræthed i de stålsatte øjne, der ellers længe har stirret ned på oppositionen og de - til mange tider - mismodige vælgere oppe fra træet.

Der kom ikke skattelettelser første gang. Der kom ikke skattelettelser anden gang. Og de, der måske kommer nu, vil tage hånd om de danskere, der gerne skulle kunne spare op til pension uden at blive straffet på pengepungen senere og i øvrigt være en minimal udgave af dét, der ellers var bebudet fra Liberal Alliance, nemlig historiske skattelettelser på baggrund af et eminent, liberalt regeringsgrundlag. I dag er retorikken ændret således, at succeskriteriet er, at der ikke kommer stigninger i danskernes skattetryk.

Nu skal ret jo være ret; Dansk Folkeparti har også sat til på forlystelserne. Martin Henriksen og bagland fløj for tæt på solen, når de gang på gang strammede kravene til regeringens bifald og tålmodighed og oppositionskongerne sidder nu tilbage uden paradigmeskift, men godt brankede.

Kort sagt; ingen er rigtigt tilfredse. Det skulle da lige være venstrefløjen, der vel sagtens læner sig tilbage med et smørret grin i disse dage og betragter Liberal Alliances forsøg på at gøre resten af den røde opposition arbejdsløse.

Det borgerlige Danmark tabte til flygtningeforskrækkede mandater og en forstørret, stålsat selvforståelse. Os, der kalder os liberale, har dårligt en taburet at sidde på længere. LA er det mindste parti på borgen og de, der har lagt frivillighed, tid og tale til det liberale ideal siden 2015, føler sig snydt.

Liberal Alliance har en ganske særlig evne, som vist tør kaldes sjælden: De sætter til på gyngerne og bruger resten på karrusellen! 

---------

Majbritt Maria Nielsen har arbejdet med juridisk formidling og lovgivning. Hun er tidligere kampagneleder for Liberal Alliance. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00