Majbritt M. Nielsen: IS-krigere kan komme hjem til gårdture og varm aftensmad

KOMMENTAR: Kan vi leve med at tilbyde forbryderiske IS-krigere de demokratiske rettigheder, de rejste så langt for at udrydde, spørger Majbritt M. Nielsen.

Islamisk Stat hverver som bekendt både nyttige idioter og mere uddannet personale til deres ekstremistiske projekt alle steder i verden. Nogle af dem, der tog imod jobbet og har kæmpet for et totalitært styre i Syrien og Irak, er danskere eller har dansk opholdstilladelse.

De er sammen med mange andre ”foreign fighters” fængslet i de pågældende lande lige nu, men måske ikke ret meget længere. For Danmark kan blive nødt til at bringe de pågældende danske statsborgere hjem til retsforfølgelse i ren og skær solidaritet med koalitionens allierede og et hærget Syrien.

Koalitionslandene blev i denne uge ansporet til at afhjælpe Syriens Demokratiske Styrker ved at hjemhente de mennesker, ingen gider se på dansk jord igen, og på den måde lette arbejdet med de mange udenlandske IS-krigere, der er færdige med at voldtage, myrde og torturere – for nu.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) må tage sig til hovedet sammen med os andre, for problematikken udstiller to pointer; selvfølgelig skal vi aflaste systemet i de områder, koalitionen og dens allierede, hvor de huser verdens afskum, men kan vi leve med os selv, hvis vi tilbyder IS-krigere de demokratiske rettigheder, de rejste så langt for at udrydde?

Det er ikke offentliggjort endnu, om anmodningen fra højeste embede i koalitionen eller den demokratiske styrke allerede har ramt en dansk indbakke, men hvis det sker, er der tale om 150 mennesker, Danmark potentielt kan være nødt til at retsforfølge på dansk jord.

De fleste at os kan, når vi læser ovenstående, mærke et meget akut behov for at oprette en helt særlig domstol på Amager Fælled for IS-krigere. Den slags mennesker, der ideologisk set har ønsket os alle døde eller solgt til slaveri i en verden anlagt af ISIL.

Pludselig kan man forestille sig en reel folkedomstol, bygget af væmmelse, spånplader og retfærdighedssans, ved tanken om de internationalt anerkendte, stimulerende og rettighedsrige fængsler og retsprocesser, der venter de 150 IS-krigere, hvis de kommer til Danmark.

Da en potentiel modtagelse af danske IS-krigere ville ske af hensyn til et overbelastet Syrien, så forestiller jeg mig ikke, de pågældende IS-krigere anfægter, at vi anvender et meget alternativt, meget midlertidigt retssystem derude på Fælleden og – helt i deres ånd – simpelthen springer udgifterne til et ret formelt, men dog retligt, forsvar over og går direkte til vand og brød i én, retfærdig uendelighed.

Som pensioneret jurastuderende er det naturligvis haram, for at blive i semantikken, at gradbøje menneskerettigheder og derunder retten til et effektivt og fyldestgørende forsvar.

Men lige her er jeg ikke bedre end den mindst oplyste og indskrænkede Nye Borgerlige-vælger, for retfærdighedsfølelsen har flået fornuften ud af hænderne på mig og nu er de havnet oppe i min pande i harme over, at de samme mennesker, der ønsker at dø for at indskrænke dine og mine rettigheder, nu skal behandles under præcis samme. Jeg kan simpelthen ikke eksistere parallelt med risikoen for, at vi kan blive nødt til at hente verdens bærme hjem til gårdture og varm aftensmad.

Siden marts måned i 2015 har Udlændingestyrelsen kunne inddrage danske opholdstilladelser ved mistanke, men det er anderledes sværere at afvise sine egne statsborgere. Og nej, det skal vi selvfølgelig heller ikke, hvis vi bliver bedt om det; vi må også tage os af de efterladenskaber, vores land har produceret og efterladt på Syriens fortov. Men denne her gør det ondt at bukke sig efter og det ved jeg, vi er mange, inklusive vores forsvarsminister, der kan føle i disse dage.

------------

Majbritt Maria Nielsen har arbejdet med juridisk formidling og lovgivning. Hun er tidligere kampagneleder for Liberal Alliance. I dag arbejder hun primært med politisk kommunikation og interessevaretagelse. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel #Hvad-Vil-S: Livtag med landbrugsgæld og fokus på miljøbalancen #Hvad-Vil-S: Livtag med landbrugsgæld og fokus på miljøbalancen Næste artikel Regeringen stopper jagten på olie og gas på land Regeringen stopper jagten på olie og gas på land
Konservative tilbage fra dødsriget

Konservative tilbage fra dødsriget

ANALYSE: Den konservative fremgang er en kombination af målrettet strategi og rent held. Partiet var for få år siden tæt på endnu et formandsskift, og det blev diskuteret, om Konservative kunne overleve som et kommunalt parti.