Kommentar af 
Majbritt Maria Nielsen

Majbritt M. Nielsen: Menneskerettigheder ofres på handlekraftens alter

KOMMENTAR: Det virker spagt når, rød og blå blok råber ”menneskerettigheder” efter hinandens udspil, når de hver i sær står på skuldrene af forslag, der har potentialet til at krænke præcis samme artikel, mener Majbritt M. Nielsen

<b>NO GO:</b>&nbsp;Søren Papes ministerium har afvist Mette Frederiksen udspil om såkaldt fuldtidsaktivering af udlændinge.
NO GO: Søren Papes ministerium har afvist Mette Frederiksen udspil om såkaldt fuldtidsaktivering af udlændinge.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Majbritt Maria Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen og oppositionen kæmper i disse dage om at skærpe mest på flygtninge- og udlændingeområdet, alt imens Nye Borgerlige ånder begge hold i nakken.

VLAK har kritiseret S-udspillet til en ny udlændingepolitik for at bryde med menneskerettighedernes artikel 14, men hvordan kan den samme regering, der torsdag førstebehandler maskeringsforbuddet - og i februar foreslog dobbeltstraf i ghettoer - angribe Mette Frederiksen udspilskrav om fuldtidsaktivering, når de selv fører frihedsindskrænkende politik?

Der er intet nyt i, at både regeringen og oppositionen forsøger at gøre sig lækre for vælgerne et år før, der udskrives valg. Hvis man vil score vælgere i 2018, skal det helst handle om udlændinge og flygtninge, for landet ændrer sig hastigt med de nye danskere, der kommer hertil.

Rød blok er som helhed blevet langt mere realistiske, når det kommer til 20 års forfejlet bolig- og socialpolitik, hvilket nu er kulmineret i et udspil, der kunne gå for at være blåt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Rød blok er som helhed blevet langt mere realistiske, når det kommer til 20 års forfejlet bolig- og socialpolitik, hvilket nu er kulmineret i et udspil, der kunne gå for at være blåt.

Majbritt M. Nielsen

For de blå udspil om maskeringsforbud, forslag om dobbeltstraf i ghettoerne og det nye, røde krav om beskæftigelse eller uddannelse for alle udlændinge kunne være skrevet af samme hånd i samme departement. De søger alle sammen at ramme en bestemt gruppe af borgere, nemlig de indvandrere, der fortsat ikke formår at sende kvinder på arbejdsmarkedet og har en høj rate af kriminalitet og ledighed.

Det er hverken underligt eller uden rette, at både regeringen, oppositionen og nye partier taler med langt strammere bogstaver, når det kommer til flygtninge og indvandrere, men det ér underligt, at de bekriger hinandens udspil og tiltag med retorik og kritik, der lige så vel kunne være rettet mod dem selv fra modstandere.

Det er som om, at politikerne ikke har forstået, at vi HAR opdaget, at det ikke er menneskerettighederne, de kerer sig mest om.

Majbritt M. Nielsen

Mette Frederiksens udspil indeholder blandt andet et forslag til, at udlændinge skal være i uddannelse eller arbejde 37 timer om ugen. Det kaldes et krav om fuldtidsaktivering og angår de personer, der er en del af arbejdsstyrken.

Efter udspillets ønsker skal samme personer trækkes i offentlige ydelser, hvis de ikke møder betingelserne. Undtagelsen er personer, der er syge og derfor ikke er en del af arbejdsstyrken – som vi kender det fra de almindelige undtagelser til kravet om arbejdsparathed ved kontanthjælp.

Men dette har flere ministerier, herunder naturligvis Søren Papes ministerium, afvist som lovligt, idet de jævnfør et notat til internt arbejdsbrug, Berlingske er kommet i besiddelse af, mener, at kravet krænker den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 14.

Artikel 14 i EMRK:

Forbud mod diskriminering

Nydelsen af de i denne Konvention anerkendte rettigheder og friheder skal sikres uden forskel på grund af køn, race, farve, sprog, religion, politisk eller anden overbevisning, national eller social oprindelse, tilhørighed til et nationalt mindretal, formueforhold, fødsel eller ethvert andet forhold.

Samme departement, der altså ikke kunne tolke noget krænkende ud af at lovgive til ulempe for omkring 200 tildækkede kvinder i landet, eller de facto gøre op med begrebet ”lighed for loven” i form af dobbeltstraffe i ghettoområder, kan altså finde et krænkende aspekt i at kræve, at også udlændinge, der ønsker offentlige ydelser, skal arbejde. På samme måde som etniske danskere skal det.

Det er som om, at politikerne ikke har forstået, at vi HAR opdaget, at det ikke er menneskerettighederne, de kerer sig mest om. Det er nok snarere regeringsmagten og behovet for at virke handlekraftige; netop på bekostning af de europæiske menneskerettigheder.

Om de konventionelle rettigheder fortsat skal holdes i hævd i Danmark er så spørgsmålet; uanset om man er rød eller blå, er man efterhånden i stand til at sande, at Danmark er ved at ændre sig for øjnene af os. Men at råbe ”menneskerettigheder” efter hinandens udspil er for spagt et råb, når man selv står på skuldrene af forslag, der har potentialet til at krænke præcis samme artikel.

Så kære politikere; gør i det mindste vælgerne den tjeneste at være ærlige i jeres kritik af henholdsvis oppositionens og regeringens udspil. Blandede man de forskellige punkter fra hver af jeres udspil i en stor sæk og bad en vælger om at sortere dem i en rød og en blå bunke, ville ingen kunne styre rent i farverne. Det her handler ikke om rettigheder, det handler om vælgere. Og vi ved det godt.

-----------

Majbritt Maria Nielsen har arbejdet med juridisk formidling og lovgivning. Hun er tidligere kampagneleder for Liberal Alliance. I dag arbejder hun primært med politisk kommunikation og interessevaretagelse. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Majbritt Maria Nielsen

Radiovært, skribent, debattør, forfatter
cand.jur (Københavns Uni. 2019)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00