Mandatprognose: Hvem bliver valgt for Konservative?

ANALYSE: Hvilke kandidater får gavn af Konservatives fremgang? Og hvilke storkredse er særlig interessante at holde øje med frem mod det næste folketingsvalg? Få svar på det i Altingets gennemgang af, hvem der står til at komme i Folketinget for Konservative.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Konservative står til at forbedre sin valgsucces fra 2019 med hele fire ekstra folketingsmedlemmer.

Men hvorhenne i landet kommer den fremgang til udtryk, og hvem skal have de fire nye pladser? Det giver Altinget et bud på her i en gennemgang af alle storkredsene.

I 2019 genvandt Konservative det ene mandat, som partiet tabte i Københavns Storkreds i 2015. Sidenhen er københavnerne blevet større tilhængere af partiet, som nu står til at få to mandater i hovedstaden.

Men hvilke konservative folketingskandidater skal have de to pladser. Det slagsmål kan blive lige så åbent og tæt, som det var tilfældet i 2019.

Dengang var det Katarina Ammitzbøll, som fik det ene mandat, og som siddende folketingsmedlem vil hun formentlig have gode chancer for et genvalg. Men fremgangen i storkredsen kan også lokke nye og stærke navne til frem mod det næste valg, som vil bidrage til en ny tæt kamp om københavnernes personlige kryds.

Konservative oplever ligeledes fremgang i den københavnske omegn, hvilket med al sandsynlighed vil sikre Rasmus Jarlov genvalg og give plads til, at han kan få en ny partikollega med sig i Folketinget.

Den største favorit til at få det andet mandat er Merete Scheelsbeck, som fik næst flest stemmer i storkredsen både ved folketingsvalget i 2019 og 2015 og dermed blev første suppleant begge gange. I kraft af den rolle sad hun blandt andet i Folketinget, mens Jarlov var erhvervsminister i VLAK-regeringen.

Konservatives Mette Abildgaard cementerede ved folketingsvalget, at hun er sit parti nummer et i Nordsjællands Storkreds, da hun gik fra 3.206 personlige stemmer i 2015 til 9.101 i 2019.

Abildgaard vil derfor med stor sandsynlighed også genvinde det ene af de to mandater, som Konservative fortsat står til at få i storkredsen.

Dokumentation

Bag prognosen
I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/4-20 til 30/6-20 og Epinion i perioden 10/4-20 til 16/4-20 og 22/5-20 til 29/5-20. I alt er 9.968 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet). 

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Se den fulde prognose på Altinget Christiansborg.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00