Mandatprognose: Hvem bliver valgt for Konservative?

ANALYSE: Hvilke kandidater får gavn af Konservatives fremgang? Og hvilke storkredse er særlig interessante at holde øje med frem mod det næste folketingsvalg? Få svar på det i Altingets gennemgang af, hvem der står til at komme i Folketinget for Konservative.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Konservative står til at forbedre sin valgsucces fra 2019 med hele fire ekstra folketingsmedlemmer.

Men hvorhenne i landet kommer den fremgang til udtryk, og hvem skal have de fire nye pladser? Det giver Altinget et bud på her i en gennemgang af alle storkredsene.

Københavns Storkreds: To mandater (et nyt)

I 2019 genvandt Konservative det ene mandat, som partiet tabte i Københavns Storkreds i 2015. Sidenhen er københavnerne blevet større tilhængere af partiet, som nu står til at få to mandater i hovedstaden.

Men hvilke konservative folketingskandidater skal have de to pladser. Det slagsmål kan blive lige så åbent og tæt, som det var tilfældet i 2019.

Dengang var det Katarina Ammitzbøll, som fik det ene mandat, og som siddende folketingsmedlem vil hun formentlig have gode chancer for et genvalg. Men fremgangen i storkredsen kan også lokke nye og stærke navne til frem mod det næste valg, som vil bidrage til en ny tæt kamp om københavnernes personlige kryds.

Københavns Omegns Storkreds: To mandater (et nyt)

Konservative oplever ligeledes fremgang i den københavnske omegn, hvilket med al sandsynlighed vil sikre Rasmus Jarlov genvalg og give plads til, at han kan få en ny partikollega med sig i Folketinget.

Den største favorit til at få det andet mandat er Merete Scheelsbeck, som fik næst flest stemmer i storkredsen både ved folketingsvalget i 2019 og 2015 og dermed blev første suppleant begge gange. I kraft af den rolle sad hun blandt andet i Folketinget, mens Jarlov var erhvervsminister i VLAK-regeringen.

Nordsjællands Storkreds: To mandater (status quo)

Konservatives Mette Abildgaard cementerede ved folketingsvalget, at hun er sit parti nummer et i Nordsjællands Storkreds, da hun gik fra 3.206 personlige stemmer i 2015 til 9.101 i 2019.

Abildgaard vil derfor med stor sandsynlighed også genvinde det ene af de to mandater, som Konservative fortsat står til at få i storkredsen.

Tilbage står flere navne, der kan blande sig i kampen om det andet mandat. Den ene er folketingsmedlem Birgitte Bergman, som fik mandatet i 2019. Hun bliver dog udfordret af to nye kandidater.

Heraf er den ene Christoffer Buster Reinhardt, som er formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg og sidder i byrådet i Rudersdal Kommune. Han er en stor favorit til at vinde pladsen i Folketinget, da han har gode forudsætninger for at få mange stemmer.

Han er opstillet i Fredensborg, hvor Konservative fik næst flest stemmer ved sidste valg, men samtidig er han bosat i Rudersdal, som partiet henter flest stemmer. Selvom Rudersdalkredsen har Mette Abildgaard som kandidat, kan Buster Reinhardt formentlig også få fat i nogle stemmer blandt Rudersdals borgere.

Den sidste kandidat, som er værd at holde øje med, er et endnu nyere navn i politik. Det er Erick Thürmer, som er ny kandidat i Hillerødkredsen. Han er erhvervsmand, bestyrelsesmedlem og medlem af Erhvervsministeriets Disruption Taskforce.

Bornholms Storkreds: Nul mandater (status quo)

Trods fremgangen på landsplan skal der stadig ske meget, før Konservative får fingrene i et mandat på Bornholm. Det kræver, at partiet bliver et af de to største partier på øen, og det er fortsat Socialdemokratiet og Venstre som nyder størst opbakning.

Sjællands Storkreds: To mandater (status quo)

I Sjællands Storkreds står Naser Khader til at få endnu en periode i Folketinget for Konservative. Men der kan meget vel blive en tæt kamp om, hvem der skal gøre ham selskab.

Ved valget blev Brigitte Klintskov Jerkel nummer to og fik plads i Folketinget, og det resultat kan hun formentlig gentage igen.

Men der er god grund til at se mod Køge, hvor byrådsmedlem Mads Andersen er opstillet som folketingskandidat. Han fik kun 327 færre personlige stemmer end Brigitte Klintskov Jerkel i 2019, og han er et godt bud på en konkurrent til det sidste mandat.

Fyns Storkreds: To mandater (et nyt)

Konservatives Mai Mercado ligger lunt i svinget til et genvalg i Fyns Storkreds, men nu står hun også til at få selskab af et ekstra fynsk folketingsmedlem.

Og det vil formentlig blive Kristian Guldfeldt, som er partiets politiske ordfører i Odense Byråd. Han blev første suppleant ved valget i 2019 og er det stærkeste navn foruden Mercado.

Men det er også værd at holde øje med, om der er andre kandidater, som vil melde sig på banen i Fyns Storkreds, hvis den konservative fremgang fastholdes.

Sydjyllands Storkreds: To mandater (et nyt)

En anden storkreds, som man bør holde øje med, er Sydjylland. Det kunne nemlig også blive en kreds, hvor nye navne kunne melde sig på banen.

Ved 2019-valget lykkes det for Konservative igen at blive repræsenteret i Sydjyllands Storkreds, og Niels Flemming Hansen fik plads i Folketinget.

Nu står partiet ikke længere blot til at fastholde det ene mandat, men derimod til at blive fordoblet. Mens Niels Flemming Hansen er favorit til at fastholde sin plads, er det mere usikkert, hvem som får det andet mandat.

Der er to bud på nye folketingsmedlemmer. Den ene er den nuværende første suppleant, Anette Abildgaard Larsen. Hun havde den fordel, at hun ved sidste valg var den person, som allerflest danskere var enige med, når de tog TV 2’s kandidattest.

Men hvis hun ikke rammer samme enighed i kandidattestene ved næste valg, er det ikke sikkert, at hun kan matche Frederik Bloch Münster, som af Altingets kilder bliver fremhævet som en energisk kandidat, som fører en mere omfattende valgkampagne. En kampagne som i 2019 sikrede ham 1.016 personlige stemmer, hvilket var 256 færre, end Anette Abildgaard Larsen fik.

Østjyllands Storkreds: To mandater (et nyt)

Fremgangen i Østjyllands Storkreds kommer som kaldet, da Konservative netop har opstillet deres nye profil Marcus Knuth i storkredsen.

Den tidligere venstremand skal dele kredsen med det andet folketingsmedlem Mona Juul, og de to er storfavoritterne til at sikre, at Konservative får to østjyske folketingsmedlemmer efter næste valg.

Vestjyllands Storkreds: Et mandat (et mindre)

Prognosen mest sikre bud er, at Konservatives formand Søren Pape Poulsen genvinder det mandat i Vestjylland, som han har haft siden 2015.

Partiformanden er Konservatives ultimative vælgerfavorit. Mere end 22.000 af Konservatives næsten 30.000 stemmer i Vestjyllands Storkreds var en personlig stemme på Pape, og han opnåede også niendeplads på listen over valgets stemmeslugere i 2019.

Mens navnet på det ene mandat er sikkert, er det interessante, om Søren Pape Poulsen vil sikre en yderligere fremgang, som vil sende en ekstra konservativ fra Vestjylland i Folketinget. Men da Pape støvsuger alle de personlige stemmer, er der en meget tæt kamp om det næste mandat, hvor få stemmer kan blive afgørende.

Det var tilfældet for partiets nuværende folketingsmedlem Orla Østerby, hvor det var blot 60 stemmer, der sikrede ham pladsen i 2019.

Nordjyllands Storkreds: Et mandat (status quo)

I det nordjyske blev Per Larsen efter en tæt kamp Konservatives folketingsmedlem, efter partiet ikke har været repræsenteret i Nordjylland siden 2015.

Nu har Per Larsen en ny platform som de konservative nordjyders folketingskandidat, som formentlig vil styrke ham og sikre genvalg. Men det kan dog ikke udelukkes, at andre stærke lokale navne kan blande sig i kampen.

Dokumentation

Bag prognosen
I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/4-20 til 30/6-20 og Epinion i perioden 10/4-20 til 16/4-20 og 22/5-20 til 29/5-20. I alt er 9.968 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet). 

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Se den fulde prognose på Altinget Christiansborg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion