Analyse af 
Emma Qvirin Holst

Mandatprognose: Moderaterne er på vej i Folketinget med stribevis af politiske debutanter

Holder Moderaternes nuværende tilslutning i meningsmålingerne stik, vil det bane vejen for en række helt nye ansigter i dansk politik. Altinget Christiansborg giver et bud på, hvem de kan være.

Foto: Emil Helms og Claus Fisker, Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix. Grafik af Altinget
Emma Qvirin Holst

Partiets formand er blandt de mest erfarne i dansk politik.

Men det samme gælder ikke for størstedelen af den gruppe af personer, som Moderaternes Lars Løkke Rasmussen efter alt at dømme vil få med sig ind i Folketinget.

Moderaterne står til at få 11 personer valgt ved det kommende folketingsvalg. Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Flere af dem, som ser ud til at kunne få en af de 11 pladser i Folketinget, har ikke beskæftiget sig professionelt med politik før. I og med at partiet er nyt på stemmesedlen, og flere af kandidaterne aldrig har været opstillet før, kan det være svært at forudse, hvordan de personlige stemmetal vil fordele sig. Det kan give tæt kamp om pladserne blandt de mange nye kandidater, hvor få personlige stemmer kan gøre forskellen.

Med udgangspunkt i den nye prognose giver Altinget Christiansborg et bud på, hvem der kan være Moderaternes nye folketingsmedlemmer.

I København er det oplagte bud på et nyt folketingsmedlem spidskandidaten Jon Stephensen, som især er kendt for sit arbejde i det københavnske teater- og kulturmiljø.

Men det kan meget vel blive et tæt opgør mellem ham og Nanna W. Gotfredsen, som er kendt for at have stiftet Gadejuristen, hvor hun har sikret retshjælp til udsatte borgere.

Foruden de to er det også værd at holde øje med, hvordan nummer to på stemmesedlen, Lean Milo, klarer sig. Han er iværksætter, men har også politik i sin familie som søn af den tidligere V-borgmester i Greve René Milo. Ligeledes er det også interessant at følge den unge kandidat Ellen Emilie, som er leder af Unge Moderater.

Det vil formentlig blive spidskandidat Monika Rubin, der vil få plads i Folketinget efter valget, hvis Moderaterne vinder et mandat i den københavnske omegn. Hun er i løbet af valgkampen blevet profileret i sundhedsdebatten, og hun var også med, da Lars Løkke præsenterede partiets sundhedsudspil.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00