Om  
Margrete Auken
Pia Olsen Dyhr
Kira Marie Peter-Hansen

Margrete Auken genopstiller ikke ved næste EP-valg

Næste gang SF stiller op til EP-valget bliver det uden Margrete Auken som spidskandidat. Det meddelte hun sit bagland på SF's landsmøde. Dansk politik mister en “fuldstændig vildtvoksende politisk kraft, der helt følger sine egne veje”, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Margrete Auken på valgnatten i november 2022.
Margrete Auken på valgnatten i november 2022.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Efter knap 20 år i Europa-Parlamentet stopper SF's Margrete Auken efter næste valg.

“Nej, jeg tager ikke en valgkamp til,” sagde hun.

“Og i øvrigt er det vist også på tide, at jeg finder ud af, hvad jeg skal være, når jeg bliver stor.”

Det meddelte den markante profil til SF’s bagland på partiets landsmøde i Kolding til stående, taktfast applaus. Margrete Auken har været medlem af Europa-Parlamentet for SF siden 2004, hvor hun forinden var mangeårigt folketingsmedlem for partiet. 

Det var en rørt Pia Olsen Dyhr, som gav et par bevingede ord med på vejen til sin mangeårige partifælle.

“Du har det, mange politikere mangler. Et helt vildt nærvær. Et helt ufortyndet engagement i de sager, der optager dig. Få har så meget nerve som du,” lød det fra formanden.

SF's yngre Europaparlamentariske figur Kira Peter-Hansen takkede ligeledes sin EP-mentor for "anekdoter, historier og gode råd".

“For mig er du en unik politiker. Du sætter altid politik over strategi og spin,” sagde Kira Peter-Hansen.

Erik Holstein: Politik bliver kedeligere uden hende

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, mister dansk politik en af sine "mest fascinerende personligheder".

“Hun er en fuldstændig vildtvoksende politisk kraft, der helt følger sine egne veje. Hun har mange venner, men mindst lige så mange fjender. Men en ting er helt sikkert: Politik bliver kedeligere uden hende,” siger Erik Holstein.

“Blandt Margrete Aukens styrker er hendes enorme gennemslagskraft. Hun er vanvittig kvik i pæren og retorisk rigtig skarp. Hun er også meget ideologisk og har haft en flammende politisk ild brændende i over 50 år.”

Margrete Auken vil desuden blive husket for sine rappe bemærkninger. 

“Det hører med til billedet, at Margrete Auken også kan være totalt uforskammet. Som da hun meget udiplomatisk beskrev et par tidligere kollegaer på Christiansborg: ”Jeg kan egentlig godt lide X. Han er dum, men han ikke et dumt svin. I modsætning til Y. Han er både dum og et dumt svin”. Totalt arrogant, men også hylende morsomt,” siger Erik Holstein.

Og Margrete Auken har i den grad sat sit præg på SF's EU-politik, fortæller den politiske kommentator.

“Rent politisk har hun primært sat sine spor på to områder: Det gælder det grønne område, hvor hun både har været i front for at få og miljø og klima op på dagsordenen. Hun var også drivende i at få tilsluttet SF den grønne gruppe i Europa-Parlamentet,” siger Erik Holstein og fortsætter:

“Og så har hun kæmpet med næb og klør for at få sit parti til at droppe sin EU-skepsis og være entydig tilhænger af et øget EU-samarbejde. Her har hun blandt andet kæmpet sammen med SF’s tidligere gruppeformand Steen Gade – og den nuværende formand Pia Olsen Dyhr. Den kamp har den Auken og den EU-positive fløj for længst vundet.”

Margrete Auken er uddannet præst og blev for første gang valgt ind i Folketinget helt tilbage i 1979.

Hun tilhører en politisk klan, hvor broren Svend Auken var formand for Socialdemokratiet, og datteren Ida Auken var miljøminister for SF, siden gik hun til Radikale Venstre, og nu er hun folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

Margrete Auken har hele sit politiske liv været hos SF.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00