Marie Bjerre vil vejlede ministerier om brug af AI-chatbots

Digitaliseringsministeriet er gået i gang med at udarbejde en vejledning til de statslige myndigheder omkring brug af generativ kunstig intelligens, herunder AI-chatbots.

En kommende vejledning fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet skal gøre det nemmere for ministerierne at lave deres egne retningslinjer for brug af generativ kunstig intelligens. 
En kommende vejledning fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet skal gøre det nemmere for ministerierne at lave deres egne retningslinjer for brug af generativ kunstig intelligens. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Landets ministerier får fremover en håndsrækning til at udarbejde retningslinjer for chatbots og brug af anden generativ kunstig intelligens.

Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) har nemlig sat gang i et arbejde med en vejledning til myndigheder omkring brug af generativ kunstig intelligens.

"Det skal gøre det nemmere for hver enkelt myndighed at vejlede eller fastsætte retningslinjer ud fra deres egen kontekst og behov," oplyser Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet i et skriftligt svar til Altinget.

Vejledningen vil blandt andet forholde sig til eksisterende lovgivning, herunder databeskyttelsesretten, forvaltningsretten samt immaterialretten, og mulige faldgruber ved brug af generativ kunstig intelligens såsom bias eller opdigtede svar.

{{toplink}}
Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet oplyser i deres svar, at generativ kunstig intelligens efter deres mening har en fremtid at spille som hjælp til de ansatte på Slotsholmen.

"Generativ kunstig intelligens, såsom AI-chatbotter, har mange anvendelsesmuligheder, som kan øge produktiviteten og kvaliteten i det offentliges opgaveløsning. Det er samtidig vigtigt, at brugen af chatbotter sker ansvarligt, og at anvendelsen tilpasses den enkelte organisations behov," skriver Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet.

Blandt andet er det relevant at have et særligt fokus på beskyttelse af personlige oplysninger, ligesom ministerier også skal huske på øvrig lovgivning såsom forvaltningsloven og databeskyttelsesloven, når der anvendes et værktøj baseret på generativ kunstig intelligens, skriver ministeriet.

Altinget har spurgt samtlige ministerier om deres retningslinjer for brug af offentlige chatbots, hvoraf flere nu henholder sig til meldingen fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet.

0:000:00