Martin Henriksen: ”Hvis ledelsesstilen fortsætter, er der en risiko for, at DF knækker midt over”

DF’s mangeårige udlændingeordfører Martin Henriksen har sagt endeligt farvel til sit parti efter det tabte kampvalg mod Morten Messerschmidt. Han tror ikke på, at den nye ledelse kan samle fløjene i partiet. I stedet risikerer partiet nu at gøre "mere skade end gavn i forhold til at samle højrefløjen" i dansk politik. 

Tidligere udlændingeordfører for DF, Martin Henriksen, forlod Dansk Folkeparti fredag, da han mener, at Morten Messerschmidts ledelsesstil vil undergrave partiet.
Tidligere udlændingeordfører for DF, Martin Henriksen, forlod Dansk Folkeparti fredag, da han mener, at Morten Messerschmidts ledelsesstil vil undergrave partiet.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Splittelsen i Dansk Folkeparti har vokset sig så stor, at partiet reelt risikerer at blive en klods om benet på resten af blå blok.  

Og der er ingen udsigt til, at den nye ledelse kan sikre forbrødring i folketingsgruppen, hvor der i omkring tre år er blevet opbygget fasttømrede alliancer, og gruppemedlemmerne er blevet spillet ud mod hinanden.  

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis mangeårige udlændingeordfører Martin Henriksen, som for nylig tog den ultimative konsekvens af det tabte formandsopgør mod Morten Messerschmidt og meldte sig ud af partiet.  

Han mener, at Morten Messerschmidts ledelsesstil risikerer at undergrave partiet og er ikke fortrøstningsfuld over for partiets fremtid. Tværtimod: 

”Man kan se, at folketingsgruppen er splittede, og hvis ledelsesstilen fortsætter, er der en risiko for, at Dansk Folkeparti knækker midt over, og måske også at partiet slet ikke er her mere på et tidspunkt, fordi det går op i alt muligt andet,” siger Martin Henriksen.  

Med Morten Messerschmidt i spidsen forudser Martin Henriksen en politisk linje, hvor der ikke er plads til intern kritik, hvilket modarbejder den konkrete politikudvikling, som han mener er helt afgørende for partiets mulige genrejsning.  

”Der har været en periode, hvor selv intern kritik ikke har været accepteret, og det er noget nyt i partiet, som ikke er godt, fordi det gør det svært at udvikle politik,” siger Martin Henriksen og tilføjer:  

”Jeg tror, at DF gør mere skade end gavn i forhold til at samle højrefløjen. Og det tror jeg ikke er i Danmarks interesse,” siger han.  

Kort før Martin Henriksen meldte sig ud af partiet, valgte han at trække sig fra den magtfulde hovedbestyrelse. Her blev han afløst af bornholmske René Danielsson, hvilket fik politiske iagttagere til at påpege, at Morten Messerschmidt dermed havde opbakning fra et flertal af medlemmerne.  

Men det har ikke været med i overvejelserne, understreger Martin Henriksen.  

”Jeg ser ingen grund til at sidde der, hvis formålet er at få et siddende flertal imod den siddende formand. På den måde ville der være en risiko for, at jeg ville gøre det, som jeg har kritiseret Messerschmidt-fløjen for igennem de seneste tre år,” pointerer han.  

Men hvorfor bliver du ikke og kæmper for de ting, du gerne vil ændre i partiet?  

”Nu har jeg kæmpet i lidt over to år. På et eller andet tidspunkt må man gøre status. Partiet har valgt en retning, som jeg ikke kan se mig selv i. Jeg kunne også være blevet siddende i hovedbestyrelsen men med den begrundelse at kæmpe imod en linje, som var blevet valgt til.” 

Du har tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at du ville miste respekten for dig selv, hvis du blev i partiet. Hvad mener du med det?   

”At være i politik har for mig altid handlet om, at man gerne skulle gøre en forskel for almindelige mennesker. Og så er det nok ikke nogen hemmelighed, at den nationale kamp – at bevare Danmark dansk og undgå, at der kommer en befolkningsudskiftning og kæmpe imod Islam har været vigtige sager for mig. Den kamp mener jeg ikke længere var mulig at kæmpe i Dansk Folkeparti."

”Dansk Folkeparti skal ikke spille hellige”  
Under kommunalvalget blev Martin Henriksen valgt til kommunalbestyrelsen på Stevns.  

Men selvom at han fredag meldte sig ud af Dansk Folkeparti, er han stadig at finde i politik - nu som løsgænger i Stevns byråd. Det betyder, at DF mister sin eneste plads i Stevns kommune. 

Det vækker dog ikke glæde hos lokalformanden i Stevns kommune, Nichlas Nymann, der, på trods af han selv stemte på Martin Henriksen som formand til årsmødet, kritiserer ham for at tage sit mandat med sig.

”Det er ærgerligt, man ikke bliver og kæmper. Især når man har peget fingre ad andre for partihopperi og for at tage mandater med. Det er rigtig ærgerligt for dem, der har stemt på Martin”, sagde Nichlas Nymann til TV 2.  

Dansk Folkeparti skal nok ikke spille hellige i forhold til partihopperi taget i betragtning af, at partiet er stiftet af partihoppere, og at partiet har været meget glad for en bestemt løsgænger i det seneste stykke tid

Martin Henriksen
Løsgænger i Stevns Kommune, forhenværende udlændingeordfører i Dansk Folkeparti

Når folk har stemt på dig og dermed også Dansk Folkeparti, mener du så, at det er fair, at du beholder dit mandat?  

”Det er en del af det spil, som er lidt træls for at være helt ærlig. Dansk Folkeparti skal nok ikke spille hellige i forhold til partihopperi taget i betragtning af, at partiet er stiftet af partihoppere, og at partiet har været meget glad for en bestemt løsgænger i det seneste stykke tid. Det klinger måske lidt hult,” siger han og fortsætter:  

”Men hvis man kigger på, hvordan de upersonlige stemmer har fordelt sig her på Stevns i kommunalbestyrelsen, og når man også kigger på, at der var en fyring af mig under valgkampen, som var et klart signal fra partitoppen om, at de modarbejdede mig. Når man tager alle de ting i betragtning, mener jeg, at jeg sagtens kan tillade mig at beholde mit mandat og være løsgænger.”  

En pause fra kampens hede   

Nu er han løsgænger i byrådet på Stevns og er ved at gøre op med sig selv, hvad tiden skal bruges på fremadrettet, og dermed også hvor mange kræfter han vil bruge på politik.  

Hvad bliver din funktion som løsgænger i byrådet i Stevns kommune?  

”Den er uændret. De ting jeg gik til valg på, mener jeg stadigvæk. Jeg kommer stadig til at arbejde for at forbedre ældrepolitikken, skabe bedre forhold for erhvervslivet og se, om jeg kan få nogle bedre tilbud til især sårbare unge i kommunen,” siger Martin Henriksen.  

Selvom han mener kampen er tabt i DF, er han ikke i tvivl om, at der stadig er masser at kæmpe for. Men om han vil tage kampen op i et nationalpolitisk netværk, nyt parti eller noget helt andet fremadrettet, er han ikke afklaret med.   

”Hvis jeg på den ene eller anden måde kan bidrage til, at højrefløjen i Danmark stadig har en berettigelse, vil jeg gerne det,” siger han, men han er samtidig lettet over ikke længere at stå i kampens hede.   

Kunne du se dig selv starte et nyt parti engang i fremtiden?   

”Jeg har ikke lige nogle aktuelle partiplaner på plads. Om jeg så gør det, eller melder mig ind i et andet parti, eller jeg selv ikke kommer til at være i noget andet parti. Det er ikke så lang tid siden, at jeg har meldt mig ud, så det behøver ikke gå så hurtigt. Jeg har været i kampens hede et godt stykke tid og lidt mere ro generer mig ikke.”  

Hvis han vælger at fortsætte den politiske kamp på et tidspunkt, peger han i den forbindelse på et nationalpolitisk netværk som et muligt bud.

Hvis Inger Støjberg laver et nyt parti, vil du så melde dig ind?   

”Jeg har altid haft et ret godt samarbejde med Inger, men som jeg kan forstå, går meget af tiden med at skrive klummer og lave tv-programmer. Jeg under bestemt Inger at bruge lidt tid på det. Hvis der kommer et nyt parti, så ser vi på det. Men det er nok usandsynligt, at jeg kommer til at stemme på DF igen, så derfor er der da mulighed for, at der kan komme noget andet.”  

Altinget har taget kontakt til Morten Messerschmidt, formand for DF, for at give ham mulighed for at kommentere Martin Henriksens kritik. Han afviser dog at kommentere interne forhold.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00