Martin Rossen forlader statsministeren

NAVNE: Efter ni års samarbejde med statsminister Mette Frederiksen (S) forlader Martin Rossen sin post som særlig rådgiver og stabschef i Statsministeriet. Han skal være senior vice president i Danfoss.

En af Slotsholmens mest markante magtskikkelser siger nu farvel til Statsministeriet og dansk politik.

Martin Rossen forlader sin stilling som stabschef og særlig rådgiver i Statsministeriet. Han skal i stedet være senior vice president i Danfoss.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Med 44-årige Martin Rossens farvel mister Mette Frederiksen en af sine allertætteste sparringspartnere. Rossen har været en central del af statsminister Mette Frederiksens inderkreds i en lang årrække, hvoraf han i de seneste ni år har haft et tæt samarbejde med hende som særlig rådgiver og stabschef i Socialdemokratiet og senere i Statsministeriet.

“Martin og jeg har kendt hinanden i 25 år, vi er tætte venner, og han har været min nærmeste rådgiver, fortrolige og sparringspartner i de seneste ni år," siger Mette Frederiksen i pressemeddelelsen og uddyber i et facebook-opslag:

Afgørende andel i S-valgsejr
Gennem sit samarbejde med statsministeren har han spillet en afgørende rolle i både ledelsen af Socialdemokratiet op til folketingsvalget og det efterfølgende koordineringsarbejde, da partiet overtog regeringsmagten.

Efter regeringsdannelsen fik Rossen plads i to af regeringens magtfulde udvalg: Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget, hvilket vakte en del opsigt, da det var første gang, en rådgiver fik en plads i de politiske udvalg.

"Martin har en meget stor andel i, at det lykkedes Socialdemokratiet at genvinde regeringsansvaret ved folketingsvalget sidste år, og at regeringen har kunnet sætte en klar politisk retning for vores arbejde. Det kræver en langsigtet strategi, tydelige prioriteter, øget koordination og planlægning – et arbejde, som Martin har både udviklet og igangsat," udtaler Mette Frederiksen.

Rossen var en af dem, der fik en særlig tak, da Mette Frederiksen holdt sin tale, da det stod klart, at Socialdemokratiet havde vundet regeringsmagten ved folketingsvalget.

Drengedrømmen
Den afgående stabschef betegner det nye job hos Danfoss som "en drengedrøm, der går i opfyldelse".

Det har dog stadig krævet megen overvejelse at tage springet væk fra Christiansborg og statsministeren.

"Jeg har været socialdemokrat hele mit liv og de seneste ni år har været en kæmpe ære. Sammen med nogle af landets dygtigste politikere og kollegaer har jeg fået lov at bidrage til ledelsen og udviklingen af Socialdemokratiet," udtaler Martin Rossen.

"Min beslutning om at skifte spor arbejdsmæssigt har været vemodig og krævet grundig overvejelse. Følelserne er meget store og modsatrettede. Jeg kommer til at savne samarbejdet med Mette og det enorme engagement, som præger centraladministrationen, Socialdemokratiet og Christiansborg i det hele taget. Men jeg glæder mig også til mit nye job," tilføjer han.

Statsministeriet har på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til eventuelle omorganiseringer i Statsministeriets politiske sekretariat efter Rossens fratrædelse. Sekretariatet består nu af statsministerens andre to særlige rådgivere, Martin Justesen og Sara Vad Sørensen, samt en sekretær.

Farvel til Borgens "skallesmækkende mimose"
Med Martin Rossens farvel er der sprunget en regulær bombe på Christiansborg. Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Det er en af de tre vigtigste spillere i Socialdemokratiet i de seneste fem år, der nu tager sin afsked.

”De to andre er Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen. Tilbage i 2013-14 var Rossen broen mellem de to topsocialdemokrater, der tidligere havde stået skarpt over for hinanden,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Rossen var ikke alene særlig rådgiver for Mette Frederiksen, han var også personlig ven med Henrik Sass, som han rejste på ferie med. Alliancen mellem Frederiksen og Sass blev definerende for Socialdemokratiets politik og strategi op til valgsejren i 2019.”

Ifølge Erik Holstein kan Martin Rossen tilegnes en stor del af æren for, at Mette Frederiksens indtog i Statsministeriet blev den mest professionelle siden Anders Fogh Rasmussen.

”Den helt store styrke hos Rossen er hans strategiske evner. Det er ikke mindst hans fortjeneste, at Mette Frederiksens overtagelse af Statsministeriet har været den mest professionelle siden Fogh i 2001,” siger han.

Men den stærke rådgiver har også haft en svaghed i forhold til håndteringen af medierne, når de kritiserer regeringen.

”Martin Rossens svaghed er, at han for tit falder ind i rollen som skallesmækkende mimose. Han er ekstremt sensitiv over for kritik, og han har meget svært ved at acceptere, at medierne per definition er kritiske over for regeringen. På Borgen er stribevis af hidsige sms'er fra Rossen blevet ikoniske blandt journalisterne. Ingen tvivl om, at Rossens synes, at 90 procent af journalisterne på Borgen er de rene kålhoveder,” siger Erik Holstein og opsummerer:

”Forholdet til medierne har været alt for følelsesladet, men samlet set har Martin Rossen været en enorm gevinst for Mette Frederiksen. Han har reelt været regeringens nummer to, og det er utrolig svært at få øje på nogen, der fremover kan udfylde hans rolle.”

Forrige artikel Vismænd: For tidligt at sende penge ud til danskerne for at genstarte økonomien Vismænd: For tidligt at sende penge ud til danskerne for at genstarte økonomien Næste artikel Regeringen overvejer at åbne grænserne yderligere. Få status på grænsesituationen i resten af EU her Regeringen overvejer at åbne grænserne yderligere. Få status på grænsesituationen i resten af EU her