Jovial taktiker skal samle magten om statsministeren: Han er ikke som sin forgænger

PORTRÆT: Mette Frederiksens nye stabschef, Martin Justesen, er både diplomatisk og vellidt. Men han besidder samtidig et brutalt gear og kan slå til, når det gælder. Altinget tegner et portræt af den sindige nordjyde, som skal samle magten om statsministeren. 

Martin Justesen (th.) bliver Mette Frederiksens nye højre hånd efter Martin Rossen. Han er anderledes end sin forgænger både personligt og professionelt, vurderer flere.
Martin Justesen (th.) bliver Mette Frederiksens nye højre hånd efter Martin Rossen. Han er anderledes end sin forgænger både personligt og professionelt, vurderer flere.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostThor Stefansson Hiis

Det er en analytisk stærk, jovial, yderst arbejdsom og diplomatisk mand, som nu får en arbejdsopgave af de helt store.

Som statsministerens nye stabschef får 34-årige Martin Justesen nu til hovedopgave at hjælpe Mette Frederiksen (S) med at samle magten omkring sig i et styrket og udvidet Statsministerium.

Samtidig skal han fylde et par store sko ud. For forgængeren Martin Rossen tilskrives med sin evne til at lægge langsigtede strategier og føre dem ud i livet en stor del af æren for, at S og Frederiksen står så stærkt, som de gør i dag.

Markant anderledes end Rossen
Når man taler med kilder, der kender Frederiksens nye højre hånd, går flere ting igen.

"Rossen var kendt for at sende hidsige sms’er midt om natten. Samme underholdningsniveau skal man nok ikke forvente fra Justesen."

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Martin Justesen er en mand, der kan få tingene til at ske, og som medarbejderne ikke slår sig på undervejs, lyder beskrivelsen. Og så peger flere på, at han både professionelt og som person er anderledes end sin forgænger. 

Kontrasten til Rossen er slående, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, som særligt peger på, at de to har vidt forskellige temperamenter.

”Hvor Rossen var hidsig, spruttende og direkte, er Justesen mere diplomatisk. Rossen var kendt for at sende hidsige sms’er midt om natten. Samme underholdningsniveau skal man nok ikke forvente fra Justesen,” siger Erik Holstein.  

Diplomatisk magtspiller
Alligevel skal man dog ikke tage fejl af, at Martin Justesen er en af Christiansborgs garvede magtspillere. Han er en sindig nordjyde, men besidder samtidig et brutalt gear, som han først sætter i, når det virkelig gælder, som en kilde formulerer det.

Med Martin Justesen som stabschef får Frederiksen en dygtig politisk kommunikatør, som samtidig er god til at håndtere pressen.

Modsat Martin Rossen, er Justesen ikke født socialdemokrat. Hans politiske arbejde startede i den anden lejr, hvor han som folkeskoleelev var formand for den borgerlige elevorganisation FLO. Senere blev han formand for Dansk Ungdoms Fællesråd og uddannede sig sideløbende som journalist.

I samme periode røg han selv ud i en kort tur i mediemøllen, da han blev beskyldt for at have skaffet sin kæreste job i DUF og sammen med andre at have overforbrugt DUF-midler på mad og drikke. Justesen afviste dog historierne som det pure opspind.

Det førte ham videre til et job som kommunikationskonsulent i LO, hvorfra han tog springet til slotsholmen. Som kun 25-årig blev han særlig rådgiver for Thorning-regeringens yngste minister Thor Möger Petersen, som var SF'er.

Herfra hentede S ham i 2012 ind som partiets pressechef, og siden har han været en del af den kreds, hvor planer bliver lagt. Men Justesen har altså aldrig været politisk aktiv i Socialdemokratiet i traditionel forstand, han har altid fået løn for at være det.

Kommer ikke til at præge Frederiksen
Mens Rossen var meget optaget af den socialdemokratiske fortælling og langstrakte strategier, beskriver flere Justesen som mere taktisk orienteret. En kilde vurderer, at Justesen er taktisk dygtig, men kan have svært ved at skelne støj fra strategi.

Der har i de senere år været et tæt parløb mellem Justesen og Rossen. Derfor kommer man formentlig ikke til at se en ændring i Socialdemokratiets retning som følge af skiftet.

Ifølge Erik Holstein har Justesen ikke den samme adgang til partiets politiske værksted, som Rossen i sin tid havde.

”Mens det var soleklart, hvor Rossen stod rent politisk på alle politikområder, har Justesen været mindre markeret. Men Justesen havde aldrig fået sin post, hvis han ikke havde været fuldt med på projektet. Rossen var med til at præge Mette Frederiksen. Jeg tvivler på, at Justesen kommer til at præge Mette Frederiksen synderligt. Det bliver mere en eksekvering af politikken,” vurderer Erik Holstein.   

Læs også

Trækker på folkeligheden
Tidligere taleskriver for Mette Frederiksen, Villads Andersen, fortæller, at Martin Justesen er mindre optaget af ”den store socialdemokratiske fortælling” – når det gælder taler, vil han rydde ud i alle storladne referencer og er meget konkret. Han vil først og fremmest tale politik.

“Det var ikke Martin Justesens idé med de store fortællinger som refererede tilbage til Stauning, For Justesen handler det meget mere om at fortælle om den konkrete politik og særligt om, hvorfor netop dén her retning er den rigtige for Danmark,” siger han.

Derudover er den nye stabschef særligt dygtig til at bygge bro mellem Statsministeriet og befolkningen.

”Han er enormt god til at få populærkulturen ind i Statsministeriet. Han bruger det som et retorisk virkemiddel, som skal fortælle noget om Mette Frederiksen,” siger Villads Andersen.

Kan ikke erstattes
At Martin Rossens mangeårige rolle som Mette Frederiksens trofaste sparringspartner ikke kan erstattes, er der bred enighed om blandt de kilder, Altinget har været i kontakt med. 

Samarbejdet mellem Mette Frederiksen og Martin Rossen var af en helt særlig karakter, forklarer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.  

”Forholdet mellem Rossen og Frederiksen var ikke bare et professionelt samarbejde. Det var en dedikation til et fælles politisk projekt og et langt personligt venskab. Det betød også, at Rossen kunne udfordre Mette Frederiksen fuldt ud, når han var uenig. Og det gjorde han. Det vil Martin Justesen ikke kunne i samme omfang,” siger Holstein.

Nu skal den nye stabschef i gang med sin opgave. Og som en kilde siger, er Martin Justesen  den første til at vide, at han skal finde sin egen vej.

Dokumentation

CV

Uddannet journalist hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010.

Karriere:

2007-2011: Formand, Dansk Ungdoms Fællesråd.

2010-2011: Kommunikationskonsulent og konstitueret kommunikationschef i LO.

2011-2012: Særlig rådgiver for skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

2013-2016: Pressechef for Socialdemokratiet.

2016-2019: Souschef for Socialdemokratiet.

2019-2020-: Særlig rådgiver for Mette Frederiksen.

2020-: Stabschef i det politiske sekretariat i Statsministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Justesen

Stabschef og særlig rådgiver, Statsministeriet
journalist (DMJX 2010)

Martin Engell-Rossen

Selvstændig rådgiver, fhv. chef for global kommunikation og bæredygtighed, Danfoss, fhv. stabschef, Statsministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), MCC (Handelshøjskolen i København 2007)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024