Massiv folkelig opbakning til regeringens corona-kurs: "Det svarer til, at landet er i krig"

MÅLING: Regeringen er på rette kurs i kampen for at dæmpe spredningen af coronasmitte, mener langt de fleste danskere. Opbakningen er uhørt stor, vurderer kommentatorer.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er stor opbakning til de vidtgående beslutninger, som regeringen har truffet for at mindske spredningen af coronasmitte i det danske samfund.

I en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR, svarer 71 procent af danskerne nemlig, at regeringens tiltag er passende. Blot ni procent mener, at regeringen er gået for langt, mens 14 procent siger, at man bør gøre endnu mere.

Det hører til sjældenhederne, at en regering kan mønstre så stor opbakning i befolkningen, lyder det fra politisk kommentator Søs Marie Serup Laybourn.

"Det er nogle svimlende tal. Der er ingen som helst tvivl om, at der er fuld opbakning fra befolkningen til regeringens linje. Det er helt usædvanligt, at der er så entydig opbakning til regeringen," siger hun.

Tallene er udtryk for, at danskerne bakker op og siger til regeringen, at den skal gøre 'whatever it takes' for at slå truslen ned.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er enig.

"Tallene er udtryk for, at danskerne bakker op om meget vidtgående tiltag og siger til regeringen, at den skal gøre 'whatever it takes' for at slå truslen ned. Det svarer til, at landet er i krig," siger han.

Går hellere for langt end for kort
Siden coronakrisen skyllede ind over Danmark i starten af marts har regeringen med opbakning fra Folketinget gennemført en række tiltag, som skal sikre mindst mulig smittespredning i det danske samfund. Regeringen har blandt andet lukket grænserne og stillet en stribe vidtgående krav til samvær mellem mennesker.

Det har betydet hjemme- eller intet arbejde for store dele af befolkningen. Skoler, uddannelser og daginstitutioner er blevet lukket. Regeringens tiltag har ført til aflysninger af en stribe arrangementer og lukninger af eksempelvis storcentre, caféer, frisører og en masse kulturtilbud med store økonomiske konsekvenser for det danske samfund til følge. Samtidig viser tallene, at der endnu ikke har været en eksplosion i alvorligt syge indlagte, som det blandt andet er set i Norditalien.

Statsminister Mette Frederiksen har undervejs ikke lagt skjul på, at regeringen bevidst går langt i bekæmpelsen af coronasmitten.

"Regeringen har valgt den tilgang, at vi hellere handler hurtigere end for sent. At vi hellere går for langt end for kort," sagde hun ved et pressemøde den 17. marts.

(Artiklen fortsætter under figuren)

Samler sig om chefen
Hverken Erik Holstein eller Søs Marie Serup Layborn er overraskede over den store opbakning til regeringens kurs. Sidstnævnte mener, at man som borger reelt ikke har noget andet valg i den situation, landet står i.

"Det er et område, hvor vi kun i meget begrænset omfang er i en situation, hvor vi for alvor kan tage stilling til, hvad der er det rigtige at gøre. I sidste ende er vi nødt til at stole på, at nogen har det store sammenhængende overblik," siger Søs Marie Serup Layborn og fortsætter:

"Det er også almindeligt i Danmark, at man samler sig om chefen i sådan en situation."

Erik Holstein vurderer, at opbakningen især handler om danskernes frygt for, at den hjemlige situation udvikler sig som i Norditalien, hvor coronasmitten har fået sundhedssystemet til at bryde sammen. Og at man derfor indtil videre er villig til at bakke regeringen op i stort set hvad som helst.

Men derfor kan der godt komme et efterspil, lyder det:

"Hvis det hen ad vejen viser sig, at man kunne have undgået at lukke ned, kan der komme kritik. Men det vil være farligere, hvis regeringen kunne beskyldes for at have gjort for lidt, og lige nu er alle klar til at gå langt for at holde epidemien nede," siger Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Søs Marie Serup Laybourn

Politisk kommentator, B.T., direktør, kommunikationsrådgiver, By Serup
cand.phil. i engelsk (SDU 2000)

0:000:00