Massiv fyringsrunde rammer Københavns Universitet

FYRINGSRUNDE: Der bliver skåret dybt i medarbejderstaben på Københavns Universitet, hvor 532 stillinger nedlægges. Se hvordan fyringerne fordeler sig på fakulteterne her.

Københavns Universitet nedlægger 532 stillinger på grund af Finanslovens besparelser på uddannelse og forskning, der betyder, at universitetet mister omkring 300 millioner kroner.
Københavns Universitet nedlægger 532 stillinger på grund af Finanslovens besparelser på uddannelse og forskning, der betyder, at universitetet mister omkring 300 millioner kroner.Foto: Pressefoto/Københavns Universitet
Cecilie Gormsen

Københavns Universitet nedlægger mere end syv procent af det samlede antal stillinger. Det oplyser universitetet i en pressemeddelelse. 

209 personer vil blive fyret, mens 323 stillinger enten nedlægges eller opsiges gennem frivillige fratrædelser. Den store fyringsrunde sker efter Københavns Universitet har mistet cirka 300 millioner kroner som følge af dette års finanslov, som indeholder besparelser på forskning og uddannelse.

Selv om mange besparelser rammer administration og service, vil det påvirke kvaliteten af uddannelserne og forskningen mange år ud i fremtiden.

Rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen er ked af fyringsrunden, og han kalder det et stort tab af viden og kompetence.

Fakta
Fyringsrunden på Københavns Universitet
  • Hver fjerde stilling, der forsvinder er en forsker
  • Fyringsrunden sker 9.-11. februar 2016
  • Antal nedlagte stillinger svarer på KU samlet set til 7,4 % af medarbejderstaben
  • 209 personer kan imødese en fyreseddel, mens 323 stillinger enten nedlægges eller opsiges via frivillige fratrædelser.
Nedlagte stillinger fordelt på fakultetsniveau svarer til: 
  • Samfundsvidenskab 5,8 %
  • Jura 7,1 %
  • Teologi 13,2 %
  • Sundhedsvidenskab 6,6 %
  • Naturvidenskab 7,6 %
  • Humaniora 8,7 %
  • Fællesadministrationen 8,1 %
Kilde: Københavns Universitet

"Vi har fundet den største del af besparelserne på administration og service i et forsøg på at skåne uddannelse og forskning mest muligt. Men det betyder samtidigt, at vigtige støttefunktioner omkring de studerende, forskerne og underviserne vil bortfalde eller blive udført i mindre omfang," siger han i en pressemeddelelse. 

Færre ph.d.er
Samtidig betyder besparelserne, at der vil blive uddannet ti procent færre ph.d.er i de kommende år.

"Vi kommer til at uddanne færre ph.d.er. Dermed skærer vi i forskningens livsvigtige fødekæde. Det vil kunne ses på Danmarks forskningsevner om fem-ti og 20 år," siger rektor Ralf Hemmingsen.  

Københavns Universitet oplyser, at omkring halvdelen af de stillinger, der nu forsvinder, er fundet ved frivillig fratrædelse. Samtidig har administrationens drift også stået for en stor del af afskedigelserne. De største fakulteter – natur og sundhedsvidenskab – tegner sig tilsammen for mere end 330 nedlagte stillinger. På Humaniora er tallet omkring 90.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ralf Hemmingsen

Næstformand, SDU, professor emeritus, æresmedlem, Dansk Psykiatrisk Selskab
cand.med. (Københavns Uni. 1975), dr.med. (Københavns Uni. 1981), speciallæge i psykiatri (1983)

0:000:00