Analyse af 
Erik Holstein

Med brændemærkningen af Rusland som fascistisk linede SF-formanden op til et dyrt forsvarsforlig

Pia Olsen Dyhr brugte SF's antifascistiske tradition til at gøde jorden for SF's tilslutning til yderligere oprustning af dansk forsvar. På den indenrigspolitiske bane lagde hun op til et hårdt opgør om seniorpensionen. 

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Hun har aldrig stået i en stærkere position.

Da SF-formand Pia Olsen Dyhr entrede talerstolen til SF's landsmøde i Kolding, var det til vilde meningsmålinger, der har bragt tilslutningen op i nærheden af højderne i Villy Søvndals (SF) storhedstid.

Men baggrunden var nu også taknemmelig: Et socialdemokrati, der har givet køb på en serie mærkesager og åbnet sluserne for, at SF kan fiske i det socialdemokratiske vælgerhav. 

Der blev da også langet rutinemæssigt ud efter de socialdemokratiske venner i SF-formandens tale, men det ubetinget mest bemærkelsesværdige var talens afsnit om forsvarspolitik.

Fascisme
Her gik Pia Olsen Dyhr op på den helt store klinge:

"Jeg synes vi som SF’ere har en særlig historik – en historik som forpligter: Vores partis stiftere var for nogles vedkommende aktive i modstandsbevægelsen. De genkendte fascismen, da de stod overfor den i form af nazismen," sagde SF-formanden og fortsatte:

"Kommunismen mistede de af gode grunde tilliden til. De kunne ikke stå inde for Sovjets overgreb på Ungarn – og de stiftede SF. Så antifascismen er en del af vores partihistorie."

Med tilføjelsen: "Lad mig sige det helt klart: Rusland bærer alle fascismens kendetegn." 

Læs også

En usædvanlig barsk karakteristik af Rusland. Der er almindelig enighed om, at det russiske regime er autokratisk og stadig mere udemokratisk, men betegnelsen "fascisme" tager kritikken til et helt nyt niveau.

Opvarmning til forsvarsforlig
SF-formanden talte i samme åndedrag begejstret om udvidelsen af Nato:

"Jeg er utrolig glad for, at Finlands flag snart hænger side om side med vores foran NATO-hovedkvarteret. Og jeg håber at det svenske flag snart kan følge trop. Det er ikke investeringer i krig. Det er faktisk investeringer i sikkerhed og fred."

De meget kontante linje skal ses i lyset af det nye forsvarsforlig, der om kort tid skal forhandles om. 

Det forlig er SF-formanden meget optaget af at være med i, og hun vil forberede SF-baglandet på en situation, hvor partiet går med til drastisk øgede forsvarsudgifter. Også forsvarsudgifter, der på sigt går over de to procent, der i første omgang er kravet fra Nato.

Store bededag som boomerang
Talens indenrigspolitiske del indeholdt en række angreb på socialdemokraterne. 

Pia Olsen Dyhr nævnte kampen om store bededag, men de forrige måneders bråvallaslag fik bemærkelsesværdig lidt plads. Her har SF bogført gevinsten, og SF-formanden undgik behændigt spørgsmålet om, hvorvidt partiet skulle have støttet en folkeafstemning.  

Læs også

Det viste sig at være klogt. For da FH-formand Lizette Risgaard kort efter entrede talerstolen, takkede hun ganske vist SF-formanden for støtten til kampen mod at afskaffe store bededag.

Men Lizette Risgaard havde også en usædvanlig spids bemærkning om, at "ord helst skal følges af handling" - med henvisning til SF's manglende støtte til en folkeafstemning.

Næste slagmark
Pia Olsen Dyhr fortsatte selv sin tale med hårde ord mod regeringens plan om at forringe seniorpensionen:

"Hvis nogen, den 1. april for et år siden, havde sagt, at en regering med Socialdemokratiet og Mette Frederiksen i spidsen, ville forringe muligheder for at trække sig tilbage som nedslidt? Og svække den tryghed, det er for hundrede tusindvis af lønmodtagere? Så ville vi nok have råbt aprilsnar!", lød det fra SF-formanden, mens stemningen løftede sig i salen.

Striden om seniorpensionen bliver det næste store stridspunkt mellem SVM-regeringen og socialdemokraternes tidligere allierede på venstrefløjen, og også her får SF rigtig gode chancer for at tolde i det socialdemokratiske vælgerkorps.

Pia Olsen Dyhr rundede også emner som klima, psykisk mistrivsel og kvindeundertykkelse i Afghanistan og Iran i en meget formfuldendt tale, der blev modtaget med langvarige klapsalver fra SF-landsmødet.

Men det politisk afgørende var den voldsomme retorik på forsvarsområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00