Medie: Danske banker brugt til at hvidvaske milliarder

SKATTELY: Danske Bank og Nordea er angiveligt blevet brugt til at hvidvaske milliarder af kroner uden at gøre nok.

Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Cecilie Gormsen

Danske banker er angiveligt en del af en større international sag om økonomisk kriminalitet.

Det skriver Berlingske.

Milliarder er angiveligt flydt gennem danske banker til skattely, og blandt bankerne er Danske Bank og Nordea. Det er efterforskning af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, der har trukket de danske banker med ind i den omfattende sag. Ifølge myndighederne i de to lande har et internationalt kriminelt netværk gennem flere år haft held med at skjule milliarder af kroner fra illegale aktiviteter via konti i en række ­store, internationale banker – herunder Nordea Bank Danmark og Danske Banks estiske filial.

”Der er tale om transaktioner af en så mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne,” siger seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull til Berlingske.

Ifølge avisen er der i perioden 2011 til 2014 blevet overført mere end syv milliarder kroner fordelt på 1700 overførsler. Pengene er hovedsageligt overført fra britiske skuffeselskaber gennem danske banker og er endt i selskaber i Panama og på Seychellerne. I efterforskningen antages det, at dele af pengene stammer fra kriminalitet.

Hos Danske Bank erkender man, at kontrollen ikke har været tilstrækkelig. Bankens chefjurist Flemming Pristed fortæller, at det drejer sig om transaktioner, som Danske Bank allerede kender til og har været i dialog med både de danske og estiske myndigheder om.

”Vi havde på det pågældende tidspunkt i Estland ikke tilstrækkeligt effektive systemer og rutiner til at sikre, at vi ikke blev misbrugt til hvidvask. Det har vi rettet op på. Vi har afviklet alle kunder, der ikke kunne dokumentere en legitim årsag til at have en konto i Estland,” siger Flemming Pristed i en pressemeddelelse.

”Som et resultat heraf er samtlige kunder på nær én med relation til de pågældende transaktioner blevet afviklet. Vi har indført nye systemer og kontrolprocedurer og har desuden indsat en ny ledelse i Estland,” fortsætter han. 

Han fortæller, at Danske Bank på ingen måde ønsker at blive misbrugt til hvidvask eller andre kriminelle formål.

”Vi tager vores ansvar for at bidrage til bekæmpelsen af hvidvask og anden finansiel kriminalitet meget alvorligt og har gennem de seneste år øget indsatsen på dette område betydeligt. Vi kan ikke garantere, at vi ikke kan misbruges, men det har aldrig været sværere, end det er nu, og vi gør alt, hvad vi kan for at undgå det,” siger chefjurist Flemming Pristed. 

Tidligere i marts kritiserede Finanstilsynet danske bankers indsats mod hvidvaskning. Finanstilsynet skrev blandt andet, at danske banker ikke i tilstrækkelig grad har tillagt hvidvasklovens bestemmelser betydning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00