Menneskerettighedsdomstolen giver Danmark medhold i seks udvisningssager

Alle seks udviste personer har begået kriminalitet i Danmark, men har ifølge Institut For Menneskerettigheder også stærk tilknytning til landet.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg gav torsdag 15. februar medhold i Danmarks udvisning af seks personer. Arkivfoto.
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg gav torsdag 15. februar medhold i Danmarks udvisning af seks personer. Arkivfoto.Foto: Jean-Francois Badias/AP/Ritzau Scanpix
Line Høvik Søby

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har torsdag afgjort, at seks danske udvisningssager var indenfor lovens rammer. 

Selvom de seks udviste mænd ifølge Institut for Menneskerettigheder har "stærk tilknytning til Danmark", finder domstolen, at det danske retsvæsens behandling af sagerne været så grundig, at der er fuldt belæg for udvisningerne.

Og derved holder Menneskerettighedsdomstolen den linje, den har holdt siden 2017, forklarer Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

"Domstolen underkender ikke nationale domstoles domme, hvis de har været grundige i deres vurdering af de menneskeretlige perspektiver i de afsagte domme,” udtaler Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder, i en pressemeddelelse.

Siden 2014 har Menneskerettighedsdomstolen behandlet 30 sager om udvisning af Danmark - og der er faldet dom mod Danmark i fire sager.

I september 2023 blev der fældet dom i fire sammenlignelige udvisningssager. To af sagerne tabte Danmark.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, har tidligere forklaret, hvordan dommene i de seks aktuelle sager kan være afgørende for SVM-regeringens udlændingepolitik.

For Menneskerettighedsdomstolen har førhen brugt sin paragraf otte til at underkende nationale domme om udvisning.

Artiklen slår fast, at retten til familieliv ikke må krænkes ”med mindre det er nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til den nationale sikkerhed, den offentlige tryghed eller landets økonomiske velfærd, for at forebygge uro eller forbrydelse, for at beskytte sundheden eller sædeligheden eller for at beskytte andres rettigheder eller friheder".

0:000:00