Mere kritik af Eva Kjer i GDA-sag

GDA: SF langer ud efter fødevareministeren for ikke at kæmpe nok imod det omstridte GDA-mærke. Eva Kjer afviser kritikken.
SF mener ikke, at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) gør et godt nok stykke arbejde i forhold til GDA-mærket.
SF mener ikke, at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) gør et godt nok stykke arbejde i forhold til GDA-mærket.Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

SF tager nu initiativ til at få lavet en beretning om det meget omdiskuterede ernæringsmærke, GDA.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) gør nemlig slet ikke sit arbejde godt nok, mener Pia Olsen Dyhr, forbrugerordfører.

"I SF vil vi have, at ministeren arbejder imod GDA-mærket på europæisk plan. Det har været beskeden fra et flertal i Folketingets Fødevareudvalg adskillige gange, men ministeren vælger fortsat at holde fast i en linje, hvor hun accepterer mærket på europæisk plan."

Pia Olsen Dyhr mener - ligesom blandt mange andre Forbrugerrådet og Dansk Erhverv - at mærket er vildledende, ikke vejledende, på grund af alt for små portionsstørrelser.

Det er mig ubegribeligt, at Pia Olsen åbenbart ikke vil være med til at arbejde for at få realistiske portionsstørrelser i GDA-mærkningen.

Eva Kjer Hansen
Fødevareminister, Venstre

Derfor tager hun nu initiativ til at udarbejde en beretning i Fødevareudvalget, der "en gang for alle viser, hvad ministeren skal arbejde for i forhold til mærkning af fødevarer, og det er ikke GDA-mærket".

S: Producenter vil bare have os til at spise mere
Socialdemokraternes fødevareordfører, Bjarne Laustsen, mener også, at ministeren skal arbejde for at ændre GDA.

"Hvis det bliver ændret, så det ikke længere er vildledende, så er det et udmærket mærke. Men som det er nu, så drejer det sig bare om, at producenterne vil have os til at købe mere og spise noget mere af deres produkter."

"For forbrugernes skyld skal man man lettere kunne se, hvor meget man skal indtage af de forskellige ting. Derfor skal det i stedet for de nuværende, små portioner ligge fast på 100 gram eller 100 milliliter," siger Bjarne Laustsen, der hellere så en fælleseuropæisk "trafiklysordning" - og som helst så GDA-mærkningen obligatorisk, hvis altså den bliver ændret.

"Det er jo vores folkesundhed, det handler om."

Han mener, at en beretning er en god måde at lægge pres på Eva Kjer Hansen.

"Det skal præciseres, hvad det er, at vi vil have hende til at arbejde for. Det hjælper ikke noget, at hun stiller sig op og siger, at hun er enig med os og så ikke gør noget for at få sine kolleger i Bruxelles til at gøre noget ved det."

Kjer: Portionsstørrelserne skal være realistiske
Eva Kjer Hansen mener stadig, at det gælder om at sikre realistiske portionsstørrelser.

"Det er mig ubegribeligt, at Pia Olsen åbenbart ikke vil være med til at arbejde for at få realistiske portionsstørrelser i GDA-mærkningen. De store fødevarevirksomheder bruger GDA, og derfor gælder det om at sikre, at eksempelvis portionsstørrelserne er realistisk og retvisende."

"Virksomhederne skal bruge GDA ordentligt, og det kan vi bedst sikre gennem regulering på EU-plan. Forbrugerne har brug for klar, overskuelig information om fødevarernes indhold, og i den forbindelse er GDA-mærket en god idé som frivilligt supplement til den obligatoriske næringsdeklaration."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00