Om  
Merete Dea Larsen
Morten Messerschmidt
Kristian Thulesen Dahl

Merete Dea Larsen udfordrer Messerschmidt: Vil være DF-formand

Merete Dea Larsen kandiderer som ny formand for Dansk Folkeparti. Dermed er der lagt op til kampvalg mellem hende og Morten Messerschmidt ved årsmødet 23. januar.

Merete Dea Larsen udfordrer partiets næstformand, Morten Messerschmidt, til partiets formandskabsvalg.
Merete Dea Larsen udfordrer partiets næstformand, Morten Messerschmidt, til partiets formandskabsvalg.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Rasmus NielsenGhita Nidam Møller

De velkendte DF-profiler Peter Kofod og Morten Messerschmidt meldte 27. november deres kandidatur til formandsskabet. Nu kan de se frem til kampvalg om partitoppen mod partifælle og DF-hovedbestyrelsesmedlem Merete Dea Larsen.

Det skriver Berlingske.

Dermed udfordrer hun partiets næstformand, Morten Messerschmidt, til formandsvalget 23. januar, hvor afløseren til Kristian Thulesen Dahl skal findes. Der er således lagt op til kampvalg mellem en landskendt profil midt i en retssag og en mindre kendt partifælle fra baglandet.

Det ser Merete Dea Larsen ikke som et problem. Hun ønsker ovenpå et skuffende valg for DF at samle partiet og gøre op med magtkampe - netop ved ikke at være landskendt og have overskyggende sager på halsen.

"Det er afgørende, at vi får samling – at alle gode kræfter arbejder sammen om et fælles mål. For så er jeg ret sikker på, at vi kan rejse os igen," siger hun og tilføjer:

"Jeg har ikke siddet på Christiansborg det seneste lange stykke tid, og jeg tror, det er godt at få en person ind, som ikke har været en del af de åbenlyse uenigheder, der har været."

Ukendt profil i dyst mod den landskendte

Den 43-årige uddannede farmakonom Merete Dea Larsen kommer ind fra siden som et nyt ansigt for mange, men har løbende bevæget sig frem på den store politiske scene.

Hun har flere gange været suppleant i Folketinget, men blev først valgt til sit eget mandat ved folketingsvalget i 2015, hvor hun fik 3.500 personlige stemmer. Siden 2006 har hun har været medlem af byrådet i Roskilde, hvor hun ved det netop overståede kommunalvalg opnåede sjetteflest stemmer i kommunen. 

Merete Dea Larsen er uddannet farmakonon og sidder nu i partiets hovedbestyrelse. 

Hendes modkandidat Morten Messerschmidt er noget mere landskendt DF-profil. Han blev første gang valgt ved Folketingsvalget 2005 i Århus Amtskreds, hvor han fik posten som EU-ordfører. Siden da har han cementeret sig i DF som næstformand og i europapolitik som medlem af Europaparlamentet.

Sideløbende med sin politiske karriere er han midt i en retssag om dokumentfalsk og uretmæssigt støtte på 98.000 kroner i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde, der blev afholdt i Skagen i 2015.

Årsmødet og kampvalget bliver afgjort før retssagen og derfor kommer medlemmerne af partiet til at skulle tage stilling til Morten Messerschmidt som mulig formand uanset sagens udfald.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Dea Larsen

Byrådsmedlem (DF) og formand Beskæftigelses- og Socialudvalget, Roskilde Kommune
farmakonom (Roskilde Dom Apotek 2001)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00