Debat

Messerschmidt: Danmark bør tilslutte sig britiske EU-krav

DEBAT: Danmarks regering bør støtte de forandringer, som den britiske premierminister David Cameron har formuleret i sine fire krav til EU. Ellers kommer blå bloks fælles EU-udspil til at klinge hult, skriver Morten Messerschmidt (DF). 

Regeringen bør støtte de fire britiske krav til EU, skriver Morten Messerschmidt (DF). 
Regeringen bør støtte de fire britiske krav til EU, skriver Morten Messerschmidt (DF). Foto: Europa-Parlamentet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Dansk Folkeparti er i mange år blevet kritiseret for en snæversynet og egoistisk nationalisme og for at være destruktive i vores holdning til EU.

Men vi bliver også kritiseret for at være alt for pæne og følgagtige over for EU, fordi vi ikke ønsker Danmark meldt ud her og nu, uden hensyn til konsekvenserne.

Så meget tyder på, at Dansk Folkeparti har fundet det rigtige tyngdepunkt i kritikken af EU, og det er netop balancen mellem vores realisme og vores forsvar for dansk selvbestemmelse, som har anbragt Dansk Folkeparti sammen med Storbritanniens konservative regeringsparti i Europa-Parlamentet, gruppen af Europæiske Konservative og Reformister, ECR.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Skarpere kritik af EU
Det er faktisk en meget dansk placering. Danmark har i århundreder følt sig forbundet med Storbritannien, økonomisk, politisk og nok også kulturelt og mentalt. Meget lig briterne har danskerne aldrig været svært imponerede endsige sentimentale over for EF eller EU, men meget praktisk orienterede, og befolkningens kritiske holdning over for EU er kun blevet skarpere med årene. Derfor var det naturligt, at DF, Liberal Alliance, De Konservative og Venstre før folketingsvalget i juni 2015 indgik en aftale, som endda bliver indledt med ordene:

”Hvis Danmark får en ny regering efter folketingsvalget den 18. juni, vil vi sammen stå bag Storbritanniens og andre ligesindede landes arbejde for at sikre, at EU ikke bliver en social union. Vi vil også sikre, at Danmark bliver en aktiv støtte for Storbritannien i arbejdet for at få en aftale med EU, som briterne kan støtte ved en folkeafstemning.”

Kun de EU-tilhængere, som er mest fastlåste i deres nedgroede EU-begejstring, kan lukke øjnene for, at de fleste danskere i dag er enige i de britiske krav. 

Morten Messerschmidt (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Tid til at støtte britiske krav
Hvis ikke det skal være en hul erklæring, beregnet på at tilfredsstille den stigende EU-skepsis blandt borgerlige vælgere, så må vi, alle fire partier, vise vores støtte til de foreløbig fire krav, som den britiske regering agter at fremføre over for resten af EU, og som er beskrevet i britisk presse:

  • Storbritannien vil friholdes fra al snakken om en ”stadig tættere union” og fra risikoen for at ende i en europæisk superstat,
  • Euroen skal ikke have status som EU’s officielle valuta, EU er et multi-valutarisk samarbejde,
  • En ny struktur skal sikre, at de ni lande med selvstændig valuta ikke bliver majoriseret af de 19 euro-lande,
  • Storbritanniens parlament skal kunne bremse strømmen af EU-lovgivning med et ”rødt kort”.

Danskerne er enige
De britiske EU-krav er foreløbig meget bredt formuleret. Men kun de EU-tilhængere, som er mest fastlåste i deres nedgroede EU-begejstring, kan lukke øjnene for, at de fleste danskere i dag er enige i de britiske krav; de fleste vil ikke have mere EU, men derimod mere Danmark, og derfor må vi, som det hedder i aftalen, ”opbygge alliancer med ligesindede lande, så vi indenfor fællesskabet kan præge europæisk lovgivning”.

Det er i Danmarks interesse, at Storbritannien ikke fremstår som isoleret, ikke går enegang og ikke forlader EU. Og hvis det er rigtigt, som EU-politikerne siger, at også de mindre landes stemmer har vægt i EU, så er det på tide, at Danmarks regering ikke lurepasser, men taler højt og klart til fordel for de forandringer af EU, som briterne formulerer – og som måske viser sig at være den eneste måde at få et levedygtigt europæisk samarbejde til at overleve.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00