Messerschmidt på vej tilbage – ansætter ny spindoktor

TILBAGE: Morten Messerschmidt er efter fem måneders sygeorlov på vej tilbage til politik. Første skridt tages med ansættelsen af tidligere S-pressechef som ny rådgiver.

Sygemeldte Morten Messerschmidt er dette forår på vej tilbage som aktiv politiker.

Ikke bare er han netop blevet valgt som næstformand i Europa-Parlamentets Forfatningsudvalg – på mandag starter hans nye spindoktor Erik Bjørn Møller, der bl.a. har en fortid som pressechef i Socialdemokratiet og daværende partiformand Mogens Lykketoft.

”Jeg sætter stor pris på Morten som menneske, og samtidig er han en uhyre begavet og spændende politiker med et potentiale som de færreste,” siger Erik Bjørn Møller til Altinget som forklaring på, at han igen skifter karrierespor fra journalistik til rådgivning.

Europa-politikeren blev sygemeldt på ubestemt tid for godt fem måneder siden. I øjeblikket rekreerer Dansk Folkepartis stemmesluger i et sommerhus i Nordsjælland samt på Dyrehavsbakken med sin kæreste. Han ventes tilbage i aktiv politik i april eller maj.

Erik Bjørn Møller afløser Kristian Wederkinck Olesen, der efter seks år hos Messerschmidt for nylig tiltrådte en stilling som pressechef i Ministeriet for offentlig Innovation.

Rutine og erfaring
Rutinerede Erik Bjørn Møller har senest været ansat hér på Altinget som kultur-, uddannelses- og nyhedsredaktør. Hans erfaring vil komme ham til gode, når han skal håndtere krisekommunikationen omkring Morten Messerschmidt, der har været ramt af skarp kritik i forbindelse med påstand om misbrug af EU-midler i fondene Meld og Feld. Et forhold EU's såkaldte antisvindelenhed Olaf har undersøgt siden oktober sidste år. Afgørelsen trækker ud og kommer måske først om et års tid.

"Morten og jeg har selvfølgelig mødtes undervejs i ansættelsesprocessen, og han har det klart bedre. Men der er heller ingen tvivl om, at det har været en drøj tur for ham. Og i modsætning til andre, der måske har været ramt af stress og en nedtur, så er det ikke så let for en politiker at vende tilbage gradvist og f.eks. begynde på halv tid. Derfor tager det sin tid. For når han vender tilbage, vil der jo være en forventning om, at han leverer hundrede procent fra starten. Og det er jo også det, han selv vil,” siger Erik Bjørn Møller.

Politikeren og rådgiveren har fra tidligere et godt kendskab til hinanden, og derfor har der ikke været brug for at slå en stilling op.

Rod og ridser
Erik Bjørn Møller får et stort ansvar for at genopbygge tilliden til EU-politikeren.

Sagen om muligt misbrug af EU-midler har ikke blot tæret hårdt på Messerschmidt renommé og kostet ham en længere sygdomsperiode afsondret fra omverdenen – den har også længe kostet Dansk Folkeparti opbakning i meningsmålinger.

"Det er klart, at Meld- og Feld-sagen har givet nogle ridser i lakken – og det bliver en selvstændig udfordring at få den sag lagt bag os, selv om den kommer til at fylde meget i starten. Jeg lægger stor vægt på, at Morten Messerschmidt altså hverken er en svindler eller bedrager, der har beriget sig på skatteborgernes bekostning – selv om man nogle gange kan få det indtryk af mediedækningen. Der har været noget rod i, hvilke kasser der skulle betale – men på bundlinjen har jo stået, at der faktisk er blevet ført politik for pengene,” siger Erik Bjørn Møller.

”Vi ser bestemt ikke for os, at sagen skal fylde det hele de kommende to et halvt år frem til næste valg til Europa-Parlamentet – der skal i høj grad også laves politik. Morten glæder sig for eksempel til at arbejde med Brexit og bane vejen for, at også Danmark kan få en løsere tilknytning til EU.”

Rekordmange stemmer
Morten Messerschmidt var medlem af Folketinget fra 2005, indtil han i 2009 blev valgt første gang til Europa-Parlamentet og i 2014 genvalgt med 465.758 personlige stemmer – det højeste antal personlige stemmer nogensinde i Danmark. Udover at bekræfte ansættelsen af sin nye rådgiver ønsker Morten Messerschmidt ikke at udtale sig til Altinget, før han afslutter sin sygeorlov.

Forrige artikel Europæisk folkemøde kan være på vej til Danmark Europæisk folkemøde kan være på vej til Danmark Næste artikel Carl Holst slipper for straffesag Carl Holst slipper for straffesag