Debat

Mette Bock til teatre: Nye kunstfonde skaber ikke øget bureaukrati

REPLIK: De nye regionale kunstfonde bliver indrettet med en enkel administration og en fagligt stærk bestyrelse, hvilket ikke øger bureaukratiet, som Teatrenes Interesseorganisation ellers frygter, skriver kulturminister Mette Bock (LA).

Foto: ft.dk
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
Kulturminister 

Formand for Teatrenes Interesseorganisation Dorthe Skøtt Bébe rejser i et indlæg i Altinget 19/12 en række bekymrede spørgsmål om de to nye regionale kunstfonde, der oprettes med finansloven for 2018.

Jeg vil meget gerne besvare spørgsmålene, men lad mig først lige korrigere Dorthe Skøtt Bébes påstand om, at 2-procentsbesparelsen på Statens Kunstfond kommer oven i omprioriteringsbidraget. Det er ikke korrekt. Statens Kunstfond er ikke omfattet af omprioriteringsbidraget i 2018.

Og så til spørgsmålene: Når det gælder administrationen af de nye regionale kunstfonde, vil jeg lægge den allerstørste vægt på, at fondene bliver indrettet med en enkel administration og en bestyrelse bestående af personer med indsigt i kunst- og erhvervslivet fra de berørte geografiske områder.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Slots- og Kulturstyrelsen, som skal sekretariatsbetjene fondene, har allerede stor erfaring med arbejdet fra Statens Kunstfond, sådan at der kommer mindst muligt bureaukrati – og størst mulig faglighed og lokal ekspertise ind i dem.

Udvikling af lokal kunstproduktion
Når det gælder de to nye fondes formål, bliver det at støtte udvikling af lokal kunstproduktion og i det små bidrage til etablering af økonomisk bæredygtige kunstvirksomheder og -miljøer uden for hovedstadsområdet. Læg lige mærke til, at det er et andet formål end Statens Kunstfonds formål, som er at støtte gode kunstnere og kunstværker.

Statens Kunstfond er ikke omfattet af omprioriteringsbidraget i 2018

Mette Bock (LA)
Kulturminister 

I det nye initiativ bliver fokus i højere grad at bidrage til, at kunsten, også med et lokalt afsæt, får en levedygtig økonomi – og på også at understøtte kunstneren som erhvervsdrivende. Samtidig skal der naturligvis lægges vægt på det kvalitative niveau i kunsten.

Og nej, de to ting – økonomisk bæredygtighed og højt kvalitativt niveau – behøver ikke nødvendigvis at være hinandens modsætninger. Heller ikke i kunsten.

Inspiration fra regionale filmfonde
Inspirationen til fondene kommer blandt andet fra de regionale filmfonde, som har formået at engagere kommuner, virksomheder og uddannelsesinstitutioner på nye måder.

Filmfondene er et godt eksempel på, hvordan lokal og regional forankring faktisk kan få den statslige kulturstøtte til at fungere som seed-money. Dels ved at skabe basis for flere investeringer, dels ved at skabe legitimitet og lokalt engagement.

Der var i øvrigt også stor bekymring og protester, dengang man besluttede at støtte de regionale filmfonde. Men de har vist sig som en succes. Og den succes vil jeg nu gerne forsøge at folde ud til andre områder også.

Nogle gange er det nødvendigt at tænke nyt og eksperimentere – også i forvaltningen af kunststøtten, hvor den organisatoriske konservatisme en gang imellem kan synes fremherskende.

Jeg håber, at fondene i det små bliver en gevinst for de kunstneriske miljøer uden for hovedstadsområdet. Og det er blot et første skridt, for jeg håber, at fondene over tid kan vokse sig større, så vi skaber mere værdi – til gavn for både kunstnere og borgerne i hele landet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00