Mette Frederiksen: Bruddet med R begyndte i 2011

FOLKEMØDE: Socialdemokratiets formand fortæller, at skilsmissen med Radikale har været undervejs i årevis. Og at hun konsulterede Poul Nyrup og Mogens Lykketoft undervejs.

Foto: Jakob Nielsen
Jakob Nielsen

Det forløb temmelig kaotisk, da Mette Frederiksen skulle fortælle den radikale leder, Morten Østergaard, at hun ville skilles.

Ganske vist var der arrangeret et personligt møde mellem de to – "den slags skal siges ansigt til ansigt," som Mette Frederiksen siger – og den radikale leder havde ligefrem indkøbt Mette Frederiksens yndlingskager.

Men netop som han var på vej ind til mødet, hastede Socialdemokratiets formand ud af Christiansborg, fordi hendes dreng var faldet og havde brækket kravebenet.

Det fortalte Mette Frederiksen fredag formiddag, da hun i Egmonts telt på Folkemødet blev interviewet af Euromans chefredaktør, Karl Erik Stougaard. 

Men selv om selve bruddet på den måde blev en hektisk omgang, så var beslutningen alt andet end spontan. Den var kulminationen på flere års grundige overvejelser og konsultationer, fortalte S-formanden. 

"Det har været overvejet gennem flere år. Så det er ikke en hovsa-beslutning. Det her starter som minimum, da vi trådte ind i regering sidste gang. Det stod klart for mig, at vi havde meget svært ved at løse for eksempel dagpengeproblematikken," sagde Mette Frederiksen. 

Nyrup med på råd
Hun understreger, at hun holder meget af Radikale, at de to partier har skabt mange resultater sammen, og at hun er gode venner med Morten Østergaard. 

"Så det er ikke en enkelt episode, der udløser det, men summen af det hele. Jeg navigerer ikke på egen hånd; jeg ejer ikke Socialdemokratiet. Derfor har jeg brugt lang tid på at afsøge, om andre er det samme sted, som jeg er – uanset, om det er folketingsmedlemmer, borgmestre eller græsrødder."

Blandt de partifæller, som Mette Frederiksen har søgt råd hos undervejs, er de to forhenværende formænd Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft, oplyste hun. Til gengæld nævnede hun ikke Helle Thorning-Schmidt som en, der var taget med på råd. 

Iskoldt svar til Østergaard
Mette Frederiksen gennemgik de tre søjler, som en kommende S-regering skal bygge på: det sociale, det grønne og udlændingepolitikken, og slog så fast: 

"Der er ikke ét parti, jeg kan lave det hele sammen med. Jeg kan ikke gøre det, hvis jeg binder mig til et parti."

Og hun reagerede iskoldt på det krav, som Morten Østergaard fremsatte i sin tale på Folkemødets hovedscene torsdag aften, nemlig at R kun vil støtte en regering, der ikke baserer sig på Dansk Folkeparti. 

"Jeg ved godt, R siger, vi ikke må arbejde sammen med Dansk Folkeparti, men det gør vi. Også når kameraerne er slukket. Vi giver sågar hinanden krammere. Det med, at der er partier, man ikke må arbejde sammen med – sådan er hverdagen ikke på Christiansborg. Vi arbejder faktisk sammen," sagde hun.

I forhold til udlændingepolitikken kritiserede Mette Frederiksen De Radikale for at mangle det overblik, der ellers præger partiet.

"De Radikale har historie for at se tingene i en sammenhæng – men det synes jeg ikke, de gør i udlændingepolitikken. Jeg synes, De Radikale lige skal træde et skridt tilbage og tænke på, hvad demokratiet også er. Når danskerne har stemt, vil et meget stort flertal stå bag udlændingepolitikken."

Udlændinge på godt og ondt
Mette Frederiksen vendte tilbage til oplevelsen omkring, da hendes søn for nylig brækkede kravebenet. Under besøget på Herlev Hospital havde S-formanden bemærket alle de forskellige etniciteter, der findes blandt personalet.

"Vi kunne ikke drive et sundhedsvæsen, hvis det ikke var for flygtninge og indvandrere. Den sandhed er rigtig, men den lever samtidig med en anden sandhed, nemlig at der er kommet nogle til Danmark, som ikke vil Danmark. Uanset, om det er militante islamister eller folk, der ikke vil integreres. Ja, det går fremad, men vi må ikke overse, at der også er store problemer."

"Vi tog fejl"
Når Mette Frederiksen senere fredag indtager scenen for at holde sin store tale ved Folkemødet, vil hun blandt andet forklare, hvorfor partiet nu skifter politik og går imod det såkaldte uddannelsesloft. Det er reglen om, at danskerne højst må tage én videregående uddannelse.

"Jeg synes på mange måder, det er en rigtig regel, men mange børn og unge har en oplevelse af, at de skal præstere. Og der kan jeg mærke, at den følelse, som uddannelsesloftet planter hos de unge, er, at de ikke må begå fejl. Den følelse er farlig, for det at leve livet er også at begå fejl. Her har vi begået en fejl, og det må vi være ærlige at sige."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00