Mette Frederiksen: Der er behov for et kritisk eftersyn

TERROR: Mette Frederiksen beder nu eksperter og myndigheder om at vurdere 11 konkrete punkter efter terrorangrebet i København.

Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der er behov for et kritisk eftersyn efter terrorangrebet i København i februar, slog justitsminister Mette Frederiksen (S) fast på et pressemøde torsdag aften og fortalte samtidig, at regeringen er klar med en række tiltag i kølvandet på terrorangrebet. 

"Der tegner sig et klart billede af, at der er områder, hvor vi som samfund og myndigheder kan og skal gøre det bedre," sagde hun.

Tiltagene kommer, efter Mette Frederiksen har modtaget faktuelle beskrivelser fra kriminalforsorgen, Domstolsstyrelsen, Rigsadvokaten og Københavns Kommune af deres sager vedrørende gerningsmanden frem til terrorangrebet i København, som fandt sted i weekenden 14.-15. februar.

"De beskrivelser, vi har foran os, fortæller en sørgelig historie om en ung mand, som har brugt en stor del af sit liv på kriminalitet og vold, og som er endt med at begå et terrorangreb i København. Gerningsmanden har siden teenage-årene været i kontakt med det strafferetslige system og har alvorlige voldsdomme bag sig. Myndighederne har kendt til gerningsmanden mange år før terrorangrebet, og han har været i myndighedernes søgelys og i deres varetægt," fortalte Mette Frederiksen.

LÆS MERE: Her er Mette Frederiksens 11 tiltag mod terror

Mette Frederiksen vil med udgangspunkt i de problemstillinger, som fremgår af de faktuelle beskrivelser, bede myndigheder og eksperter følge op på 11 konkrete punkter. Prøveløsladelser, personundersøgelser og forebyggelse af radikalisering i fængsler er nogle af de ting, som skal undersøges og vurderes.

"Det billede, som tegner sig, er komplekst. Alle skal tage ved lære af forløbet. Det er et fælles ansvar, som både myndigheder, praktikere og naturligvis vi politikere skal tage på os," sagde Mette Frederiksen.

Torsdagens redegørelse kommer efter krav fra SF, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Partierne fandt det uhensigtsmæssigt, at man drøftede en styrket indsat mod terror i Danmark uden at kende til de nærmere omstændigheder.

Den anden del af redegørelsen, som handler om sikkerheden og de konkrete omstændigheder ved Krudttønden på Østerbro og ved synagogen i Krystalgade, har regeringen yderligere tre uger til at gøre færdig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00