Mette Frederiksen er ”optimistisk” og ”håbefuld”: Der er meget, der samler V og S

“Det er stort brød, vi har slået op,” lyder det fra Mette Frederiksen (S). Alligevel tyder det på, at en bred regering over midten rykker tættere på. Både Frederiksen og Ellemann (V) tror i højere grad på, de kan nå hinanden.  

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

Der er mere og mere, der tyder på, at Danmark kan få en regering med både Socialdemokratiet og Venstre. 

I går tirsdag sagde Venstres formand Jakob Ellemann Jensen til TV 2, at de to partier “har gang i noget rigtigt,” og at de “nå hinanden på nogle stræk”. 

Nu følger hans forhandlingspartner trop med en endnu en positiv udmelding om de forhandlinger, der nu har varet i mere end måned. 

I et opslag på Facebook slår den fungerende statsminister fast, at hun er både “optimistisk” og ”håbefuld”, når det kommer til hendes drøm om at danne en regering over midten. 

“Jeg indrømmer gerne, at det er et stort brød, vi har slået op. Vi forsøger at danne en regering, der hverken er klassisk rød eller klassisk blå. Med partier, som er vant til at arbejde sammen om mangt og meget, men som også er meget forskellige, og som ikke plejer at gå i regering sammen,” skriver hun. 

Hun skriver, at hun har brugt mest tid på at forhandle med Venstre. 

Det skyldes - ifølge Mette Frederiksen - at Venstre er det største borgerlige parti. Men også fordi, ”der meget, der samler” Socialdemokratiet og Venstre på trods af partiernes ”vidt forskellige” ideologiske udgangspunkt.   

”Vores rødder i foreningerne, idrætten og Produktionsdanmark. Vi repræsenterer danskerne, som I er flest. Og vi deler samme grundlæggende værdi om at arbejde og selvforsørgelse er selve grundstammen i Danmark,” skriver hun.  

Regeringen bliver ikke rød eller blå 

Hvis det ender med, at de to partier bliver enige om et regeringsgrundlag, skal vælgerne forberede sig på, at den måske kommende midteregering kommer til at bygge på kompromiser fra alle partier. 

”Det betyder selvfølgelig også, at ingen af os vil kunne levere det, vi sagde før valget 1:1,” skriver Mette Frederiksen og uddyber:  

”Hvis vi som noget nyt får en bred regering i Danmark, skal I kunne genkende alle de partier, der er med. Med vores respektive forskelligheder. Men I skal også kunne genkende et kompromis. En balance. Det er den, vi forsøger at finde.” 

Læs også

Tirsdag kunne man høre lignende toner fra Ellemann: 

Vi er vant til at se dansk politik som rød og blå. Virkeligheden er mere nuanceret nu. Det betyder også, at hvis vi skal læne os ud fra de blå og tage socialdemokraterne, så er det jo også et samarbejde mellem to hovedfjender i dansk politik traditionelt set.” 

Udover Venstre er Moderaterne, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilbage i forhandlingerne, som har varet 35 dage. Det er de længste regeringsforhandlinger i danmarkshistorien.  

Lykkes det at lande en regering over midten med et eller flere partier, er det anden gang i historien, at det sker. Sidste gang Socialdemokratiet og Venstre dannede regering i fredstid var i 1978. Dengang holdt samarbejdet 14 måneder.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00