Mette Frederiksen i åbningstalen: ”Den nære sundhed er blevet forsømt”

Mette Frederiksen kom kort ind på regeringens planer om de såkaldte nærhospitaler, da hun rundede sundhedsområdet i sin tale til Folketingets åbning. Se passagen fra talen her.

Andreas WindSigne Løntoft

"Det næste sted, vi tager fat, er sundhed"

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun tirsdag indledte et nyt folketingsår på talerstolen foran Folketinget.

Og selvom supersygehusene står klar over de næste år, og danskerne nyder godt af højt specialiseret behandling på blandt andet kræft- og hjerteområdet, mener statsministeren, at der er noget at tage fat på, når det kommer til det nære sundhedsvæsen:

"Men samtidig er den nære sundhed blevet forsømt. Det er særlig alvorligt i en situation, hvor vi bliver flere med kroniske sygdomme, flere med psykiske lidelser og flere ældre," sagde statsministeren.

"Som noget nyt vil vi etablere nærhospitaler. Hvor kommuner, regioner og alment praktiserende læger kan arbejde tættere sammen om patienten."

Udover bemærkningerne om nærhospitaler annoncerede Mette Frederiksen i talen, at regeringen vil komme med tiltag i forhold til lægedækning og adgang til akuthjælp alle steder i landet.

Desuden kom statsministeren ind på den velfærdslov, som regeringen i sidste uge fremlagde et udkast til.

"Vi vil foreslå en velfærdslov, der skal sikre, at pengene følger med, når vi heldigvis bliver flere børn og ældre. Der skal være såvel tid som medarbejdere nok. Både på børne- og ældreområdet. Og på sygehusene," sagde Frederiksen.

Lovforslaget skal tvinge fremtidige regeringer til at lade det samlede offentlige forbrug vokse i samme takt, som antallet af ældre og børn stiger. Konkret indebærer regeringens lovforslag, at finanspolitikken fra år til år skal planlægges ud fra, at det såkaldte demografiske træk som minimum skal dækkes.

0:000:00