Mette Frederiksen i bastant afstand til Thorning

S-KONGRES: Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, slog i sin kongrestale fast, at Thorning-regeringens politik ikke vil gentage sig. S-formanden afviste illusionen om, at oppositionen kan finde fælles fodslag på alle områder.

AALBORG: "Er vi blevet mere klassiske socialdemokrater, når det kommer til fordelingspolitik? Svaret er ja."

Sådan lød ordene fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i sin tale ved partiets kongres i Aalborg.

Talen var den sidste af sin slags inden et folketingsvalg, og den anledning greb Mette Frederiksen til at slå fast, at en ny socialdemokratisk regering ikke vil blive en gentagelse af regeringsårene under Helle Thorning og Bjarne Corydon.

"Lad mig derfor være mere direkte, end jeg har været før fra den her talerstol. Der er nogen danskere, der har mistet tilliden til os som parti. Min vigtigste opgave som jeres formand er at bygge den tillid op igen," sagde hun og tilføjede:

"For der er nogen, der igennem årene havde svært ved at genkende os. Lettelser af selskabsskatten. Dagpenge. Det satte vi os for at rette op på. Vi er ikke i mål endnu. Men mange er mere trygge ved de valg, vi træffer i dag."

Mette Frederiksen skar sit opgør med Thorning-Vestager-æraen ud i pap, da hun tog afstand fra et af de helt centrale afsnit i det tidligere regeringsgrundlag:

"Kan I huske det sidste regeringsgrundlag? Der var en enkelt formulering, som mange syntes var lidt mærkelig for en socialdemokratisk ledet regering. Det her med, at vi ville videreføre den borgerlige regerings økonomiske politik i bred forstand ... Lad os være enige om, at den formulering ikke kommer med i igen." 

Mette Frederiksen lagde dermed endnu et lag i sit gradvise opgør med den Thorning-regering, hun selv var en del af. Et klart signal til de skuffede vælgere om, at det bliver ganske anderledes næste gang.

Tager ingen for givet
Socialpolitikken er et omdrejningspunkt på S-kongressen, og på alle delegeredes pladser lå et stort børneudspil parat. Mette Frederiksen indledte sin tale med et meget følelsesfuldt afsnit om omsorgssvigtede børn. En sikker vinder hos baglandet på den sidste kongres før valget. 

Med den gode stemning på plads tog Mette Frederiksen fat på udlændingepolitikken, der er anderledes omstridt. Både i baglandet og i resten af oppositionen, hvor der nu er to andre statsministerkandidater ved siden af S-formanden. 

Opgøret i rød blok startede, da Mette Frederiksen i sin grundlovstale meddelte, at Socialdemokratiet går efter at danne en ren S-regering efter valget. Den ambition har hun stadig, men i talen blev det fulgt op med en udstrakt hånd til de partier, der traditionelt set er Socialdemokratiets parlamentariske grundlag.

"Lad mig gøre det helt klart: Vi kommer aldrig til at tage nogen mandater, nogen partier, nogen vælgere for givet. Og uanset om man skriver sine ønsker på en serviet eller sender dem på SMS – så lytter vi. Og vi lytter godt efter. For selvfølgelig skal det være sådan, at partier, der vil støtte en socialdemokratisk regering, også får indflydelse," sagde Mette Frederiksen.

Kan ikke enes om alt
Trods den udstrakte hånd aflivede S-formanden illusionen om at "samle oppositionen" over en bred bank:

"Kan vi samle oppositionen, er der mange, der spørger?"

"Ærligt: Det korte svar er nej. Men det korte svar er også ja."

"Vi kan ikke samle oppositionen om udlændingepolitikken. Her er uenighederne for store."

"Men kan vi samles om, at vores børn skal have en god start på livet? Om en mere ambitiøs indsats for klima og miljø? Meget mere natur? At landbruget skal yde et klimabidrag? Flere el-biler? Om en Marshall-plan for Afrika? Om mere tillid til de offentligt ansatte? At der skal være råd til at udvikle vores velfærdssamfund? Selvfølgelig kan vi det!"

Og med en direkte henvendelse til Enhedslisten sagde Mette Frederiksen:

"Det bliver ikke på min vagt, at vi sælger mere infrastruktur til Goldman Sachs."

En hentydning til den Dong-sag, der ellers er et tabu i Socialdemokratiet.

Venlig tone
På det retoriske plan var Mette Frederiksen venlig og imødekommende over for resten af oppositionen, og talen var blottet for direkte kritik af partier som Radikale og Alternativet, der ellers har slået sig voldsomt i tøjret. 

Men S-formanden fastholdt "mandaternes logik" i forhold til udlændingepolitikken:

"Vi vil samarbejde bredt. Og vi vil leve op til det mandat, vælgerne giver Folketinget – også på udlændingeområdet."

"Det store flertal – både i befolkningen og Folketinget – ønsker en stram udlændingepolitik. Og et mindretal skal selvfølgelig ikke kunne true sig til en politik, der ikke er flertal for," siger Mette Frederiksen.

Skaber kant til Løkke
Helt efter bogen tegnede S-formanden fronterne op til den direkte modstander, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

"I store annoncer påstår Lars Løkke, at Venstre arbejder for fællesskabet. Men helt ærligt, hvor meget tror Løkke, han kan snyde folk? Regeringen har skåret på velfærden år efter år. Nu vil de så pludselig bruge flere penge, straks som folketingsvalget nærmer sig. Tror I på det?" siger hun.

Mette Frederiksen glædede sig over, at hun "sammen med Dansk Folkeparti har forhindret den borgerlige regering i at hæve pensionsalderen og hindret topskattelettelser". Og så anslog hun et tema, socialdemokraterne vil rendyrke igen og igen frem mod valgkampen:

"Ærlig talt, Kristian Thulesen Dahl. Hvorfor peger I egentlig på Lars Løkke? Det giver ingen mening."

S-kongressen slutter søndag eftermiddag. 

, ,

Forrige artikel 80 millioner på vej til Nyrups hjertebarn: Frivillige er afgørende, hvis vi skal nå sårbare unge 80 millioner på vej til Nyrups hjertebarn: Frivillige er afgørende, hvis vi skal nå sårbare unge Næste artikel Landsråd: Her er Søren Papes tale Landsråd: Her er Søren Papes tale