Mette Frederiksen kræver fortsat et "ret og rimeligt" EU-budget

TOPMØDE: Statsminister Mette Frederiksen (S) fastholder i forbindelse med EU-topmødet, at EU-budgettet skal være "mere rimeligt end det, der er lagt op til".

"Jeg er ikke tilhænger af, at vi bare bruger mange flere penge i Bruxelles og i det europæiske samarbejde," siger statsminister Mette Frederiksen (S).
"Jeg er ikke tilhænger af, at vi bare bruger mange flere penge i Bruxelles og i det europæiske samarbejde," siger statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: John Thys/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger om weekendens EU-topmøde, at "tingene bevæger sig i vores retning".

Mette Frederiksen skal fredag og lørdag deltage i topmødet, hvor de europæiske stats- og regeringsledere skal forsøge at blive om EU's budget for 2021 til 2027 og genopretningsfonden, der skal få den europæiske økonomi på skinner igen efter coronakrisen.

"Jeg er ikke tilhænger af, at vi bare bruger mange flere penge i Bruxelles og i det europæiske samarbejde. Vi står fast på, at vi skal have et budget, som er mere rimeligt end det, der er lagt op til," siger Mette Frederiksen til pressen i Bruxelles.

Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, foreslog sidste fredag, at EU-budgettet for 2021 til 2027 skal være på cirka 8.000 milliarder kroner, og at genopretningspakken skal være på cirka 5.600 milliarder kroner, hvoraf totredjedele skal gives i tilskud. 

Han foreslog også at give rabat til Danmark, Tyskland, Holland, Østrig og Sverige, som betaler mere til EU-budgettet, end de får tilbage. Danmark vil med forslaget få 1,47 milliarder kroner i rabat om året.

"Tingene bevæger sig i vores retning. Forstået på den måde, at der nu er et mindre budgetforslag end tidligere og samtidig også en større rabat til Danmark. Så tingene går i den rigtige retning," siger Mette Frederiksen.

Men Danmarks bidrag til EU kan ende med at vokse med 5,8 milliarder kroner årligt – svarende til 30 procent – hvis det nuværende forslag bliver til virkelighed, viser et fortroligt notat, der er sendt til Folketingets Europaudvalg og som TV 2 er i besiddelse af.

Læs også

Danmark har allieret sig med Sverige, Østrig og Holland i den såkaldte sparebande, der kæmper imod, at EU's budget bliver større. På topmødet skal genopretningsfonden og EU-budgettet vedtages enstemmigt.

"Vi skal have et ret og rimeligt budget, som peger ind i fremtiden for Europa med et stærkere grønt fokus. Og så skal vi have en genopretningsfond, som viser solidaritet med de lande, som er hårdt ramt. Men vi holder selvfølgelig fast i, at det foregår på en økonomisk ansvarlig måde," siger Mette Frederiksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00