Mette Frederiksen opretter nyt Indenrigs- og Boligministerium

RESSORT-ROKADE: Indenrigsministeriet flyttes over under Kaare Dybvad, der fremover vil være indenrigs- og boligminister. Samtidig rokeres der også rundt på ressortområder i flere andre ministerier.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Danmark får et nyt ministerium, når et nyt Indenrigs- og Boligministerium torsdag ser dagens lys. 

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

Statsministeren har nemlig flyttet rundt på en række ressortomårder, hvilket blandt andet betyder, at indenrigsområdet, planområdet og sager vedrørende regional- og landdistrikterne flyttes fra Socialministeriet og Erhvervsministeriet og over under boligminister Kaare Dybvad (S).

Kaare Dybvads nye titel er indenrigs- og boligminister, og han får nu sit eget ministerium, efter at have været en del af Transport- og Boligministeriet sammen med transportminister Benny Engelbrecht (S) siden regeringsskiftet i 2019.

Skal styrke sammenhængen
Etableringen af det nye Indenrigs- og Boligministerium skal ifølge statsminister Mette Frederiksen styrke balancen mellem land og by.

”Danmark er ganske enkelt for lille et land til store forskelle. Ambitionen er, at det nye Indenrigs- og Boligministerium skal styrke og videreudvikle regeringens arbejde for et sammenhængende Danmark. Derfor samler vi nu ressortansvaret for en række afgørende indenrigspolitiske dagsordener i det nye ministerium,” siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Læs også

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad ser frem til få samlet indenrigs- og boligområdet under ét ministerium:

”Der er mange udfordringer i relation til at skabe et sammenhængende Danmark, men mulighederne er heldigvis endnu flere. Det er en vigtig dagsorden at sikre balance mellem land og by, og jeg ser frem til de nye og spændende opgaver, der følger med,” siger han i en pressemeddelelse.

Det betyder ressortomlægningen:

  • Indenrigsområdet flyttes fra Astrid Krag (S) til Kaare Dybvad. Kaare Dybvad er nu indenrigs- og boligminister.
  • Ældreområdet flyttes fra Magnus Heunicke (S) til Astrid Krag. Astrid Krag er nu social- og ældreminister.
  • Social- og Indenrigsministeriet skifter med ændringerne navn til Social- og Ældreministeriet, ligesom Sundheds- og Ældreministeriet skifter navn til Sundhedsministeriet.
  • Samtidig skifter Transport- og Boligministeriet som følge af ændringerne navn til Transportministeriet.

Allerede i sin nytårstale var Mette Frederiksen inde på temaet om land og by og et sammenhængende Danmark. Her sagde hun blandt andet: 

"Næsten hver anden dansker bor uden for de større byer. Danmark er så lille, at uanset hvor du befinder dig, så er du aldrig mere end 50 kilometer fra havet. Alligevel er mulighederne blevet mere skævt fordelt,” sagde Mette Frederiksen i sin nytårstale, hvor hun blandt andet pegede på, at uddannelser er lukket udenfor de større byer, ligesom sygehuse og politistationer også centraliseres:

”Nogle siger, at 'sådan er udviklingen'. Men det er ikke udvikling. Det er mange steder afvikling. Og det kan vi ændre, hvis vi vil. På en måde, hvor vi ikke behøver at skabe falske modsætninger,” lød det i nytårstalen. 

Flere ministerier indgår i rokaden
Som det fremgår i oversigten længere oppe i artiklen, flyttes ældreområdet fra Sundhedsministeriet og over under Astrid Krag i Socialministeriet, der nu kommer til at hedde Social- og Ældreministeriet. Det nye Social- og Ældreministerium får blandt andet ansvaret for at koordinere arbejdet med de syv kommuner, der på en række velfærdsområder sætter indsatsen fri.

Flytningen af ældreområdet fra Sundheds- og Ældreministeriet skal give ministeriet og sundhedsminister Magnus Heunicke mulighed for i endnu højere grad at fokusere kræfterne på håndteringen af corona.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00