Mette Frederiksen skifter titel i S-erhvervsklub efter kritik: "Det er en tilståelsessag"

Socialdemokratiets erhvervsklub omtaler ikke længere Mette Frederiksen og de andre topministre som ministre, når den indkalder til møder. I stedet tituleres statsministeren nu som 'partiformand'. Transparency mener, at der er tale om "en tilståelsessag." For at undgå enhver tvivl fremgår ministertitler ikke længere, lyder det fra partiet.

Statsminister Mette Frederiksen i Statsministeriets Spejlsal. Socialdemokratiets erhvervsklub omtaler hende ikke længere som 'statsminister'. Nu er hun 'partiformand'.
Statsminister Mette Frederiksen i Statsministeriets Spejlsal. Socialdemokratiets erhvervsklub omtaler hende ikke længere som 'statsminister'. Nu er hun 'partiformand'. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Socialdemokratiets erhvervsklub titulerer ikke længere Mette Frederiksen som 'statsminister'.

I stedet omtales Danmarks øverste politiske leder nu som 'partiformand' i invitationerne til møderne i Erhvervsforum Vækst DK, som virksomheder og erhvervsorganisationer betaler et årligt kontingent på 20.000 kroner for at være medlem af.

Det viser mødeindkaldelsen til erhvervsklubbens seneste møde, som Altinget har fået aktindsigt i. 

Altinget har talt med tre eksperter, der alle vurderer, at Socialdemokratiets erhvervsklub har fjernet ministertitlen for at imødekomme kritikken af, at ministre ikke må tage penge for møder.

"Der er selvfølgelig ingen, der er i tvivl om, at partiformanden er statsminister, så det ændrer ikke noget i forhold til det, der foregår, men det er vigtigt i forhold til at få partiernes egne fortællinger om de her ting til at hænge sammen," siger Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og tilføjer:

"Partierne vil understrege, at det er møder med en partiformand eller et folketingsmedlem, og så er man nødt til at være konsekvent."

Mødet, hvor også fødevareminister Rasmus Prehn (S) og skatteminister Jeppe Bruus (S) var tilmeldt, blev afholdt om tidligt 29. marts hos Nykredit på Kalvebod Brygge.

Her skulle Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, byde velkommen sammen med erhvervsklubbens formand, Jens Kramer Mikkelsen, før partiformand Mette Frederiksen ville stå for en politisk orientering, fremgår det af invitationen.

(teksten fortsætter under billedet)