Danmark stiller sikkerhedsgaranti: Sveriges og Finlands sikkerhed er et fælles anliggende

Danmark, Island og Norge stiller en sikkerhedsforsikring overfor Finland og Sverige, indtil de er fuldgyldige medlemmer af Nato. 

Danmark, Island og Norge stiller en sikkerhedsforsikring overfor Sverige og Finland, indtil de er fuldgyldige medlemmer af Nato. 
Danmark, Island og Norge stiller en sikkerhedsforsikring overfor Sverige og Finland, indtil de er fuldgyldige medlemmer af Nato. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sabine Dybdahl ChristoffersenPaula Larrain

Sverige og Finland er efter alt at dømme på vej ind i Nato.

Men indtil de to nordiske lande er fuldgyldige medlemmer af klubben, står Danmark, Island og Norge klar til at hjælpe, hvis landene bliver angrebet. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet. 

Processen fra ansøgning til optagelse kan tage flere måneder. Derfor forsikrer Danmark, Island og Norge de to landes sikkerhed, indtil de er fuldgyldige medlemmer af Nato. 

"Skulle Finland eller Sverige blive ofre for aggression på deres territorium, før de opnår Nato-medlemskab, vil vi bistå Finland og Sverige med alle nødvendige midler," lyder det.

Udmeldingen kommer, efter at Sverige mandag meddelte, at landet nu formelt har besluttet at søge om medlemskab i Nato. Ligesom Finland også tidligere har meddelt. 

I pressemeddelelsen understreger Danmark, Island og Norge, at de vil gøre deres yderste for at sikre en hurtig tiltrædelsesproces for Finland og Sverige. Det skyldes, at alle medlemslande i Nato skal godkende nye medlemskaber. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00