Mette Frederiksen vil være ansvarlig realist

ROKADE: Asyl- og flygtningepolitikken var i centrum, da Mette Frederiksen (S) overtog rollen som justitsminister. Og mens forgængeren talte om fangetransporter til udenlandske banditter, så fremhævede Frederiksen den forebyggende indsats.

Karen Hækkerup gav den nye justitsminister Mette Frederiksen en fangetransport af Lego. Den kan være god at have til udenlandske banditter, lmener Hækkerup.
Karen Hækkerup gav den nye justitsminister Mette Frederiksen en fangetransport af Lego. Den kan være god at have til udenlandske banditter, lmener Hækkerup.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kim Rosenkilde

Hvis en statsministeren ringer og beder dig om at overtage posten som justitsminister, så gør du det. Også selv om du er en beskæftigelsesminister, der er glad for dit job.

Alle regeringens syv foregående rokader er gået uden om nu tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Men da Karen Hækkerup (S) noget overraskende fredag meddelte den store offentlighed sit spring fra rollen som justitsminister på Slotsholmen til cheflobbyist for Landbrug & Fødevarer, var det blevet Frederiksens tur.

Præcis otte timer efter Justitsministeriet udsendte sin pressemeddelelse om Karen Hækkerups afgang, stod Mette Frederiksen og Hækkerup side om side i Justitsministeriet for at tale varmt om hinanden og sige pænt farvel og goddag til ministeriets ansatte.

”Du overtager en post, som i min verden er utrolig vigtig. Det er en post, der betyder rigtigt meget for rigtigt mange mennesker. Det kender du godt i forvejen, for det kommer du fra, men nu skal du prøve noget, der er lidt anderledes,” sagde Karen Hækkerup.

Ligegyldigt hvor gode vi er til fangetransport, og ligegyldigt hvor gode vi er til at sanktionere og straffe, så er det bedste middel mod kriminalitet at forebygge.

Mette Frederiksen (S)
Justitsminister

Fangetransport af Lego
Som nogenlunde jævnaldrende socialdemokratiske kvinder har de to mange lighedstræk. Men hvor Hækkerup er kendt som en retspolitisk hardliner, der gerne har talt om straf som hævn, så har Mette Frederiksen været på en rejse fra socialt indigneret ordfører til beskæftigelsesminister med evne til at give reformer med en social slagside et menneskeligt ansigt.

Forskellige politiske profiler betyder ikke nødvendigvis en forskel i den politiske linje. Men retorikken kan blive ny. Med som gave til den nye minister havde Karen Hækkerup en fangetransport af Lego.

”Sådan én kan man hurtigt få brug for. Især når man har nogle udenlandske banditter, man gerne vil have sendt retur,” sagde Hækkerup.

Og selv om Mette Frederiksen understregede, at hun ville fortsætte det arbejde, Karen Hækkerup har sat i gang, så vil det blive med et mere klart øje for det berømte andet ben i socialdemokratisk retspolitik – forebyggelsen.

”Ligegyldigt hvor gode vi er til fangetransport, og ligegyldigt hvor gode vi er til at sanktionere og straffe, så er det bedste middel mod kriminalitet at forebygge,” sagde Mette Frederiksen.

Asylpolitik i et lille land
Med en valgkamp under opsejling og udsigt til stor opmærksomhed om asyl- og flygtningepolitikken kommer Mette Frederiksen også som justitsminister til at spille en helt central rolle for regeringen.

Det bliver hende, der får ansvaret for at gennemføre og forsvare regeringens bebudede stramninger af asylreglerne, som allerede nu har fået hårde ord med på vejen fra flygtningeorganisationer og FN. Ministeroverdragelsen var hendes første prøve på, hvad der er i vente.

Efter overdragelsen blev Mette Frederiksen konfronteret med en stor samling journalister, der først og fremmest kredsede om et spørgsmål: Hvordan kan hun forsvare en asylpolitik, der kommer til at splitte familier på flugt fra krig?

”Vi skal tage ansvar og skal selvfølgelig løfte vores medmenneskelige opgave. Men vi skal også være realister. For ikke alene er Danmark et lille land med en lille befolkning. Der er også en integrationsopgave, der skal løftes derefter,” lød det fra ministeren.

"Det er netop i krydspresset mellem vores evne til at forstå bevægelserne i verden og vores mulighed for at få det til at passe med vores eget ansvar, regeringens asylpolitik skal placere sig."

Hækkerups afgang blev akkompagneret af rygter om et dårligt samarbejdsklima mellem hende og Justitsministeriets departementschef Anne Kristine Axelsson. Set i det lys var det påfaldende, at det var en afdelingschef og ikke departementschefen, som tog afsked med Hækkerup på ministeriets vegne.

Departementschefen manglede
Axelsson var på ferie og kunne ikke komme, lyder ministeriets forklaring. Nu bliver det Mette Frederiksen, der skal tage teten, hvis der skal ske en lovændring som opfølgning på hele den ophedede debat om den såkaldte 'nødløgn', der førte til Morten Bødskovs (S) fald som justitsminister for under et år siden.

Udover det spørgsmål og asylstramningerne ligger en lang række andre sager og venter på den nye minister. En terrorkommission skal nedsættes, politiet skal nummereres, grænsekontrollen skal styrkes og en anti-radikaliseringsstrategi skal iværksættes.

Men Justitsministeriet er meget mere end det. Der skal også afklares spørgsmål om at skrive menneskerets-konventioner ind i dansk lovgivning. Nye lovningsregler og databeskyttelse skal diskuteres i EU-regi, mens en række civilretslige love skal justeres.

”For Justitsministeriet spænder ganske bredt. Det handler om arv, pantebreve, konkurs, færdselslov, vagtvirksomhed, våben, narkotika, hash, visum, opholdstilladelse, indfødsret, databeskyttelse, domstole, politi, anklagemyndighed, fænglser, og jeg kunne blive ved,” lød det fra afdelingschef Carsten Kristian Vollmer i hans afskedstale for Karen Hækkerup.

Dokumentation

CV - Mette Frederiksen (S)
36 år. Født 19. november 1977 i Aalborg.

Datter af typograf Flemming Frederiksen og pædagog Anette Frederiksen. Bor i dag i Ballerup.

Parlamentarisk karriere
2014 - Justitsminister
2011- 2014 Beskæftigelsesminister
2005-2011 Næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe
2001- Folketingsmedlem 
2000 Kandidat for Socialdemokratiet i Ballerup-kredsen

Uddannelse og job
2009 Mastergrad i afrikastudier, Københavns Universitet
2007 Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet
2000-2001 Ungdomskonsulent i LO
1996 Student, Aalborghus Gymnasium
1983-1993 Byplanvejen Skole


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kristine Axelsson

Koncerndirektør for pension, sikring & AES, ATP
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00