Mette Frederiksens yndlingsminister: Du kan håndtere mændenes glidende tacklinger

RECEPTION: Respekten for Mette Frederiksens sociale indignation gik igen i talerne, da S-formanden fejrede sin 40 års fødselsdag ved stor reception på Christiansborg.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Jakob NielsenToke Gade Crone Kristiansen

Der var propfyldt i Fællessalen på Christiansborg, da Mette Frederiksen onsdag eftermiddag markerede sin 40 års fødselsdag ved en reception.

"Her er lidt trangt. Det er, fordi vi har inviteret alle de nyvalgte socialdemokratiske borgmestre," spøgte politisk ordfører Nicolai Wammen, da han bød velkommen.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen var den første taler, og han tænkte tilbage på første gang, de to havde mødt hinanden ved et hovedbestyrelsesmøde i ungdomsorganisationen DSU.

"Jeg kan huske, jeg løftede blikket fra avisen. Jeg rystede sikkert lidt på hovedet. Jeg kan ikke huske, hvad du sagde, men jeg kan huske engagementet, gløden og energien," sagde han.

Sass Larsen kaldte posten som formand for Socialdemokratiet for "et privilegium, men også en episk byrde" og roste lige som de efterfølgende talere Mette Frederiksen for hendes sociale indignation.

Hjort: Det har været en rejse
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) talte på vegne af regeringen og blev introduceret som Mette Frederiksens yndlingsminister – i den siddende regering.

"Da jeg var ung, sagde man, at man var blevet klogere. Og Jens Otto Krag sagde, at man har et standpunkt, til man tager et nyt. I dag har man været på en rejse. Som så tilfældigvis fører til, at man mener det modsatte af, hvad man mente før," indledte han og begyndte så at opremse Mette Frederiksens rejser.

"Du har været på en privatskolerejse, en udlændingepolitisk rejse og en integrationsrejse."

Frederiksen og Frederiksen lærte ifølge ministeren først hinanden at kende, da Mette Frederiksen som ny formand for Socialdemokratiet deltog på en rejse til Irak.

"Men jeg begik den fejl at invitere Kristian Thulesen Dahl med på turen. Jeg lagde godt mærke til, at I sad og tiskede på turen. Så måtte jeg muntre mig med Morten Østergaard," sagde han til salens store morskab.

Der var også ros til Mette Frederiksen for at bære det tunge ansvar, som kommer med partiformandsposten, og tiltro til, at den socialdemokratiske formand har den fornødne stabilitet.

"Du fik allerede tidligt en indføring i politisk og organisatorisk kampsport. Det har du også brug for i et parti, som har været præget af mænd, som ikke går af vejen for nogle dybe glidende tacklinger," sagde Claus Hjort Frederiksen.

Dyhr og Thulle
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, fortalte i sin tale, hvordan hun havde fulgtes med Mette Frederiksen op igennem rækkerne, først ungdomspolitik, så voksenpolitik og til sidst regeringspolitik. Og i forbindelse med regeringspolitiken rundede SF-formanden også den daværende regerings måske mest ømme punkt, dagpengene.

"Det gjorde tydeligvist også ondt på dig, da dagpengeproblemet ikke blev løst i regeringstiden. Det ved jeg, at det gjorde, og det skulle vi have løst," sagde Pia Olsen Dyhr.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl brugte sin tale på at fortælle om forskellene og lighederne imellem de to partiledere.

Hvordan de begge læste på Aalborg Universitet og blev valgt til Folketinget, da de var 24. Men også hvordan den unge Kristian Thulesen Dahl som medlem af Fremskridtspartiet, og den unge venstreorienterede Mette Frederiksen, nok ikke havde kunnet blive enige om ret meget.

"I nogle af de interview, du har givet her op til din 40 års fødselsdag, der får man fornemmelsen af, at du er meget ældre end du er, for hold da op hvor er du blevet meget klogere," konstaterede Kristian Thulesen Dahl.

Og Dansk Folkeparti-formanden sluttede af med en opfordring til Mette Frederiksen om at lade Henrik Sass brøle og lægge afstand til Uffe Elbæk og Morten Østergaard.

Østergaard
Sidste taler var den radikale leder, Morten Østergaard.

Morten Østergaard fremhævede også i sin tale den sociale indignation som et bærende karaktertræk hos S-formanden.

Og den radikale formand benyttede lejligheden til at citere en undersøgelse af Rockwool-fonden, som opgør, at der er 25.000 børn i Danmark, der lever under fattigdomsgrænsen.

"Der er sikkert masser af dem, der ikke er født og opvokset i Danmark, og der er en kæmpe opgave for dem, der både har indignationen og viljen til at gøre noget ved det," lød det opfordrende fra Morten Østergaard.

Morten Østergaard kiggede til sidst 10 år ud i fremtiden.

"Når vi står her til din 50 års fødselsdag, så har du givetvis været statsminister, og så har det været på Det Radikale Venstres mandater," lød det fra Østergaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00