Om  
Michael Bojesen
Henrik Bo Nielsen
Joy Mogensen

Michael Bojesen trækker sig som formand for Statens Kunstfond

Chefdirigent Michael Bojesen har valgt at trække sig som bestyrelsesleder og alle andre poster i Statens Kunstfond i kølvandet på tidligere pigesangeres kritik og oplevelser af et seksualiseret miljø under hans ledelse i DR Pigekoret.

Michael Bojesens var chefdirigent for pigekoret fra 2001 til 2010. Nu står flere sangere frem med kritik af hans ledelse.
Michael Bojesens var chefdirigent for pigekoret fra 2001 til 2010. Nu står flere sangere frem med kritik af hans ledelse.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ghita Nidam Møller

Politiken har kastet et nyt lys på Michael Bojesens tid som chefdirigent i DR Pigekoret med kritik af et seksualiseret og grænseoverskridende miljø i perioden fra 2001 til 2010.

Som følge af kritikken har han valgt at trække sig fra sin nuværende position som formand for i Statens Kunstfond, skriver han i en mail til Politiken.

Meddelelsen om hans afsked kommer, efter Politiken lørdag bragte historien om, at 12 navngivne tidligere pigekorsangere har haft bevidnet eller oplevet konkrete situationer, der alle relaterede sig til en seksualiseret kultur i DR Pigekoret under Michael Bojesens ledelse som chefdirigent for koret.

De tidligere sangere opsummerer kritikken af det seksualiserede miljø under Michael Bojesens som "pigekorhemmeligheden" og oplevede, at de enten ikke kunne sige fra til ledelsen, eller klagerne blev undertrykt eller afvist.

Michael Bojesen afviser alle anklager til Politiken, men erkender, at han har "svigtet ansvaret som leder" og undskylder til de sangere, "som har haft dårlige oplevelser eller følt sig utrygge i deres tid i koret".

Ledelsessvigt 

DR’s kulturdirektør Henrik Bo Nielsen udtaler til Politiken, at det er uacceptabelt og ligner et "ledelsessvigt" fra DR’s side.

Michael Bojesen ønsker ikke, at kritikken skal sætte et aftryk på hans nuværende arbejde for Statens Kunstfond og vælger derfor at trække sig fra alle sine poster.

Han forlader dermed sin post som bestyrelsesleder for Statens Kunstfond, som han blev udnævnt til i 2017 af daværende kulturminister Mette Bock (LA). Den nuværende kulturminister Joy Mogensen (S) genudpegede ham til posten i 2019. Han er fortsat direktør for Malmø Opera.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Bojesen

Dirigent (Det Kongelige Danske Musikkonservatorium)

Henrik Bo Nielsen

Direktør, Kultur, Børn og Unge, DR, fhv. adm. direktør, Det Danske Filminstitut
student (Aalborg Katedralskole 1980), jurastudier (Aarhus Uni.)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00