Mike Fonseca sætter ord på sit forhold til 15-årig: Jeg var opmærksom på aldersforskellen fra start

Han er blevet kaldt pædofil, har fået spyttet på sin bil og er blevet rådet til at slutte forholdet til sin kæreste under 18 år. I et stort interview med Altinget fortæller Mike Fonseca om at forsøge at skelne mellem sit private og professionelle liv, og ende med at blive smidt ud af Moderaterne.

"Skulle vi have ventet i to år – måske? Så var hun i hvert fald 18," siger Mike Fonseca til Altinget. 
"Skulle vi have ventet i to år – måske? Så var hun i hvert fald 18," siger Mike Fonseca til Altinget. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Magnus Garde-StrandbergCaroline Tranberg

Med en raskmelding og en ”klump i maven” er Mike Fonseca torsdag vendt tilbage til Christiansborg som løsgænger. 

På trods af utallige hadbeskeder og en opfordring om at droppe forholdet til sin kæreste vender han tilbage til politik med en ambition om politisk indflydelse. 

I et stort interview i Altingets nyhedspodcast Ajour reflekterer han over det forhold, der i november fik ham smidt ud af Moderaterne og dømt i offentligheden. 

Læs et uddrag af interviewet her. 

Læs også

Kærligheden gjorde blind

Er der nogle tidspunkter, hvor du tænker over, at hun er yngre end dig? 

"Lige fra starten er jeg meget opmærksom på, at der er en aldersforskel. Det skabte en masse røde flag. Primært på grund af det virke, som jeg har, og hvis det kommer ud. Det er også grunden til, at vi har holdt det adskilt."

Hvis jeg bare havde været sygeplejerske eller brandmand, så havde vi slet ikke fået den samme opmærksomhed, som jeg har fået som folketingsmedlem

Mike Fonseca
Løsgænger

Tænkte du over, at jeres aldersforskel ville gå hen og blive et problem for dig?  

"Ja og nej. For kærligheden gjorde blind. Hun ønskede mig, og var glad for mig, og jeg syntes, hun var sød og et dejligt menneske. 

Vi har det godt, og hvis jeg bare havde været sygeplejerske eller brandmand, så havde vi slet ikke fået den samme opmærksomhed, som jeg har fået som folketingsmedlem. Det må vi jo ærligt erkende."

Har du på noget tidspunkt overvejet at slutte forholdet til din kæreste?  

"Det blev jeg rådet til. Og så kunne man på en anden måde have kommet igennem det, tror jeg." 

Rådet af hvem?   

"Jeg kan ikke konkret sige, hvem der har sagt ting, og hvem der ikke har sagt ting. Det synes jeg, at folk selv skal have lov til at fortælle."

Har fået tusindvis af beskeder 

Da I begynder at se hinanden, får I så kommentarer på jeres forhold fra venner og familie?  

"Min egen familie er stolte af mig og støtter mig så længe, jeg er glad. Jeg har fået rigtig mange positive beskeder. Altså flere tusinde beskeder. 

Det er primært fra dem, der kender mig, og fra folk, som ikke har kendskab til mig, men alligevel har fulgt med i min politiske karriere. Og der er det jo, at jeg er en hjertevarm person, omsorgsfuld, og gerne vil hjælpe andre.

Læs også

Af negative ting har jeg fået at vide, at jeg burde blive slået ihjel, tortureret, eller at jeg er pædofil, børnepiller eller børnemishandler. Det er slet ikke noget, som i min verden er naturligt, så når man kalder mig det, så rammer det mig – særligt dem med trusler. 

Ude i offentligheden har vi heldigvis ikke oplevet noget andet end, at der er én, der har spyttet på min bil."

Et forhold på grænsen

Synes du selv, du har gjort noget galt?  

"Nej, ellers var jeg jo ikke sammen med min partner. Så grundlæggende nej, og så alligevel ja, måske.

Jeg kan godt forstå, at man kan være farvet, eller synes, det er forkert, fordi der er den aldersforskel, der er. Skulle vi have ventet i to år – måske? Så var hun i hvert fald 18 år, kan man sige."

Nu er hun jo 15 år. Hvad hvis hun havde været 14? 

"Så havde vi ikke været sammen. Så det er jo lige på skillegrænsen."

Der er rigtig mange, der synes, det er forkert eller upassende, at du er kæreste med en 15-årig. Er du overrasket over det?  

"Det var forventeligt." 

Af negative ting har jeg fået at vide, at jeg burde blive slået ihjel, tortureret, eller at jeg er pædofil, børnepiller eller børnemishandler

Mike Fonseca
Løsgænger

Hvad tænker du om dem, der synes, det er forkert, at du er kæreste med en 15-årig?  

"Respekt for ytringsfriheden og deres holdninger og meninger. Men når man begynder at tale på mine vegne, min kærestes eller vores nærmestes vegne. Så synes jeg, der er noget forkert." 

Læs også

Vil du uddybe, hvorfor du godt kan forstå, at der er nogen, der synes, det er forkert?  

"Det er, fordi man perspektiverer det til noget, som måske kan være forkert – kunne jeg have voldtaget min kæreste?  

Jeg synes, det er svært, hvis man ikke er involveret og part i det, og bare dømmer. Særligt i forhold til det her med skyld og skyldsspørgsmål skal man måske lige holde lidt tilbage, før man konkret ved, hvad der er op og ned i tingene."

Er du ligeglad med, at folk dømmer jeres forhold?  

"Det er deres mening og holdning." 

Det lyder som om, du er ligeglad?  

"Det er jeg ikke, fordi jeg er folkevalgt og har et mandat. Men jeg ved ikke, om jeg skylder dem. Jeg vil meget gerne fortælle om det til en vis grad, men jeg synes, det vigtige er politikken."

Bliver bedre med tiden

Dine kollegaer virkede overraskede over forholdet. Har du bevidst holdt din kærestes alder hemmelig for dem?  

"Jeg føler ikke selv, at jeg har løjet. Der er ikke nogen, der har spurgt mig ind til det. Hvis der er nogen, der har spurgt, om jeg har fået en kæreste, så har jeg sagt ja."

Også hvis de havde spurgt, om hun var 15 år?  

"Jeg tror ikke, de har spurgt om alderen præcist. Jeg har på en eller anden måde formået at holde det adskilt og sige: Ja, jeg har en kæreste, vi har det godt og det fungerer for os, og så snakket lidt videre om noget andet."

Jeg har på en eller anden måde formået at holde det adskilt og sige: Ja, jeg har en kæreste, vi har det godt og det fungerer for os, og så snakket lidt videre om noget andet

Mike Fonseca
Løsgænger

Har du misforstået Moderaternes adfærdskodeks?  

"Jeg læser det ikke dagligt. Det er ikke sådan noget, jeg har kunnet udenad.  

Jeg tror, alle der har sådan et kodeks på en arbejdsplads, har en holdning om, at man skal behandle hinanden ordentligt og tale pænt og selvfølgelig ikke gå og krimse og kramse. Og det er jo det, jeg har tænkt. Og det er det, jeg har gjort.

Hvad jeg så har lavet i mit privatliv, har jeg ikke trukket med ind på Christiansborg."
 
Er det kommet til at skygge for din politik indtil videre?  

"Bestemt. Og der bliver det med tiden bedre."

Det tror du på?  

"Det er i hvert fald min overbevisning."

Min stemme kan være afgørende 

Du har jo også set, at der har været sager, hvor man ikke har kunnet adskille privatliv og politik. Påvirker det dig ikke, nu hvor du vender tilbage? 

"Jo, bestemt. Det er selvfølgelig dumt at være bekymret, men jeg mener helt bestemt, at mine politiske holdninger og meninger er noget, jeg kan få igennem."   

Læs også

Hvordan regner du med, de modtager dig på Christiansborg? 

"Jeg har jo ikke prøvet det før. Så reelt set ved jeg det ikke." 

Er du spændt? 

"Der er en klump i maven, men det er faktisk på grund af nogle af de trusler, der også har været."

Sidst vælgerne stemte på dig, der havde du ikke en kæreste på 15 år. Hvorfor træder du ikke tilbage og venter til næste folketingsvalg, hvor du så kan se, om vælgerne igen vil stemme på dig? 

"Det er da en overvejelse, jeg har gjort. Helt bestemt. Men det er nu, jeg er valgt, så er det nu, man skal gøre noget. 

At få indflydelse udenfor grupperne er selvfølgelig sværere. Men det kræver 90, og min stemme kan jo være afgørende på rigtig mange punkter måske. Så den indflydelse kommer jeg til at benytte mig af."

Hør hele interviewet med Mike Fonseca i podcasten Altinget Ajour, som du finder Spotify, Apple Podcast eller der, hvor du ellers lytter til dine podcasts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mike Villa Fonseca

MF (løsgænger), fhv. sygeplejerske, Sjællands Universitetshospital, brandmand
sygeplejerske

0:000:00