Miljøministeren griber ind og sætter omstridt vejledning om udledning af spildevand på pause

En afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet får nu Magnus Heunicke til at suspendere en yderst omdiskuteret vejledning, der tillader udledning af skadelige stoffer til havet. Professor er glad for, at ministeren nu griber ind.

Magnus Heunicke suspenderer omdiskuteret vejledning om spildevand.
Magnus Heunicke suspenderer omdiskuteret vejledning om spildevand.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Miljøminister Magnus Heunicke (S) drager nu en konsekvens efter flere ugers kritik af Miljøstyrelsens vejledning om udledning af spildevand.

Den bliver nemlig suspenderet.

”Jeg har i dag orienteret Slagelse Kommune og Folketinget om, at Miljøstyrelsen suspenderer dele af vejledningerne på grund af den nye afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet,” siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer efter flere ugers debat om, hvorvidt Miljøstyrelsens vejledning tillader ulovlig udledning af forurenet spildevand til danske havområder. Sagen har konkret handler om RGS Nordic, der udleder norsk olieforurenet spildevand til Agersø Sund i Slagelse Kommune. Her har flere eksperter til DR nemlig vurderet, at Miljøstyrelsen ikke vejleder korrekt om udledning af spildevand, og at tilladelserne aldrig burde være givet.

Vi er glade for, at Miljøministeren endelig tager affære og nu har fået suspenderet den ulovlige vejledning.

Torben Kaas
Formand, Danmarks Sportsfiskerforbund

Og i sidste uge kom Miljø- og Fødevareklagenævnet med en afgørelse om en sag i Horsens Kommune, der også sætter alvorlige spørgsmålstegn ved om styrelsen handler korrekt. Og det er den afgørelse, der gør, at miljøministeren nu trykker på pauseknappen.

”Den nye afgørelse har bl.a. betydning for Slagelse Kommunes overvejelser i forbindelse med miljøgodkendelsen til firmaet RGS Nordic,” lyder det i pressemeddelelsen.   

Glad ekspert

Ellen Margrethe Basse, der er professor emerita i miljøret ved Aarhus Universitet, har længe været kritisk over for Miljøstyrelsens vejledning, og hun har også skrevet flere notater om, at styrelsens vejledninger ikke er lovlige.

Derfor er hun også glad for, at miljøministeren nu vil gå den efter i sømmene.

Hun peger på, at Miljø- og Fødevareklagenævnet afviser de formuleringer i Miljøstyrelsens vejledning, der giver lov til at overskride miljøkrav med fem procent i randen af såkaldte blandingszoner, ligesom nævnet fastslår strenge begrænsninger for udledning af miljøfarlige stoffer.

”Miljø- og Fødevareklagenævnet tager meget klart afstand fra Miljøstyrelsens vejledning, der forudsætter, at mindre overskridelser af kvalitetskravene er mulig. Nævnet siger tydeligt, at hvis der ikke er ”god tilstand” i det vandområde, der udledes til i forhold til de gældende kvalitetskrav for et miljøfarligt stof, skal enhver form for mertilførsel af det pågældende stof betragtes som en forringelse," siger Ellen Margrethe Basse og fortsætter:

"Og forringelser er forbudt. Miljømyndighederne må ikke give tilladelse til selv en meget begrænset forøgelse af et sådant stof i det modtagende vandområde."

RGS Nordic udleder til en såkaldt blandingszone, som er relativt udbredt i Danmark. Det er områder, hvor et eller flere miljøfarlige stoffer godt må nå en koncentration, der er højere end de fastsatte miljøkrav.

Og selvom afgørelsen fra klagenævnet ikke tager specifikt stilling til etablering af blandingszoner, så kritiserer nævnet Miljøstyrelsens vejledning, fordi den accepterer en overskridelse på fem procent i randen af en blandingszone. Det vil sige uden for blandingszonen. Derfor vurderer Ellen Margrethe Basse, at afgørelsen også vil føre til en skærpelse af, hvad miljømyndighederne må tillade i forbindelse med etablering af blandingszoner.

En speciel situation

I Slagelse Kommune – der giver miljøtilladelsen på baggrund af Miljøstyrelsens vejledninger – er formand for Klima- og Miljøudvalget, Jørgen Grüner (SF), glad for, at ministeren efter den massive kritik har suspenderet vejledningen. Men han understreger også, at det ikke er uden udfordringer.  

”Det stiller os alle sammen i en lidt speciel situation, for hvordan kommer man så videre? Vi har et hav af rensningsanlæg, som skal have nye regler. Det er et landsdækkende problem nu,” siger han til Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

I Danmarks Sportsfiskerforbund er der stor tilfredshed med dagens beslutning.

”Vi er glade for, at Miljøministeren endelig tager affære og nu har fået suspenderet den ulovlige vejledning. Det er en foreløbig sejr for vores yderst pressede havmiljø,” lyder det i en skriftlig kommentar fra formand, Torben Kaas.

Sportsfiskerne forventer nu en ny og skærpet vejledning, der blandt andet gør op med blandingszoner.

”Med Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse og Ellen Margrethe Basses notater står det klart, at blandingszoner, hvor man blot fortynder sig ud af forureningsproblemet, ikke kan fortsætte. Det vil få konsekvenser, ikke kun for RGS Nordic, men for de op mod 40 andre danske virksomheder, der benytter sig af blandingszoner,” lyder det fra Torben Kaas.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Torben Kaas

Formand, Danmarks Sportsfiskerforbund
civilingeniør, HD

Ellen Margrethe Basse

Professor emerita, Juridisk Institut, Aarhus Universitet
dr.jur. (Aarhus Uni. 1987), cand.jur. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00