Million fra TrygFonden skal forebygge drukning i havne

Professor Thomas B. Moeslund ved Medieteknologi på Aalborg Universitet har fået 997.898 kr. fra TrygFonden til at forebygge drukneulykker i havne med kameraovervågning.

Redaktionen

Fra 2001 til 2015 druknede 222 personer i havne i Danmark. Drukneulykker i havne sker ofte om natten som soloulykker, hvor der ikke er vidner, der kan træde til med hjælp, oplyser Politiken.

Kameraovervågning er blevet debatteret som en mulig løsning, hvor kameraer filmer havnen, og personale overvåger videostrømmen, men det er en meget dyr løsning.

To studerende har gennemført et pilotprojekt med tre kameraer på havnen i Aalborg med live feed til Nordjyllands Beredskab. Ideen var at udvikle et system baseret på kameraer med billedanalytisk software, der automatisk advarer en operatør, hvis noget ’unormalt’ foregår på havnefronten. Systemet skal derefter alarmere beredskabet, når en person falder i vandet.

Den lille million bruges på at undersøge nyttevirkningen, ved at et styrbart kamera selv zoomer ind på stedet, hvor personen er faldet i vandet, og operatøren overtager styringen og guider redningsfolkene til stedet.

Erfaringerne fra projektets første fase er positive, og forskere skal nu videreudvikle systemet. Projektet foregår i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Nordjyllands Beredskab, Aalborg og Randers havnemyndigheder og kommuner samt Actas A/S og Recognize IT IVS, skriver avisen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00