Mindeord: Fhv. generalsekretær i MS Jørgen Andersen (92)

Tidligere generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke Jørgen Andersen er død, 92 år gammel. I den anledning skriver Niels Viderø, tidligere medlem af MS-styrelsen, mindeord.

Redaktionen

I dødsannoncen præsenteres Jørgen Andersen som "oplysningsmenneske".

Det er meget præcist. Han var uddannet som skolelærer. Hele hans arbejdsliv lå i foreningen Mellemfolkeligt Samvirke. I 1960’erne var han leder af oplysningsafdelingen. Han var med til at udvikle afdelingen til et vigtigt inspirationscentrum for alle, der ville vide mere om verdens fattige samfund.

Hele paletten: konsulenttjeneste, foredragsservice, specialbibliotek, tidsskrifter, masser af bøger, undervisningsmaterialer osv.

I 2005 blev MS nødt til at lukke for det meste som følge af Fogh Rasmussens hetz mod folkeligt oplysningsarbejde og finanslovaftalen mellem Venstre, Konservative og DF, der stoppede bevillingerne.

I 1985 blev Jørgen Andersen af MS-folk, han havde tillid til, opfordret til at søge stillingen som foreningens generalsekretær. Det var slet ikke hans egen ambition at blive ulandsforeningens øverste ansatte leder, men han gjorde det.

Og de næste fem år blev ikke en lykkelig periode i hans liv. Blandt medarbejderne var mange folk med stærke personlige talenter og kompetencer, som foretrak at føre sig frem og bygge karrierer på egen hånd. Jørgen Andersen blev aldrig en populær og velanskrevet topleder i MS.

Jeg lærte selv Jørgen Andersen at kende, da jeg en kort periode i 1970’erne var redaktør af tidsskriftet Kontakt og senere en tid blev valgt som medlem af MS’s styrelse. Jeg vil savne ham som et beskedent "oplysningsmenneske" og en hædersmand, der fik en uretfærdig skæbne.

Mindeordet er først bragt i Politiken 26. august.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00