Om  
Frank Dahlgaard
Jens-Peter Bonde

Mindeord: Fhv. MEP Jens-Peter Bonde (73) af Frank Dahlgaard

I anledning af, at fhv. medlem af Europa-Parlamentet Jens-Peter Bonde, Bagsværd, er død, 73 år gammel, skriver fhv. folketingsmedlem, forfatter og journalist Frank Dahlgaard mindeord. "Et sjældent pragtfuldt menneske", hedder det.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Med Jens-Peter Bondes død har Danmark mistet sin mest kyndige person, når det gælder EU. I næsten 30 år var han medlem af Europa-Parlamentet, og hans netværk i EU-systemet var enormt.

Han var respekteret i Bruxelles for sit glødende engagement, sin store viden og sin formidable flid. Herhjemme i Danmark forsøgte man fra den borgerlige EU-tilhængerside at nedgøre Jens-Peter som en gammel kommunist. Men i Bruxelles var han velfortjent respekteret og vellidt - også af glødende EU-tilhængere på højeste niveau.

Han talte engelsk, tysk og fransk og havde til det sidste personlige venskaber med flere af EU's absoluttet topfolk.

Jens-Peter spredte positive vibrationer omkring sig overalt, hvor han færdedes. Han var initiativrig som få og fik skrevet et hav af folkeoplysende bøger om EU-forhold. Og så var Jens-Peter så herlig uhøjtidelig.

Jeg skylder Jens-Peter stor tak for hans hjælpsomhed, da jeg i slutningen af 90'erne oprettede "Nationernes Europa - EF-tilhængere imod mere union".

I sommeren 2020 var han klar til at hjælpe mig med dokumentationsmateriale i forbindelse med mit arbejde med bogen "Kampen om kronen", der udkom i september 2020.

"Kig over til mig om en måneds tid, så har jeg ryddet op i mine udklipsarkiver", sagde Jens-Peter, da jeg besøgte ham i hans hjem i Bagsværd sidste år. Her fik vi sammen over en kop kaffe moret os over euro-afstemningen i år 2000, hvor alle euro-tilhængernes spådomme er blevet tilbagevist af den faktiske udvikling. 

Det var også ved den lejlighed, jeg spurgte Jens-Peter, hvornår hans erindringer udkommer. Jeg havde nemlig for flere år siden modtaget et omfattende udkast til erindringsbogen fra ham, som han bad mig kommentere. "Jeg er ikke helt færdig med den endnu", svarede Jens-Peter.

Kort efter slog sygdommen til. Så det blev sidste gang, jeg så Jens-Peter. Jeg er sikker på, at Jens-Peters kone, journalisten Lisbeth Kirk sørger for, at erindringerne bliver udgivet. Det bliver interessant læsning. 

Jeg vil huske Jens-Peter som et sjældent pragtfuldt menneske. Æret være hans minde.

 

 

Dokumentation

{{quote:ID:POSITION}}


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Dahlgaard

Debattør, foredragsholder, fhv. MF (1994-2001, K og løsgænger)
journalistisk kursus (Københavns Uni. 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Jens-Peter Bonde

Forfatter, redaktør, medstifter, JuniBevægelsen, fhv. MEP (Folkebevægelsen mod EF og Junibevægelsen)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00