Om  
Mette Winge
Leif Lønsmann

Mindeord om dr.phil. Mette Winge - DRs første kvindelige chef

DRs første kvindelige programchef, forfatter, dr.phil. Mette Winge, der bl.a. var chef for P1, er død, 85 år gammel, og i den anledning skriver tidligere radiodirektør i DR Leif Lønsmann mindeord. 

Redaktionen

”Det er mit køn, der har holdt mig nede og ude”.

Ordene falder i Mette Winges debutroman fra 1988 om ”Skriverjomfruen”.

En historisk dokumentarroman om Danmarks første kvindelige forfatter Charlotta Dorothea Biehl. ”Jeg har aldrig kunnet fatte, at de kloge, de vidende, dem med ånd og penge, ikke kan tåle en kvinde blandt sig”, sukkede skriverjomfruen på sit dødsleje i 1788.

Mette Winge døde langfredag efter længere tids sygdom. Jeg ved ikke, hvad hun sagde på dødslejet, men jeg håber, at hun har nået at glæde sig over, at hun, 200 år senere, blev den første kvindelige chef i Danmarks Radio.

Første kvinde
Det er tankevækkende, at der skulle gå 55 år af virksomhedens historie, før DR i 1980 lukkede den første kvinde ind på chefgangene.

Efter otte år som chef for Radioens Teater- og Litteraturafdeling blev Mette Winge udpeget til kanalchef for hele P1.

I ansøgningen til jobbet beskrev hun kanalens mission med ordene: ”At bevæge følelser og at bevæge meninger. Så enkelt og så altomfattende kan den kvalitetsbårne radios hensigt beskrives”.

Med sin litterære baggrund som dr.phil. i litteratur vidste hun, at det ikke kun er indholdet men også formen, der afgør, om et budskab bevæger følelser og meninger.

At hun selv håndterede begge dele, havde hun bevist i 1981, hvor hun modtog Rosenkjærprisen for sin evne til at formidle fagligt stof på en forståelig måde.

På et medarbejdermøde uddybede hun sin mission med en kritik af P1s noget stive formidlingsform:

”Det er nødvendigt at forny P1. Ellers vil kanalen stå tilbage som et ædelt, men rustfortæret monument. Et minde over noget, der var engang, men som ingen lytter til mere”.

Det førte til en indre borgerkrig i Radiohuset i Rosenørns Allé. Kanalens medarbejdere frygtede, at kanalchefens fokus på formen ville føre til en ”trivialisering” af det ”seriøse” stof. ”Hvorfor skal i det hele taget forståeligheden gøres til norm i stedet for sagen?”, som en kritiker udtrykte det.

Røgen i Radiohuset bredte sig til avisernes spalter. Dagbladet Information sendte i november 1988 en reporter ind i krigszonen for at dække oprøret.

”Der bliver stadigvæk kastet med onde blikke i kantinen, når chefen for P1, Mette Winge, skal have sig en kop kaffe”, hedder det i reportagen. Radiodirektøren prøver at stoppe Winge-skydningen med følgende udmelding: ”Der er nu hængt så meget skident vasketøj til tørre, at der er behov for en gang renvask i Radiohuset”.

Mette tabte - eller blev træt af - magtkampene og kastede sig i 1990 over litteraturen. Jeg nåede, over en samtale i Radiohusets kantine, at spørge hende, hvorfor hun kastede håndklædet i ringen.

Hun citerede sin hovedfigur fra ”Skriverjomfruen”:

”Det ærgrer mig og smerter mig, at jeg ustandseligt løber ind i deres seje sump af uvilje og modstand”. Vi bekræftede hinanden i, at man godt kan HAVE ret, selvom man ikke ender med at FÅ ret.

Det er trist, at vi gik glip af at høre hendes vision om P1 omsat til praksis.

Eneste kvinde
Hvad færre måske husker, gik vi også glip af at se, hvad hun ville kunne have udrettet som generaldirektør i DR. I 1985 var hun med i slutspillet om stillingen.

Blandt 33 ansøgere klarede hun sig helt frem til en andenplads, men da Radiorådet på sit møde den 4. december 1984 traf sin afgørelse, faldt den, med kun to stemmers forskel, ud til fordel for den anden spidskandidat, Hans Jørgen Jensen, som i sidste øjeblik havde indleveret en ansøgning på syv en halv linje.

Det øvrige ansøgerfelt talte ti journalister, tre civiløkonomer, to informationschefer, to studerende, en svensk skovarbejder, en slagteriarbejder, en røgdykker, en tekstforfatter, en virksomhedskonsulent, en højskolelærer og en højskoleforstander.

Mette var den eneste kvinde blandt de 33 ansøgere.

Senere samme år udgav hun en bog med titlen ”Kvindens Plads” om hendes egen og andres oplevelser med, at det nok er svært at være chef, men at det for kvinder er ”ekstraordinært hundesvært og dertil slidsomt og ensomt”.

Mette oplevede slidsomheden og ensomheden på egen krop, men havde storhed nok til - efter nederlaget til Hans Jørgen Jensen - at sende en personlig tak til alle, der ”heppede, piftede opmuntrende fra sidelinjen, og snerrede over benspænd og albuer i ryggen”.

Der er god grund til at takke Mette Winge for, at hun trodsede benspænd og albuer og nåede at sætte et markant præg med sin indsats for både radioen, litteraturen og kvindernes ligestilling.

Mette Winge bisættes fra Frederiksberg Kirke lørdag 23. april 2022 kl. 11.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Winge

Forfatter, dr.phil., fhv. programchef, DR (1982-90)
Bibliotekar (Danmarks Biblioteksskole 1960), dr.phil i litteratur (Københavns Uni. 1976)

Leif Lønsmann

Fhv. radiodirektør og chef for Koncerthuset, DR

0:000:00