Minister åbner for drøftelser om skattekommission

SKATTESKANDALER: Enighed mellem S og DF udløser en kommission, der skal undersøge krisen i Skat.

Efter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har opfordret regeringen til at nedsætte en undersøgelseskommission af Skat, har skatteminister Karsten Lauritzen (V) bebudet, at han vil indkalde Folketingets partier til drøftelser.
Efter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har opfordret regeringen til at nedsætte en undersøgelseskommission af Skat, har skatteminister Karsten Lauritzen (V) bebudet, at han vil indkalde Folketingets partier til drøftelser.Foto: Erik Refner/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Folketingets partier vil hurtigst muligt blive indkaldt til drøftelser om nedsættelse af en skattekommission.

Sådan lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), efter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nu bakker op om Alternativets, Enhedslistens, Radikales og SF’s ønske om en undersøgelseskommission, der skal kulegrave de kriser, der er sket i Skat siden 2004.

”Det vigtigste for regeringen og mig som skatteminister er at få skattesystemet til at fungere og få ryddet op i de problemer, som blev skabt over en årrække under skiftende regeringer. Men jeg forstår godt, at der er nogen, der vil se tilbage. Den tanke har jeg da også selv haft i min tid som skatteminister,” siger Karsten Lauritzen ifølge TV 2.

Skandaler skal undersøges grundigt
Mandag aften udsendte partilederne fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti en fælles pressemeddelelse, hvori de opfordrer regeringen til at tage initiativ til at nedsætte en kommission, der skal undersøge kriserne i Skat til bunds.

Blandt de områder, partierne vil have undersøgt, er statens inddrivelsessystem, EFI, samt grundlaget for mange års effektiviseringer i Skat.

”Vi er nået til den erkendelse, at befolkningens tillidsbrud til Skat nu er blevet så stort, at den eneste måde, vi kan komme videre på, er ved en tilbundsgående undersøgelse. Tiden er inde til at trække en streg i sandet og sige, at skandalerne i Skat skal undersøges én gang for alle,” siger Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

De to partier ønsker, at kommissionen skal afrapportere løbende med faste deadlines.

”Undersøgelsen skal være grundig, men den skal også være færdig. Det må ikke tage for lang tid. En model kan være, at vi får indsigt i konklusionerne løbende, så vi kan handle på dem,” siger Kristian Thulesen Dahl (DF).

En undersøgelseskommission vil lave retslige vurderinger af grundlaget for, at ministre kan stilles til ansvar. Kommissionen kan dog ikke stille konkrete personer til ansvar, da dette er op til Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00