Minister: Amsterdam bryder aftale om eftertragtet EU-agentur

EMA: Sundhedsministeren er stærkt utilfreds med, at Amsterdam ikke får et nyt hovedsæde for EU’s Lægemiddelagentur klar til tiden, sådan som de lovede, da de vandt det eftertragtede agentur for næsen af Italien og Danmark.

Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det er ikke i orden, at EU’s Lægemiddelagentur (EMA) bliver nødt til at flytte to gange, fordi dets nye værtsby, Amsterdam, ikke når at få bygget agenturets hovedsæde færdig i tide.

 Sådan lyder dommen fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), efter det i denne uge stod klart, at hollænderne bliver nødt til indkvartere de EMA-ansatte i midlertidige lokaler, når agenturet må forlade London på grund af briternes exit fra Unionen.

”Jeg synes, at det er uacceptabelt, at Amsterdam ikke kan levere til tiden på opgaven. Det var et klokkeklart og væsentligt kriterium for overhovedet at kunne byde, som hollænderne nu bryder, og det svækker EMA og løsningen af opgaven,” siger Ellen Trane Nørby.

En flot 3’er
16 EU-lande deltog i skønhedskonkurrencen om at få lov til at huse det attraktive agentur og dets 900 medarbejdere, der står for at godkende og kontrollere lægemidler for hele Unionen.

Fakta
Disse lande bød på EMA:
  • Amsterdam (Holland)
  • Athen (Grækenland)
  • Barcelona (Spanien)
  • Bonn (Tyskland)
  • Bratislava (Slovakiet)
  • Bruxelles (Belgien)
  • Bucharest (Rumænien)
  • København (Danmark)
  • Dublin (Irland)
  • Helsinki (Finland)
  • Lille (Frankrig)
  • Malta (landet har givet et bud uden specifik by)
  • Milano (Italien)
  • Porto (Portugal
  • Sofia (Bulgarien)
  • Stockholm (Sverige)
  • Wien (Østrig)
  • Warszawa (Polen)
  • Zagreb (Kroatien)
Irland, Malta og Kroatien trak dog deres bud inden selve afstemningen.

Efter et nervepirrende udskillelsesløb ved et ministerrådsmøde i november sidste år endte København på en tredjeplads, mens Milano og Amsterdam med lige mange stemmer i finalen måtte ud i en lodtrækning, der endte i Amsterdams favør.

Hollænderne lokkede blandt andet med et funklende nyt hovedkvarter, som nu altså først forventes at kunne tages i brug i november 2019 – over et halvt år efter briterne har forladt EU-klubben.

Sådan skal EU's Lægemiddelagenturs nye hovedsæde i Amsterdam se ud – når det engang er færdigt. Det er EMA-direktør Guido Rasi, der peger i midten, flankeret af den hollandske sundhedsminister, Bruno Bruins (tv), og Amsterdams viceborgmester, Udo Kock (th). 
Sådan skal EU's Lægemiddelagenturs nye hovedsæde i Amsterdam se ud – når det engang er færdigt. Det er EMA-direktør Guido Rasi, der peger i midten, flankeret af den hollandske sundhedsminister, Bruno Bruins (tv), og Amsterdams viceborgmester, Udo Kock (th).  Foto: /ritzau/AP/Peter Dejong

Ifølge sundhedsministeren er den nye udvikling en mulighed for, at Danmark kan spille sig selv på banen igen.

”Vi skal fra dansk side byde os aktivt til i forhold til at overtage såvel britiske som fælles opgaver, så flest mulige investeringer kan blive placeret i Danmark, og opgaverne løses til gavn for patientsikkerheden i Europa,” siger ministeren.

Italiensk pres vokser
Samtidig lyder der et krav fra flere italienske politikere om, at sagen skal tages op igen på EU-niveau.

Ifølge avisen Corriere della Sera vil den italienske regering nu bruge ”enhver mulig chance for at øge indflydelse på EU-Kommissionen og de kompetente EU-myndigheder” for at få dem til at reevaluere beslutningen om agenturet.

Kilder i Bruxelles vurderer det dog ikke som særligt sandsynligt, at sagen tages op igen. For det første, fordi det ikke har været nogen statshemmelighed, at det ville blive svært for hollænderne at stille med en splinterny bygning i tide. For det andet, fordi de allerede har vedtaget den lovændring, som gør Amsterdam til det nye hovedsæde for lægemiddelagenturet.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøvebonnement her.

Dokumentation

Disse seks kriterier havde EU-landene sat op for agenturets nye vært

1) Agenturet skal være kørende fra det øjeblik, briterne er ude ad døren.
Det indebærer, at der er en fungerende bygning, der kan huse de ansatte.

2) Det skal være til at komme til.
Byen skal være velforbundet med en lufthavn med hyppige afgange til øvrige EU-hovedstæder, der kan kapere den høje volumen af besøgene til agenturet.

3) Der skal være adgang til international skolegang.
De EU-ansattes børn skal kunne fortsætte deres uddannelse i det europæiske skolesystem.

4) Der skal være adgang til et solidt velfærdssystem.
Ansatte og deres børn og ægtefæller skal have adgang til et fungerende sundhedsvæsen, socialt sikkerhedsnet og til et velfungerende arbejdsmarked.

5) Kontinuiteten skal sikres.
Flytningen skal kunne udføres på en måde, som sikrer kontinuiteten i agenturernes virke. Det gælder både i forhold til, at de skal forblive operationelle, men også at der skal være et fagligt miljø at rekruttere i, hvis nogle nuværende ansatte ikke har lyst til at forlade London.

6) Geografisk spredning.
Der er en målsætning om, at EU’s agenturer skal spredes grundigt ud i Unionen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00