Minister efter godkendt PSO-løsning: En historisk dag

PSO: Klimaminister Lars Chr. Lilleholt glæder sig over, at EU har godkendt omlægningen af den danske energiafgift PSO.

EU-Kommissionen godkendte onsdag omlægningen af den danske PSO-afgift.

Det glæder energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), som peger på, at der nu er sikkerhed om finansieringen af Danmarks grønne omstilling.

”I dag er en historisk dag for dansk klima- og energipolitik,” siger Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

”Vi har forhandlet et godt kompromis med EU-Kommissionen, hvor Danmark udfaser PSO-afgiften over en 5-årig periode og udbygger vores infrastruktur til udlandet. EU-Kommissionens kritik er nu løst en gang for alle,” fortsætter han.

850 mio. kr. i ekstraregning
I november indgik V-regeringen en bred politisk aftale med resten af blå blok, Socialdemokratiet, Radikale og SF om en gradvis afskaffelse af PSO-afgiften fra 2017 til 2022, så støtten til vedvarende energi fremover finansieres over finansloven.

Aftalen forudsatte dog en accept fra EU-Kommissionen, og det er denne godkendelse, som kom onsdag.

Læs også: Aftale i hus: PSO-afgiften afskaffes

Der følger dog en betingelse med EU-Kommissionens accept, og det er en ekstraregning på knap 850 millioner kroner.

Den danske løsning betyder nemlig, at Danmark fortsat overtræder EU's statsstøtteregler de kommende år, hvor PSO-afgiften bliver udfaset. Det kommer nu til at koste 114 millioner euro svarende til knap 850 millioner kroner.

Samtidig har EU-Kommissionen som en del af aftalen betinget, at Danmark øger transmissionskapaciteten til nabolandene og dermed åbner for øget elhandel og konkurrence.

Hæver bundskatten
Oprindeligt havde Kommissionen krævet, at Danmark ændrede den nuværende PSO-afgift allerede fra 2017, fordi ordningen diskriminerer udenlandske producenter af grøn energi, der ikke kan få dansk PSO-støtte.

Læs også: Forstå sagen: Det betyder PSO-aftalen

Aftalepartierne i Folketinget blev dog enige om at flytte afgiften over til finansloven over en femårig periode.

Når PSO-afgiften skrottes, skal pengene findes ved at hæve bundskatten, reducere den grønne check og ved at afskaffe en pulje til erhvervslivet.

Forrige artikel Bock omgør beslutning om navn til nyt bibliotek Bock omgør beslutning om navn til nyt bibliotek Næste artikel Løkke: Reel risiko for, at Europol-aftale ikke når i mål Løkke: Reel risiko for, at Europol-aftale ikke når i mål