Minister får kritik for ikke at dele offentligt tilgængelige dokumenter

SAMRÅD: Finanstilsynet vurderede selv i 2016, at man var påpasselig og mindre indgribende end tilsyn i nabolande. Det fremgår af et diskussionspapir, som ikke blev delt med Folketinget, hvilket erhvervsministeren nu får kritik for.

Finanstilsynet har i en årrække været mere påpasselig og mindre indgribende end tilsyn i vores nabolande.

Det vurderede Finanstilsynet selv for nogle år siden, og vurderingen fremgik af et såkaldt diskussionspapir.

Diskussionspapiret blev imidlertid aldrig fremlagt for hverken Folketinget eller forligskredse i drøftelserne om hvidvaskstrategier og de såkaldte fit & proper-regler. Og det er for dårligt, mener Morten Bødskov (S), som af samme årsag havde indkaldt erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd i Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget torsdag.

"Det er da en politisk relevant oplysning. Kan ministeren ikke se, at det lugter," spurgte Morten Bødskov erhvervsministeren.

Finanstilsynets vurdering var et bidrag til en konference, der blev afviklet i 2016. Dengang var det den nuværende direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, som var erhvervsminister. Siden er Rasmus Jarlov kommet til, og han mente ikke, at der var noget odiøst i denne sag.

"Selvfølgelig har regeringen ikke forsøgt at holde noget skjult," sagde Rasmus Jarlov.

Offentligt tilgængeligt
Der blev under samrådet gentagne gange antydet, at Erhvervsministeriet havde tilbageholdt disse oplysninger.

Blandt andet spurgte Morten Bødskov direkte, om regeringen har været "underlagt pression fra finanslobbyen" om, at oplysningerne "ikke skulle op til overfladen", hvilket Rasmus Jarlov blankt afviste.

Det omtalte diskussionspapir ligger imidlertid også tilgængeligt på Finanstilsynets hjemmeside og har angivelig gjort det siden maj 2017. Det viser en hurtig google-søgning på "diskussionspapir finanstilsynet", hvor det er det øverste søgningsresultat.

Diskussionspapir: Fit & proper-reglerne i gode tider er titlen på dokumentet. Her gennemgår Finanstilsynet - som navnet antyder - fit & proper-reglerne, der skal sikre egnethed, hæderlighed og kompetencer hos ledere af finansielle virksomheder.

Det var i den proces, at Finanstilsynet afviste Jacob Aarup-Andersen som ny direktør i Danske Bank efter Thomas Borgens exit. 

Hele samrådet kan du se her.

Forrige artikel Erhvervsuddannelser styrkes med kvalitetspulje, præmier og 10. klasse Erhvervsuddannelser styrkes med kvalitetspulje, præmier og 10. klasse Næste artikel Vismændene udskyder miljørapport efter udflytning: Alle de grønne økonomer har sagt op Vismændene udskyder miljørapport efter udflytning: Alle de grønne økonomer har sagt op