Minister om opgør med Moderniserings- styrelsen: "Tilliden har været under pres mellem parterne"

ARMSLÆNGDE: Regeringen rykker ansvaret for løn og overenskomster for de offentligt ansatte væk fra Finansministeriet. Der er brug for at genskabe tilliden, siger skatteminister Morten Bødskov (S), der nu overtager den opgave, Sophie Løhde (V) havde ved de konfliktfyldte forhandlinger sidste år.

De langstrakte konflikter, der udspillede sig sidste år under forhandlingerne om overenskomst for 750.000 offentligt ansatte, skal ikke gentage sig. Det mener den nye regering, som derfor vil styrke den danske arbejdsmarkedsmodel.

Det fremgår af det fælles forståelsespapir, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, SF og Enhedslisten.

Regeringen har allerede nu meddelt, at ansvaret for de offentlige overenskomster flyttes fra Moderniseringsstyrelsen til Skatteministeriet.

Dermed lægger regeringen op til et opgør med den tætte styring af løn- og arbejdsvilkår fra Finansministeriet, som ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2013, 2015 og 2018 har været genstand for hård kritik.

"Det er ikke for meget sagt, at at tilliden har været under pres mellem parterne i de seneste år. Derfor er der også behov for, at tingene skal gribes an på en anderledes måde," siger skatteminister Morten Bødskov (S) til Altinget.

Han kommer efter planen til personligt at styre tøjlerne under de kommende offentlige overenskomstforhandlinger i 2021.

"Der er ingen tvivl om, at det er en stor opgave, men det er også en opgave, som jeg glæder mig meget til. Der er brug for at genskabe tilliden, og jeg mener selv, at jeg har forudsætningerne for at få skabt et godt grundlag for tillid," siger den nye skatteminister. 

Opgør med udskældt styrelse
Regeringen spiller en dobbeltrolle i de offentlige overenskomstforhandlinger, fordi de både optræder som en af arbejdsmarkedets parter, men i sidste ende gennem et lovindgreb kan få deres vilje.

Det er en dobbeltrolle, som blev forstærket med dannelsen af Moderniseringsstyrelsen i 2011 under Bjarne Corydon som finansminister. Her valgte man at smelte Økonomistyrelsen og Personalestyrelsen sammen i en og samme enhed, som skal effektivisere den offentlige sektor.

Men nu bliver der altså en smule mere armslængde, idet ansvaret for løn og overenskomster bliver flyttet fra Finansministeriet til Skatteministeriet.

Og den nye tovholder er ikke bekymret for at overtage en stor ekstra opgave oveni den omfattende oprydning, der i øjeblikket foregår i Skatteministeriet.

"Skatteministeriet har erfaringer med store omstillinger og ved i den grad, hvad det vil sige at arbejde målrettet mod at skabe en høj grad af tillid i organisationen - både internt og over for borgerne. Hvis der findes et sted i staten, hvor man i forvejen arbejder med at genopbygge tilliden, er det her. Derfor er Skatteministeriet på mange måder det rigtige sted," siger Morten Bødskov.

Han tilføjer, at hans ministerium overtager nogle medarbejdere fra Moderniseringsstyrelsen i forbindelse med ressortomlægningen. 

Forsker: Utraditionelt træk
I kølvandet på overenskomstslagsmålet i 2018 varslede Mette Frederiksen et opgør med Moderniseringstyrelsen rolle.

Hun luftede både tanker om at styrke Forligsinstitutionen, som kommer på banen, hvis parterne ikke kan blive enige. Og om at skele til Norge og Sveriges arbejdsmarkedsmodeller, hvor der er mere armslængde mellem regeringen og forhandlingerne.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, Nana Wesley Hansen, er det dog "et meget utraditionelt træk", at man nu fjerner overenskomsterne helt fra Finansministeriets område, for der har det ligget siden 1973.

"Men her viser man for det første, at man har lyttet til de offentlige organisationer og kritikken af Moderniseringsstyrelsens rolle og den alt for tætte kobling til udgiftspolitikken. Og så kan det samtidig læses ind i en mere overordnet debat om, at Finansministeriet er blevet en slags overministerium, og at man derfor på overenskomstområdet vil indlægge noget armlængde ved at placere det i Skatteministeriet," siger hun.

Finansministeriet blev så sent som tirsdag kritiseret af en række eksministre for at have for stor magt, og statsminister Mette Frederiksen (S) har da også tidligere varslet et opgør med ministeriets indflydelse.

Ifølge skatteminister Morten Bødskov (S) skal den pågældende ressortomlægning dog ikke læses ind i den kontekst:

”Det mener jeg ikke, at omlægningen kan tolkes ind i. Det handler om, at regeringen har et ønske om en ny start, hvor overenskomstforhandlingerne bliver organiseres på en anderledes og bedre måde end i dag. Ressortomlægningen ligger i fin forlængelse af det ønske,” siger han. 

Hvad siger SF, som har ønsket at nedlægge Moderniseringsstyrelsen, til, at ansvaret for overenskomsterne bliver flyttet til Skatteministeriet? Og hvad siger Enhedslisten, som har krævet et løfte fra arbejdsgiverne om ikke at tryne de offentligt ansatte, som det skete med lærerne i 2013? Det kan du læse i den fulde artikel på Altinget: arbejdsmarked.

,

Forrige artikel EU truer med at tilbageholde millionstøtte til danske fiskere EU truer med at tilbageholde millionstøtte til danske fiskere Næste artikel TV 2 News får ny nyhedsredaktør TV 2 News får ny nyhedsredaktør