Minister: Planloven er snobbet københavneri

INTERVIEW: Erhvervsminister Troels Lund Poulsen vil lempe planloven for at skabe vækst i yderområderne. Men øvelsen er også et ideologisk opgør med, hvad han selv beskriver som københavneri og politisk snobberi.

"Selvfølgelig har Erhvervs- og Vækstministeriet øje for, at man ikke skal ødelægge Danmark. Vi er ikke ligeglade med dyr, planter og børn. Vi er ganske udmærkede mennesker,” siger Troels Lund Poulsen
"Selvfølgelig har Erhvervs- og Vækstministeriet øje for, at man ikke skal ødelægge Danmark. Vi er ikke ligeglade med dyr, planter og børn. Vi er ganske udmærkede mennesker,” siger Troels Lund PoulsenFoto: Jens Astrup
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er efterhånden kutyme i dansk politik, at når der kommer en ny regering til, så skal planloven ændres.

Og her er V-regeringen som bekendt ingen undtagelse. Regeringsgrundlaget varsler en liberalisering af planloven, og at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal stå i spidsen for det.

Hos den ansvarlige minister er planloven bestemt ikke noget nyt bekendtskab. Som miljøminister fra 2007-2010 havde han planlægningen under sit vingefang, og med egne ord var han dengang en minister, der stod ”dybt rigidt” på planloven.

Nu har piben dog fået en helt anden lyd.

Fakta
Sådan lyder regeringsgrundlaget:

"Der skabes mange nye job i Hovedstaden og Østjylland, men i andre områder af landet er byer og landdistrikter ramt af, at mange arbejdspladser forsvinder.

Og mange flytter fra landdistrikterne til de større byer. 
Regeringen ønsker vækst og udvikling i alle dele af Danmark. Det kræver, at vi fjerner de barrierer, der i dag hindrer fremgang i hele landet. 

Derfor vil regeringen udarbejde en samlet strategi for udviklingen uden for de største danske byer og i landdistrikterne. Strategien skal understøtte både bosætning og erhvervsudvikling.

Vi vil også liberalisere planloven, så kommunerne får mere frihed. Det gælder blandt andet i det åbne land og kystnære områder. En liberalisering skal styrke udviklingen uden for de største byer og fortsat tage hensyn til natur og miljø. Regeringen vil fjerne loftet over tilladelser til miljømæssigt bæredygtige projekter, således at alle projekter kan imødekommes, såfremt de vurderes at være miljømæssigt bæredygtige. 


Kilde: Regeringsgrundlag 2015: "Sammen for fremtiden"

”Jeg har selv siddet med ansvaret for planloven og sagt nej til alle mulige gode projekter. Men samfundet forandrer sig, og vi har ikke længere råd til at have nej-hatten på. Vi bliver nødt til at skabe flere muligheder for, at vores landdistrikter får bedre vækstvilkår,” siger Troels Lund Poulsen.

At området nu er flyttet fra Miljøministeriet til et langt mere erhvervsorienteret ministerium, har vagt bekymring hos de grønne organisationerne. Troels Lund Poulsen tillægger det selv ikke nogen nævneværdig betydning. Tværtimod kalder han det københavneri, når man spørger, om man i hans ministerium har det samme blik for naturværdier.

Det er noget politisk snobberi, at det hele skal godkendes i København.

Troels Lund Poulsen (V)
Erhvervs- og vækstminister

”Selvfølgelig har Erhvervs- og Vækstministeriet øje for, at man ikke skal ødelægge Danmark. Vi er ikke ligeglade med dyr, planter og børn. Vi er ganske udmærkede mennesker,” siger Troels Lund Poulsen.

Hele øvelsen handler først og fremmest om landdistrikternes ve og vel, lader han forstå. Om at det går for sløvt med væksten, mens københavnerne ser ud til at kunne mæske sig i et kommende økonomiske opsving. Med liberalisering af planloven håber regeringen, at yderområderne også får sin del af kagen.

Politisk snobberi
Men det handler også om andet. Man skal i hvert fald ikke prikke meget til ministeren, før argumenterne bliver af ideologisk karakter. 

”Planloven er jo noget, som Svend Auken har fundet på, hvor der skal være total kontrol fra statens side: Hvor det er i København, man ved, hvad natur er. Og hvor det er i København, man ved, hvad byer er,” siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:

”I bund og grund er det en meget trist tilgang til den resterende del af Danmark. Det er ikke noget, man bør være glad for.”

Så der ligger også noget liberalt tankegods bag?

”Planloven er udtryk for, at man ikke stoler på lokale politikere. Jeg mener faktisk, at dem, der sidder ude i regioner og kommuner, er mindst lige så dygtige som dem, der sidder tæt ved Christiansborg. Det er noget politisk snobberi, at det hele skal godkendes i København,” siger han.

Fokus på kystnærhedszonen
Det er noget af en bandbulle, som den ansvarlige minister sender af sted mod planloven. Og man får nemt den tanke, at han helt agter at afskaffe national planlægning. Det er dog ikke tilfældet:

”Der skal være en planlov, der sikrer en overordnet tilgang til, hvordan staten varetager de nationale interesser. Men det skal ikke betyde, at staten skal godkende, hver eneste gang en kommune vil lave en lille smule om,” siger han.

Hvad regeringen præcis agter at gøre, vil han endnu ikke løfte sløret for. Han peger dog konkret på problemer med kystnærhedszonen – der løber 300 meter fra vandkanten til tre kilometer ind i landet. 

”Der er ingen tvivl om, at reglerne for kystnærhedszonen spænder ben for en lang række udviklingsprojekter. Det er mange kommuner pressede af, fordi det skader de lokale vækstmuligheder,” siger Troels Lund Poulsen.

Grøn skræmmekampagne
De grønne organisationer har udtrykt voldsom bekymring for regeringens planer. Det handler særligt om byggeri inden for strandbeskyttelseslinjen, der løber fra 300 meter inde i landet helt ud til vandkanten. Danmarks Naturfredsningsforening har blandt andet sat gang i en kampagnevideo og en underskriftsindsamling med overskriften ”Red kysterne”

Ministeren giver dog ikke meget for det.

”Det er en rendyrket skræmmekampagne. Det er trist, at man bevidst laver en video, der foregiver, at politikerne – som de siger – vil gøre noget ved kysterne. Dér må man bare sige klart, at det i hvert fald ikke er regeringen, der ønsker at bygge ved de danske kyststrækninger,” siger Troels Lund Poulsen.

Folk vil ikke bo ved kysterne
Han ser dog gerne ændringer i forhold til strandbeskyttelseslinjen – der dog rettelig hører under Naturbeskyttelsesloven - når det handler om at opstille toiletter, en bænk eller andet i den dur. Men han afviser, at regeringen ønsker at plastre kysterne til med en masse byggeri.

Er der ikke risiko for, at det bliver en glidebane, hvis man først åbner op for små ting ved kysterne?

”Man skal huske på, at vi er fem millioner mennesker i Danmark, og at vi har en kyststrækning på over 7.000 kilometer. Og at det, man rent faktisk slås med lige nu, er, at folk ikke vil bo i de områder. Det er, som om Danmarks Naturfredningsforening slet ikke ved, at der er en presset befolkningsudvikling i de kommuner, hvor der er kyststrækninger,” siger Troels Lund Poulsen.

Efter planen vil regeringen fremsætte lovforslag i starten af det nye år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024