Minister vil give virksomheder adgang til danskernes skattedata

INTERVIEW: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil have større åbenhed om danskernes skattedata – gerne for private aktører. Ministeren er også klar til at give skatterabatter til platformsvirksomheder for at sikre skatteindtægter, siger han forud for Skattepolitisk Døgn.

Karsten Lauritzen (V) er åben for at give private aktører adgang til dele af den data, skattemyndighederne ligger inde med om danskerne.

”Under de rette vilkår skal vi stille data til rådighed for virksomheder. Når vi eksempelvis får et nyt ejendomsvurderingssystem, er der masser af data, som kan hjælpe forbrugere med at få købt deres hus til den rigtige pris,” siger Karsten Lauritzen.

Dermed ikke sagt, at al data skal ligge frit tilgængelig. Men ministeren er åben for – efter grundige etiske overvejelser – at give adgang til visse oplysninger.

Eksempelvis kan man i dag betale via sin nummerplade, når man krydser Storebæltsbroen, fordi Sund & Bælt har fået adgang til Motorregistret. Den model ser ministeren gerne udvidet til for eksempel tankstationer.

Starter ny konference
Torsdag-fredag i denne uge er Karsten Lauritzen vært ved Skattepolitisk Døgn, første udgave af en årlig konference, hvor deltagerne sammen skal komme nærmere fremtidens skattesystem.

Her vil ministeren have input til, hvordan skattevæsenet får det rigtige strategiske sigte.

”Det er vigtigt, at vi udover at snakke om, hvordan vi løser problemerne i skatteforvaltningen bedst muligt, også tillader os at se lidt længere frem. Det er særligt manglen på langtidsplanlægningen, der har ført til, at vi har udfordringer i vores skatteforvaltning,” siger Lauritzen.

På konferencen skal der blandt andet tales om, hvordan stigende digitalisering og ændrede skattemønstre udfordrer systemet.

Platforme skal tilbydes fordele
I maj indgik de danske skattemyndigheder en aftale med Airbnb om indberetning af data til brug for skatteopkrævning. Til gengæld får platformens brugere lov til at leje deres hjem ud mere, end hvis de bruger tjenester, der ikke har aftaler med myndighederne.

Den model er et eksempel til efterfølgelse, mener ministeren.

”Jeg er politisk villig til at give fradragsmæssige og skattemæssige incitamenter for, at vi kan drive en mere effektiv og velfungerende skatteforvaltning. I stedet for at sætte gang i et stort kontrolprojekt, smider vi nogle penge efter, at det kan betale sig at betale den rigtige skat,” siger Karsten Lauritzen.

Skattepolitisk Døgn finder sted i Helsingør 11.-12. oktober. Læs mere her.

Læs hele interviewet på Altinget: digital

Forrige artikel Her er listen over 22 lukningstruede satspuljeprojekter Her er listen over 22 lukningstruede satspuljeprojekter Næste artikel Oversigt: Kulturnattens politiske arrangementer Oversigt: Kulturnattens politiske arrangementer
Holstein: Ellemanns reelle styrke bliver testet om få dage

Holstein: Ellemanns reelle styrke bliver testet om få dage

NY FORMAND: Jakob Ellemann-Jensen kan være godt tilfreds oven på lørdagens ekstraordinære landsmøde. Den nye V-formands vigtigste opgave bliver nu at aflive fløjkrigene, vurderer Altingets politiske kommentator.