Minister vil have flere svar om Eritrea-rapport

ASYL: Justitsminister Mette Frederiksen (S) har modtaget Udlændingestyrelsens redegørelse om den omstridte Eritrea-rapport. Hun er ikke tilfreds og sender rapporten tilbage. "Jeg mener, at der stadig står ubesvarede spørgsmål tilbage," siger ministeren.

Justitsminister Mette Frederiksen (S)&nbsp;er ikke tilfreds med Udlændingestyrelsens&nbsp;<a href="http://www.altinget.dk/misc/Redeg%C3%B8relse.pdf" target="" rel="">redegørelse</a>&nbsp;om Eritrea-rapporten.&nbsp;
Justitsminister Mette Frederiksen (S) er ikke tilfreds med Udlændingestyrelsens redegørelse om Eritrea-rapporten. Foto: Beskæftigelsesministeriet
Anne Justesen

Fredag modtog Justitsministeriet Udlændingestyrelsens redegørelse om Eritrea-rapporten. 

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har bedt om en supplerende udtalelse fra Udlændingestyrelsen, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

”Jeg har i dag oversendt Udlændingestyrelsens redegørelse til Folketinget og til Ombudsmanden. Jeg mener, at der stadig står ubesvarede spørgsmål tilbage. Det er min klare holdning, at enhver tvivl om politisk indblanding i den her sag skal kunne tilbagevises, og hver en sten skal vendes," udtaler Mette Frederiksen i en pressemeddelelse. 

Redegørelsen er sendt til Folketinget samt til Folketingets Ombudsmand. 

”Når alle oplysningerne foreligger, vil jeg afvente Ombudsmandens videre overvejelser. Justitsministeriet vil selvfølgelig stille alle de oplysninger til rådighed, som Ombudsmanden måtte ønske,” udtaler ministeren i pressemeddelelse.

Nye svar tirsdag
Mette Frederiksen vil have nye svar fra Udlændingestyrelsen allerede i morgen, tirsdag.

”Det er en alvorlig faglig kritik, der er rejst. Den svarer styrelsen ikke på. Jeg har nu sendt redegørelsen tilbage, og Udlændingestyrelsen har til i morgen med at fremkomme med nye svar. Redegørelsen er ikke god nok. Hver en sten skal vendes,” siger Mette Frederiksen til TV 2 News.

Kritik af rapporten

Justitsminister Mette Frederiksen bad i sidste uge Udlændingestyrelsen om en redegørelse for forløbet omkring rapporten. Det skete efter kritik fra centrale kilder i rapporten, blandt andet fra professor Gaim Kibreab, som har undsagt rapportens konklusioner.

Hertil har to embedsmænd, som var med på fact finding-missionen i Eritrea, ligeledes haft indvendinger imod, hvordan informationer er blevet anvendt. De to embedsmænd er p.t. sygemeldte. 

Tvivl om oplysninger får ikke betydning
Udlændingestyrelsen har til Justitsministeriet oplyst, at de oplysninger i rapporten, der er rejst tvivl om, ikke vil indgå i sagsbehandlingen af asylsager fra Eritrea. "De oplysninger har altså ikke haft og vil heller ikke få nogen betydning," skriver Justitsministeriet i pressemeddelelsen.

Dokumentation

Udlændingestyrelsens redegørelse indeholder oplysninger om fact finding-missioner generelt, Udlændingestyrelsens beslutning om at tilvejebringe yderligere oplysninger vedrørende Eritrea, fact finding-missionen til Etiopien og Eritrea, udfærdigelsen af rapporten ”Eritrea – Drivers and Root Causes of Emigration, National Service and the Possibility of Return” og den efterfølgende reaktion fra professor Gaim Kibreab, London South Bank University.

Kilde: Justitsministeriets brev til Folketinget. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00