Ministerier skærper tilsyn med forsyningsselskaber efter sager om magtfordrejning

Vordingborg Forsyning og Guldborgsund Forsyning har i en række sager ignoreret kritik fra klagenævn om afslag på aktindsigter. Efter Ombudsmanden har taget problemet op, indskærper flere ministerier nu kommunernes ansvar. Men der skal mere til, vurderer ekspert.

Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, har af egen drift belyst Miljø- og Fødevareklagenævnets problemer med at få forsyningsselskaber til at efterleve nævnets afgørelser.
Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, har af egen drift belyst Miljø- og Fødevareklagenævnets problemer med at få forsyningsselskaber til at efterleve nævnets afgørelser.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Sig undskyld for at kalde os ”løgnere, skampletter og tumper”, ellers kan du godt opgive dine anmodninger om aktindsigt.

Med denne farverige formulering satte bestyrelsen i Guldborgsund Forsyning i maj 2017 en stopper for behandlingen af aktindsigtssager fra én bestemt person – tidligere folketingsmedlem og konservativ borgmester i Hørsholm Uffe Thorndahl.

Til gengæld startede et årelangt tovtrækkeri mellem forsyningsselskabet og Miljø- og Fødevareklagenævnet. I afgørelse efter afgørelse påpegede nævnet, at der var tale om en ulovlig praksis, uden Guldborgsund Forsyning dog af den grund sadlede om.

Onsdag satte Folketingets Ombudsmand og Erhvervsministeriet et i hvert fald foreløbigt punktum for det forløb, der sammen med andre sager har vist, at Miljø- og Fødevareklagenævnet har meget lidt at stille op, hvis kommunalt ejede forsyningsselskaber ikke efterlever nævnets afgørelser.

”Reglerne om aktindsigt skal naturligvis overholdes af ethvert organ, der omfattes af aktindsigtsreglerne. Det er derfor godt, at der nu er fokus på, at forsyningsselskaberne samarbejder med nævnet, så dette kan sikres,” siger ombudsmand Niels Fenger i en kommentar.

Det er ikke kun Guldborgsund Forsyning, som har voldt Miljø- og Fødevareklagenævnet problemer.

Klager over afslag fra forsyningsselskaber fylder i det hele taget meget blandt nævnets aktindsigtssager.

I en redegørelse til Ombudsmanden forklarer Miljø- og Fødevareklagenævnet om problemer med både at få oversendt dokumenter fra forsyningsselskaber og problemer med, at nævnets afgørelser ignoreres.

Det er nævnets opfattelse, at forsyningsselskabet i disse situationer har udøvet magtfordrejning.

Miljø- og Fødevareklagenævnet i redegørelse til Folketingets Ombudsmand

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00