Ministerium afviser Nationalpartiets beskyldninger

AFVISNING: Der er ikke hold i Nationalpartiets anklager om chikane, siger Social- og Indenrigsministeriet. Partiet langer ud efter ministeriet, efter at det har fået erklæret over 20.000 vælgererklæringer for ugyldige.

Foto: David Leth Williams
Emma Qvirin Holst

Nationalpartiet kalder det for ”en chikane uden lige”, efter Social- og Indenrigsministeriet mandag har erklæret 20.695 af partiets vælgererklæringer for ugyldige.

Den udlægning er ministeriet ikke enig i.

"Nationalpartiets fortsatte beskyldninger om chikane er grove og helt uden hold i virkeligheden,” skriver Christine Boeskov, der er valgkonsulent hos Social- og Indenrigsministeriet.

En vælgererklæring er gyldig i 18 måneder, hvorefter den udløber og bliver ugyldig. Det er tilfældet med Nationalpartiets lidt over 20.000 erklæringer.

Nationalpartiet raser mod ministeriet, fordi det mener, at det skyldes fejl og forsinkelser, at de 20.000 erklæringer ikke nåede at blive godkendt inden udløbsdatoen.

”Det er en ufattelig stor demokratisk skandale og fuldstændig uacceptabelt, at vi på grund af fejl og forsinkelser skal betale denne pris på alle vores indsamlede vælgererklæringer,” siger formand for Nationalpartiet Kashif Ahmad i en pressemeddelelse.

Men også det afviser ministeriet.

”Vælgererklæringer bliver løbende forældede, efterhånden som der er gået 18 måneder fra vælgerens underskrift. Det har ikke noget med vælgererklæringssystemet eller den tværgående kontrol at gøre, men følger direkte af loven, som Social- og Indenrigsministeriet ikke kan dispensere fra. Forældelsen har heller ikke noget at gøre med de fejl og forsinkelser, der har været med systemet,” skriver Christine Boeskov.

Ifølge Kashif Ahmad har partiet forsøgt at forlænge udløbsdatoen for vælgererklæringerne, så de kunne nå at blive godkendt. Dog uden succes.

Det eneste, der kan afbryde forældelsen, er hvis partiet anmelder sig til Social- og Indenrigsministeriet, siger Christine Boeskov. Det gjorde Nationalpartiet i april, men dengang konstaterede ministeriet, at partiet ikke havde nok gyldige vælgererklæringer.

”Hvis Nationalpartiet havde mere end 20.000 vælgererklæringer – og kunne dokumentere det – kunne partiet på ethvert tidspunkt have anmeldt sig,” skriver Christine Boeskov og tilføjer:

”Resultatet af opgørelsen bør ikke komme som en overraskelse for Nationalpartiet. Partiet er nærmest til at vide, hvor mange papirvælgererklæringer de har liggende, og hvornår de hver især udløber.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00