Ministerium godkender snydeskoler

FUSK I: Undervisningsministeriets liste over godkendte AMU-udbydere indeholder institutioner, som enten tidligere har været eller er involveret i en tilsynssag om snyderi. Troels Lund Poulsen er klar til at tage udbudsgodkendelsen fra offentlige uddannelsesinstitutioner.
Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) er klar til at tage AMU-godkendelsen fra offentlige uddannelsesinstitutioner, hvis de snyder.
Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) er klar til at tage AMU-godkendelsen fra offentlige uddannelsesinstitutioner, hvis de snyder.Foto: Colourbox.dk
Marie Dissing Sandahl
Flere institutioner på Undervisningsministeriets liste over godkendte udbydere af AMU-kurser enten er eller har været involveret i tilsynssager i Undervisningsministeriet om snyderi med VEU-godtgørelsen. Det viser en opgørelse, som Altinget.dk har lavet med udgangspunkt i tidligere eller verserende tilsynssager, som har været nævnt i pressen.

Og det vækker undren på Christiansborg.

"Det er der ikke særlig meget nul-tolerance over," siger uddannelsesordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) med henvisning til den nul-tolerance-politik over for snyd med VEU-godtgørelse, som tidligere undervisningsminister Bertel Haarder (V) lancerede i starten af 2009.

"Hvis jeg var minister, så ville jeg kraftigt overveje, om konsekvenserne ved snyderi er skrappe nok og falder hurtigt nok," fortsætter hun.

Mild snyd kan gå an
Der skal luges ud i AMU-verdenen, lyder det også fra Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler - Lederne.

Fakta
Fakta:

Disse udbydere er stadig godkendte:

Aalborg Handelsskole, misbrug af VEU-godtgørelse i 2009

Slagteriskolen i Roskilde, misbrug af VEU-godtgørelse i 2010

Desuden optræder flere institutioner, som har været kontaktskole i både verserende og afsluttede sager med andre aktører:

CELF - Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster, kontaktskole og samarbejdspartner for vikarbureauet Flex Workers (verserende tilsynssag i Undervisningsministeriet)

VIA University College, kontaktskole for forlystelsesparken Tivoli (verserende tilsynssag i Undervisningsministeriet)


Kilde: Undervisningsministeriet

"Hvis man gentagne gange forbryder sig mod loven og ikke gør mine til at rette ind, så skal man ikke stå på listen over godkendte udbydere, og det er ikke noget, vi vil græde over," siger han.

Han understreger dog, at der skal være tale om alvorlige og graverende sager, før udbudsstedet mister retten til at udbyde kurser.

Minister: Hårdere straffe
Og undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) er enig med Enhedslisten. Der skal tages mere krasse midler i brug, lyder meldingen.

"Jeg har overvejelser i gang om, hvordan man kan skærpe strafsanktionen, hvis man snyder ved VEU-godtgørelsen eller AMU-kurserne," siger han og understreger dog, at de danske retsprincipper om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, dog stadig gælder ved de verserende tilsynssager.

Men når kulegravningen af AMU-området er færdig, så vil han tage fløjlshandskerne af, bebuder ministeren.

"Jeg tror, vi bliver nødt til at sætte hårdere ind. Derfor kan jeg allerede nu sige, at der bliver varslet hårdere sanktioner fra min side. Det vil også betyde, at der er offentlige uddannelsesinstitutioner, som kan få frataget enten dele eller hele deres godkendelse som konsekvens af de sager, som kører nu," siger han.

Læs mere om AMU-fusk og resten af interviewet med Troels Lund Poulsen her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Lars Kunov

Rådgiver, KunovConsult, fhv. direktør, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
major (1997), cand.jur. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00