Ministerium overvejede at placere afviste asylansøgere på tidligere militærbaser

Før Langeland blev regeringens bud på, hvor et nyt udrejsecenter skulle placeres, var en række andre lokationer oppe at vende, oplyser udlændingeminister Mattias Tesfaye. Oplysningerne har hidtil været mørklagt af ministeriet.

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser nu, hvilke alternative lokationer der var i spil til et nyt udrejsecenter.
Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser nu, hvilke alternative lokationer der var i spil til et nyt udrejsecenter.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Maja HagedornMarie Møller Munksgaard

Det blev kaldt "den mindst dårlige løsning", da udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i foråret foreslog at placere et nyt udrejsecenter for udvisningsdømte og afviste asylansøgere i Holmegaard på Langeland.

Hidtil har det været mørklagt, hvilke mulige løsninger der ellers var oppe at vende på Slotsholmen.

Men "den vurdering burde have været anderledes", konstaterer ministeren, som derfor i et brev til Finansudvalget sætter navn på. Der er tale om det i dag nedlagte Haderslev Sygehus og de to tidligere militærbaser Jonstruplejren og Flyvestation Skalstrup. 

Der er fortsat ingen planer om at anvende dem som udrejsecenter.

Mattias Tesfaye (S)
Udlændinge- og integrationsminister

Alle har de "fremgået af interne sager som mulige alternative lokationer", hedder det i brevet.

"Lokationerne blev dog ikke indstillet som forslag fra ministeriets side og blev heller ikke vurderet relevante. Det skyldes blandt andet, at alle de tre nævnte lokationer er beliggende i umiddelbar nærhed af større byer," skriver Mattias Tesfaye, der tilføjer:

"Der er derfor fortsat ingen planer om at anvende dem som udrejsecenter."

Tidligere i år foreslog udlændinge- og integrationsministeren at oprette et nyt udrejsecenter på Langeland ved Bagenkop. Den idé blev mødt af højlydte langelandske protester og hurtigt droppet, fordi det ikke lykkedes politisk flertal imod at oprette udrejsecenteret på lokationen.

Siden er Mattias Tesfaye desuden blevet kritiseret for købet af Holmegaard. Prisen lød på 13,5 millioner kroner, hvilket er tre millioner kroner mere, end en ekstern ejendomsmægler har vurderet bygningen til.

Planen om at huse de 130 udviste, kriminelle udlændinge på Holmegaard blev luftet, for at man kunne aflaste området omkring Bording i Midtjylland, hvor det nuværende udrejsecenter, Kærshovedgård, ligger.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00